Güncel

“Belediye arpalık olmuş”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, önceki dönemlerde yaşanan israfı kalem kalem açıkladı

İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, “Belediyeyi arpalığa çevirmişler biz def bunu belgesiyle açıklıyoruz” dedi. Hürriyet, İzmit Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluklar ile ilgili olarak belediye binasında açıklamalarda bulundu. Fatma Kaplan Hürriyet yaptığı açıklamayı iki bölüme ayırdı.  İlk bölümde TÜGVA ve ENSAR gibi vakıflara harcanan paraları tek tek belgeleriyle açıkladı. Bu vakıf ve cemaatlere verilen binaları da boşalttıracaklarını söyleyen Hürriyet ilk olarak Tepeköy’de bulunan yurttan başlayacağını söyledi. Cemaat ve vakıflara harcanan paraların ardından ikinci bölümde belediyede makam araçlarına, hizmet araçlarına ve yapılan harcamalara değinen Hürriyet, ayrıca mazbata alım sürecinde belediyeden çuvallarla dosya çıkarıldığının bilgisini kendisine ulaştığını söyledi.

“Belgeleriyle açıklamak istedik”

Hürriyet, “Bu açıklamayı siyasi polemik konusu olması için değil, toplumun gerçekleri bilmesi için düzenledik. İsraf düzeninin belediyelerde nasıl vücut bulduğunun, belediyenin nasıl arpalık gibi kullanıldığını, kayırmacılık ve torpilin nasıl olduğunu belgesiyle açıklamak istedik. Göreve gelmeden önce birçok bilgi bizde vardı ama belgesi yoktu. Bilgi ve belge ile halkı bilinçlendireceğiz hukuk içinde gereğini yapacağız dedik. 2 ayda hukuki olarak ve müfettişler ile inceleme yaptık ve fatura ile belgelere tek tek baktık. Sürekli belli adreslere verilen işler var ve belli kişileri kayırıldığı torpiller var. Vatandaşımız vergi dönemleri geldiğinde zorla vergi ödemek için kapıları aşındırıyor, vergilerinin nerelere harcandığını hizmete mi yandaş politikayla mı kullanılmış buna ilişkin bir bilgilendirmelerde bulunacağız” dedi.

“Belediye arpalık olmuş”

“Her şey belediyeye faturalandırılmış”

TÜGVA ve ENSAR vakıflarına belediye üzerinden yapılan harcama ve protokollere değinen Başkan Hürriyet, “Ne yaptığı belli olmayan vakıf ve cemaatler her şeyini belediyeye fatura ettirmiş. ENSAR ve TÜGVA gibi vakıflara neler yapılmış hepsini çıkarttırdık. Bütün haksız kazandırmalar ve kanun dışı tahsisler olmak üzere özel kalem çıkışlı teftiş kuruluna başvuru yaptık. Bu rapor doğrultusunda tespit edilen hukuksuzlukları yargıya taşıyacağız. Milletin dişinden tırnağında arttırdığı paraların yetim haklarının yerini bulması seçilmiş bir belediye başkanı olarak benim sorumluluğumdur. Eğer bunu sormazsak bu alışılmış üzen haline gelir.  Devletin malı deniz misali belediyeyi arpalık gibi kullanmışlar.

“Doğan TÜGVA ve ENSAR’a uzun süreli protokol yapmış”

TÜGVA ve ENSAR ile protokol yapılmış, bu yetki meclisten çıkmış. Yeni seçilen bir kısım belediye başkanları cemaatler ve vakıflar ile koşulsuz protokol yetkisi istiyor. Büyükşehirde de tartışıldı. Geçmiş belediye başkanı Nevzat Doğan’a bu tarzda bir yetki verilmiş. Nevzat Bey o yetkiye dayanarak TÜGVA ile 25 yıllık, ENSAR ile 10 yıllık protokol yapmış. Protokolde bu cemaatler ne istiyorsa kirasından, elektriğine terliğinden, nevresim takımına kadar harcama yetkisi verilmiş. Bu cemaatler yaptığı her şeyi belediyeye fatura etmiş. Hiçbir başkan kendi görev süresini aşacak, bir sonraki başkanların yetkisini gasp edecek şekilde protokol yapamaz. Mecliste bu yetkiyi veremez” diye konuştu.

“TÜGVA’da kilitli odaya giremedim”

İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, “TÜGVA ve ENSAR ile yapılan protokolde nasıl fesih edileceği bile yazılmamış. Hep buranın başında kalacak gibi protokol yapmışlar. Bu kadar para vermişiz ama bir de TÜGVA’dan hizmet almışız, onlar da bize fatura kesmişler. Hem de vergiden muaf olmalarına rağmen. TÜGVA ile yapılan protokolde 25 yıllık süre ile geçerlidir ve belediye tek taraflı fesih yapamasın diye madde koyulmuş. Bu protokoller hükümsüzdür. Toplantı sonrası yurtları da boşaltmaya gideceğim. Yurdun her şeyi bizim adamlarda anahtar var belediye başkanı olarak kilitli odaya giremedim” ifadelerini kullandı.

“Ne istemişlerse yapmışlar, bakmadan imza atmışlar”

TÜGVA’ya belediyeden verilenleri kalem kalem açıklayan Hürriyet, “TÜGVA’dan ‘Seka kampı yaz okulları yarışmaları sonucunda ödül olarak verilmek üzere 3 adet drone, 3 adet sanal gerçeklik gözlüğü ve diğer giderlerin karşılanmasını talep ediyoruz’ diye yazı göndermişler. TÜGVA yaptığı yarışmaları ve bunların ödüllerini bile belediyeye fatura etmiş. Ayaklarına kadar gösteri ekiplerini arabayla göndermişiz bir de aracımız olsa bile dışarıdan araç kiralamış. Ne isterlerse yapmışlar bakmadan imza atmışlar. Sarısu gençlik kampı koşulsuz kullandırılmış. Gezi için masraflarını karşılamış, bilelerini almışız havaalanına gitmeleri için otobüs vermişiz.  Yaz okulu düzenlemişler hepsini karşılamışız. Havuzumuzu onlara kullandırıp üstüne para ödemişiz” dedi.

Belediyeden TÜGVA’ya 500 gofret, sınırsız araç hizmeti

“Tuvalet kağıdı, havlu kağıdı, lavabo fırçası, kahveler, şekerler, termoslar, kırtasiye malzemeleri, 500 adet çikolatalı gofretine kadar belediyeden ihtiyaç yazısı yollamışlar” diye Hürriyet, “Çok sayıda kitaplar alınmış. 30 adet kitaptan her birinden 2’er tane alınmış. Çeşitli şeyleri bittikçe istemişler. Yaz okulu için 20 otobüs istemişler. Bizde 20 otobüs yok demek ki kiralanmış. 2 Trilyona yakın israflarda o otobüsler yok. Bazı birimlerimizden veri almakta zorlandık gizlemeye çalıştılar. Enderun sohbetleri yapılmış 31 Bin TL’ye.  Kendi sistemimizden onların adına defalarca SMS atılmış bunlara her seferde belediyeye ödüyoruz. Biz şu an bile bir mesajı geçmesin diye kılı kırk yarıyoruz.  Mine İpek adında bir konuşmacının İstanbul’da havaalanından alınıp İzmit’e getirilmesi için ulaşım hizmetlerin şoförüyle araç kiralanmış. Oyunlar için hep aynı firmalardan faturalar kesilmiş.  Firma isimleri hep aynı. Bu faturaları müfettiş arkadaş inceliyor. Enderun sohbetlerinin bir tanesine 16 Bin TL ödenmiş bunlardan bir sürü var.  Bir seferde 6 Bin TL’lik yemek yenilmiş.” Açıklamasını yptı.

Belediye reklamları, Şevval Oruçlar’ın firmasına

Başkan Hürriyet açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Dil kursları açılmış, onları da biz ödemişiz. Bayraklarını biz yapmışız. İhsan Ticaret’ten yapılmış. Bildiğim kadarıyla AK Partili Şevval Oruç’ların firması. Bilboardu metrekaresi 16 TL’den giydirilmesi için anlaşma yapılmış. Bir yıl için bu firmadan başka yere yaptıramıyoruz. Her giydirdiğimiz billboard için ayrı faturalandırıyorlar. Belki ben daha uygun fiyata bunları yaptıracağım. İhaleler açısından bunlar tartışılır ben Sayıştay denetçisi değilim belki böylesi daha karlıdır. Ben ahkam da kesmiyorum ama hep aynı kişilere birileri para kazansın başkasına iş gitmesin diye yapılmış iş ve işlemler. En azından doğrudan alımlarda bunları yapabiliriz. TÜGVA’nın terliklerini bile belediye almış, hepsi Gezer marka terlikler faturasıyla duruyor.

“Bunlara onay verilirken içleri sızlamadı mı?”

300 adet nevresim, yorgan gibi şeylere 31 Bin TL verilmiş. Üniversite hastanelerinde koruyucu materyaller bile hasta tarafından alınır ama bu adamaların yorganlarını bile belediye almış. Ben bunları okuyunca lanet olsun dedim. Ben açlık yaşadım çok zor koşullarda yaşadım paranın nasıl kazanıldığını iyi bilirim. Şunlara onay verilirken hiç mi içleri sızlamadı merak ediyorum. Gerçekten yiyecek ekmek bulamayan insan akıllarına gelmedi mi acaba. 117 ekran TV’ye 25 Bin TL vermişiz. Fitness aletlerini bile biz almışız. TÜGVA yaz okulu gösterisi için gösteri sunumu almışız. Onlara hizmet verip gösteri yapmaları için hizmet almışız. Kitap alımlarında, mecliste gündeme getirdiğim yazarın, sapıkça yazılarının olduğu kitapları alıp bunlara destek sağlamışlar. Bu adamın kadının nasıl dövüleceğini anlattığı kitaplarını alarak destek vermişler.

Proje işleri Sibel Gönül’ün firmasına

Tepeköy’de bir yurt ve Bekirdere’de Nebi Güdük ismi verilmiş bir yurt var. Bunları tahsis etmişiz, hem de koşulsuz şartsız. Belli yerlerin anahtarı bile yok bizde. TÜGVA için 3 milyonluk bir bina yapmışız. Ensar için 132 BİN TL, İlim Yayma İçin 173 Bin İHH’ya 67 Bin TL’lik yardım yapmışız. Tepeköy’de öğrenci yurdunun proje çizim işini de Sibel Gönül’ün firması yapmış. Burada bu kadar mimar var proje çizim işini bilen var, biz dışarıdan almışız. Detaylı olsa sistemimiz, yetmese anlarım ama en ufak şey de dışarıdan alınmaz. Sadece çizim 33 Bin TL. Bizdekilere proje çizdirmeyip sadece kontrol yaptırmışız.

Cemaatlere 7 milyon lira

Sibel Gönüllerin firmasına Serdar Mahallesi’nde 33 Bin TL’lik düğün salonun projesi çizdirilmiş. Total olarak 6 milyonu aşan 7 milyona varan rakamlar var. 4 milyona yakını bina maliyetleri. O binaları geri alacağız ve kullanacağız. Bu değişim olmasaydı bu kadar miktara yaptırılmış binalar koşulsuz şartsız bu yapılara verilecekti. Bu para harcanmış. 2 milyona yaklaşan, vakıflara, cemaatlere harcanıp havaya giden para var. Yurtları boşaltmaları için süre tanımayacağız, hemen gidip kilitlerini değiştireceğiz. Onlar boşalttıktan sonra nasıl kullanılacağına bakacağız. İlk olarak da Nebi Güdük’ün gidip kilitlerini değiştireceğim”

Doğan’ın araç bedeli 862 bin tl

Makam araçları konusuna da değinen Hürriyet, “Bir firmadan makam aracı olarak 3 yıl 3 aylık 862 Bin TL’lik Bedeli ortaya çıktı.  7 aylığına Tallisman kiralanmış, 80 Bin TL gideri var. 1 milyona yakın sadece başkan kiralanmış bir harcama kalemi. Belediyenin bütün makam araçlarını gönderdim. Başkana, başkan yardımcılarına gönderilen tüm araçlar geri gönderildi. İçinde bizim yakıtımız varsa onları bile geri aldık. 170 hizmet aracı tespit etmiştik, düşürebildiğiniz kadar düşürün dedik. Bazı hizmet birimlerine gerçekten araç lazım. 7 araç teslim ettik, başkan yardımcılarının makam araçları yok. Meclis üyesi Mehmet Çetin’e bile araç tahsis edilmiş. Olmayan bir görev olan Muhtarlık Masası sorumlusu diye araç verilir mi?” dedi.

“7 aracın karşılığı 10 kişinin maaşı”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Benden önce yapılmış ihale bitiyor. İllaki hizmet aracı lazım. Bize ne kadar araç gerektiğine bakacağız. Kiralama bedeli ve satın alma bedellerini karşılaştıracağız. Satın almada peşin istiyorlar ama kasada para yok.  Bir dönem daha kiralama işine gidip daha sonra bütçemizi düzelterek satın alabiliriz. Benim şahsıma ait 2 araç var. Bir vekillik dönemimden kalan minibüs bir de eşimin kullandığı binek araç. Mal varlığımda vekillik dönemimle aynı. Aracımın yakıtını da kendim ödüyorum.  Göreve başladığımda telefon alımı olacak dediler. Başkan yardımcılarının telefonlarını biz almışız hatta eski dönemden bir yardımcı geri vermedi. Artık ne telefon alıyoruz ne fatura ödüyoruz. Bu ciddi bir ödeme kalemi. Geçtiğimiz yıl 400 Bin TL’ye Ramazan etkinliği yapmışlar. Biz 230 Bin TL’ye her şeyiyle mal ettik ve daha kapsamlı yaptık. 7 aracı göndermekle 50 Bin TL kar yapmışız. 7 lüks makam aracının karşılığı 10 kişinin maaşı. Sokak kütüphanesi için kitaplar hep aynı yerden alınmış. Bir sürü kitabın içinde FETÖ kitapları bile var. 230 Bin TL sadece kitap alımı var” diye konuştu.

“Yerel Sen’den çıkmışız, bilgi vermemişiz”

Yerel Sen konusuna değinen Hürriyet, 2009 yılında Yerel Sen’den çıkış kararının verilmesine rağmen sendikaya bilgi verilmediğini söyleyerek, “Yerel Sen işveren sendikasıdır ve belediyelere iş, sözleşme ve hizmet sunup görüşmelerde belediye adına masaya oturur. Eski yıllarda encümen kararıyla Yerel Sen’in girmesine karar verilmiş. Aidat ödeniyor her ay aidat ödenmiş. 2009 yılında seçimlerde belediye meclis çoğunluğu bizdeydi. CHP üyeleri bir önerge vererek Yerel Sen’den çıkalım demişler. Yerel Sen’den çıkılmış. Bu meclis kararı resmen sümen altı edilmiş. Yetkili müdürlükler bunu uygulamamış. Bu cezai bir suçtur. Görevi kötüye kullanmaktan ceza çıkar. Hukuk Müdürlüğü gerekli suç duyurusunu yapacak. 2009’da alınan kararın altına düşülen notta Yerel Sen’e bilgi verilmeyecek yazmışlar. Yerel Sen’den çıkma kararına rağmen Yerel Sen ile Hizmet İş toplu sözleşme imzalamış. Bir de imza atmışlar. Bunun da bize maliyeti yani kamu zararı 534 Bin TL. yani yarım milyon. Yerel Sen’ den çıkma kararının uygulanmamasının sonucu bu” dedi.

İstihdam merkezinde 314 istihdam, 270 bin tl ödeme

İzmit İstihdam Merkezi’nde 314 kişiye iş sunmak için 270 Bin T kullandığını söyleyen Hürriyet, “İzmit istihdam merkezimiz var. Proje bizim, her şeyi belediye kurmuş. 3 genç bir araya gelmiş, Baba Kariyer adı altında bir hizmet sözleşmesi yapılmış. Bu projeye aylık 20 Bin TL ödenmiş.  Bu merkez 314 kişiyi işe yerleştirebilmek için yıllık 270 Bin TL. Bu bir kişiye para kazandırmanın yolu” dedi.

“Belediye arpalık olmuş”

Özel kalem müdürünün anneannesinin adına park

Başka il ve ilçelere yapılan yatırımlara da değinen Hürriyet, “12 Milyon liralık harcamayla başka il ve ilçelere bir şeyler yapılmış. Bunlar kardeş şehirler olabilir, yapılabilir ama bu kadar borcu olan bir belediye böyle bir işe girmiş. Asıl olan burada yaşayan insanların vergisiyle öncelikli hizmet alma hakkı bizim insanımızınken başka ilçelere harcama yapılmış. Kayseri’de bir park yapılmış. Bu parka eski özel kalem müdürü Gül Aşık’ın anneannesinin adı verilmiş. Mesude Aşık Parkı diye; İzmit Belediyesi Kayseri Develi’ye park yapmış. Özel kalem eski müdürünün ananesinin adının verilmesi ilginç” diye konuştu.

Hürriyet torpilli atamalara da değindi

Belediyede seçim öncesi memur atamalarına değerlendiren Başkan Hürriyet, açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Bir günde memur yapılmış kişiler var. Giderayak seçime bir gün kala Şubat ve Mart aylarında bu kadar memur yapmak, hiç önce çalışması olmayanları memur yapmak. BEKAŞ’tan istifa ettirilip memur yapılan var. ‘Canım Belediyem’ diyen arkadaş 29 Mart’ta memur yapılmış. Ona da istifasını isteyip istifa ettirdik. Kandıra Belediye Başkanı’nın kayınçosu, AK Parti teşkilat başkanının kardeşi, Doğan’ın yeğeni, mevcut belediye meclis üyelerimizden Aysel Demirtaş’ın gelini seçime 2 gün kala, 28 Mart’ta memur yapılmış. Yine meclis üyelerimizden Hayrettin Ünlü’nün kardeşi bir günde memur yapılmış. Garibanın çocuğu işsiz gezerken böyle atamalar doğru değil.

“Milyonlar harcanan binalar çürüyor”

20 yıldır çalışan insanlar var, onlara şans tanı veya sınav aç. Biz yetim hakkının hesabını soracağız. İşini düzgün yapanları koruyacağız ama bazılarıyla torpilli yapılanları yenilemeyeceğiz. Yaptığımız birimler çürümeye terk edilmiş. Buralara milyonlar harcanmış.  Neye hizmet ettikleri belli değil. Bunlar milli servet. Yapıyorsun bari koru ve kullan. Bunları yeniden revize edeceğiz” Bazı başkan yardımcıları ve müdürlerin haksız kadrolarda olduğu ortaya çıktı diyen Hürriyet, “Koşulları taşımadan yüksek maaşlı derecelere atandığını tespit ettik. Tabi bu bir iddia o yüzden isim açıklamayacağım. Konu müfettişte. Memuriyet kadrolarına baktım hangi şartlarda müdür olabilir onlara baktık. Bazılarının şartları taşımadığını tespit ettik. Bir müdürü 2 yıllık ön lisans mezunu ama 4 yıllık gibi lisans mezunu şeklinde gösterilmiş. Müfettişler hepsine tek tek bakıyor”

“Belediye arpalık olmuş”

“Mazbata sürecinde belediyeden evrak kaçırılmış”

Hürriyet mazbata sürecinde belediyeden çıkarılan dosyalar ile ilgili fotoğrafları göstererek, “15 günlük mazbata sürecinde buradan dosya çıkartıldığı, bilgilerin imha edildiği söylendi. Personel çekmiş bunu. Bununla ilgili de bilgi almaya çalışıyoruz. Bu çuvallarda dosyalar var. Neden belediyeden böyle çıkarılmışlar. Şaibeli bir durum ve bu şaibenin giderilmesi lazım. Bize personelin söylediği evrak imha edilmiş olabileceği yönünde. Bunlar belediyeden yangın merdiveninden çıkarılmış” dedi.

Eksi 32 milyondan eksi 20 milyona çektik”

Belediyeyi bütçesini Nisan ayında eksi 32 milyonla alıp şu an eksi 20 milyona kadar çektiklerini söyleyen Hürriyet: “Nisan’da eksi 32 milyonla teslim aldık. Bütçe açığımız 20 milyon düştü. Vergi toplamamızın etkisi var ama tasarrufun da etkisi var. Yeni temizlik ihalesi yaptık. Eski ihalede aylık 2 Milyon 100 TL ödeme yapmışız. Araçlar bakımsız bir de. Yeni ihale bize aylık 1 Milyon 780 liraya gelmiş oldu. Yeni yapılan ihale ile aylık 320 Bin TL sadece temizlik ihalesinden tasarruf yaptık. Bir yılda tasarruf oranımız çok büyük rakamları buluyor. Biz ihalemizi bile canlı yayınlıyoruz” diye konuştu.

“Ben yapsam, topa tutarlar”

Belediye gezileri ile ilgili de konuşan Hürriyet, “Mardin Kızıltepe’ye pişmaniye festivaline gidildi. Pişmaniye festivali için buradan Mardin Kızıltepe’ye gidilmiş. O dönem AKP İzmit İlçe Başkanı Hasan Ayaz’ın uçak biletinden tutun da bütün kalma masrafına kadar belediye neden karşılar? Aynı şeyi ben yapsam beni topa tutarlar. Ben yapsam da kesinlikle doğru değil. Kaymakam bey karısını götürmüş ve parasını kendi ödemiş. İşte devlet adamlığı budur. Belediye kasasından İstanbul seçimleri için tek kuruş harcamadım. Benim alnım açık. Partimin desteğe ihtiyacı olduğunda kendi cebimden yardım ederim ama belediye kasasından asla olmaz” dedi.

“Zarar vermek isteyen militan kadro var”

İzmit Belediye meclisinin son oturumunda yaşananlardan söz eden Hürriyet, “Ben yeni siyasetçi değilim. Önerge nedir ne değildir, belediye başkanın yetkileri, yetkilerinden alınmasına hangi önerge sebep olur biliriz. Önergeyi okuyorum; Çöp toplama alanlarının ilaçlanması hakkında bir önerge. Gündeme alıp almayacağını oyla sonra kabul edilip edilmeyeceğini oyla diyorlar. Bu bir soru önergesi ve başkan buna yazılı veya sözlü cevap verir.  Bunlar bana her önergeyi getirip oylama yaptırmaya çalışıyorlar. Kiminle uğraştıklarını bilmiyorlar. Dertleri üzüm yemek değil bağıyı dövmek. Amirlerin erken paydos ettirdiği, gölgede yatan işçiler, çöpleri toplamayanlar gibi bana zarar vermek isteyen militan bir kadro var. Beni zor durumda bırakmak amacı güderse kim olursa olsun gözünün yaşına bakmam. Kimse de bana niye yaptın diyemez. Müdürlere talimat verdim, kim işini yapmazsa soruşturma açacağım. İşini yapmayan adamın işine son verdiğimde kimse bağırmayacak” ifadelerini kullandı.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu