Eğitim

“Endişeliyiz, öfkeliyiz”

Veli-Der Başkan Yardımcısı Korkmaz, “Yüz yüze eğitimin 3. haftasında en az 40 bin öğrenci okula devam edemedi” diye konuştu

Veli-Der adına yazılı açıklama yapan Başkan Yardımcısı Beyhan Korkmaz şunlara değindi: “Kocaelide toplam 32 sınıf karantinada, 2 öğretmen pozitif,  9 öğrenci pozitif (Ayrı ayrı sınıf öğrencisi) Gölcük 5 sınıf ,Derince 4 sınıf 3 öğrenci, Karamürsel 2 sınıf, İzmit 14 sınıf 1’i Anasıfı olmak üzere 7öğrenci, Kartepe 2 sınıf, Başiskele 5 sınıf.

Okulların genelinde, sınıfların havalandırma, koridor kalabalıklığı, genel sorunların başındadır. Ögrenci Veli Derneği olarak okulların açılışından haftalar önce yüz yüze eğitimin şart olduğunu, çocuklarımızın kaybedecek bir günü dahi kalmadığını defalarca vurguladık. Okulların açılmasının tek başına yeterli olmayacağını aslolanın yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olmasını sağlamak olduğunu defalarca haykırdık. Öğrenci Veli Derneği olarak salgında yüz yüze eğitimin 3. Haftasında yalnızca 26 ilden bize ulaşan bilgi doğrultusunda en az 1019 sınıfın daha karantinaya alınmış olduğunu gördük. Okulların açılışından bugüne en az 1630 sınıf karantinaya alındı. MEB’ in yayınladığı son istatistiklerde derslik başına düşen öğrenci sayısı 26 olarak açıklanmıştı. Bu veri üzerinden alınmayan önlemler nedeniyle en az 40 bin öğrenci yüz yüze eğitime devam edemedi.

“Acilen açıklama yapsınlar”

Milli Eğitim Bakanlığı kapatılan hiçbir okulun olmadığını açıkladı. 2. Hafta raporumuzda Ordu Aybastı Fen Lisesi’ nin kapatıldığı bilgisini paylaştık. Bu bilgi de doğrulandı. Bu hafta da Giresun’dan derneğimize ulaşan velilerin verdiği bilgi doğrultusunda Giresun Şebinkarahisar Fen Lisesi’nin tüm sınıflarının kapatıldığı bilgisine ulaştık. Giresun Şebinkarahisar Fen Lisesi’ndeki 216 öğrencinin 111’ inin pansiyonda kaldığı, 61 öğrenciye (+) tanısı konulduğu, pansiyonun üst katında (+) tanısı konulan öğrencilerin pansiyonda kalarak uzaktan eğitime devam ettiği, diğer öğrencilerin de pansiyonda kalmaya devam ettiği bilgisi konusunda yetkilileri acilen açıklama yapmaya çağırıyoruz. Her geçen gün kaygılarımız daha da artıyor. Alınmayan önlemler nedeniyle çocuklarımızın sağlığına ilişkin endişelerimiz her geçen gün daha da derinleşiyor.

“Kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz”

Salgında 1,5 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen gerekli önlemler alınmadan okulların açılmasını, çocuklarımızın eğitim hakkının, biz velilerin, çocuklarımızın, öğretmenlerin sağlığının riske atılmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde de görüldüğü üzere alınması gereken önlemler aylar önceden bilinmesine rağmen neden gerekli tedbirler ısrarla alınmamıştır ve hala alınmamaktadır? Çocuklarımıza, biz velilere, öğretmenlere (+) tanısı konulmasından, yaşamlarımızın riske atılmasından tüm karar alıcılar sorumludur.

“MEB’ i bir kez daha gerekli önlemleri almaları noktasında uyarıyoruz”

*MEB yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması, sağlıklı, güvenli bir şekilde devam edebilmesi için test sonucu (+) olan, belirti gösteren veya temaslı olmasından dolayı okula gelemeyen tüm öğrencilerin, öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin sayısını, karantinaya alınan sınıf sayısını il il acilen açıklamalıdır.

*Fiziki mesafe sağlanmadan yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi mümkün değildir. Sınıf mevcutları bir an önce seyreltilmelidir.

*Acilen ek derslik sağlanmalıdır.

*Ders süreleri, okulda bulunan süre azaltılmalıdır.

*Yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır.

*Okullarda temizlik, güvenlik sorunu devam ediyor. Okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik görevlisi bulunmamaktadır. Covid 19 rehberinde okul girişlerinde HES kodu takibi, gerektiğinde ateş ölçümü yapılacağı belirtilmesine rağmen bu cümleler yeterli görevli istihdamı olmadığı için yalnızca yazıda kalmaktadır. Tüm okulların ihtiyacını karşılayacak sayıda görevlendirme yapılmalıdır.

*Tüm öğrenciler ve öğretmenler için toplu ulaşım yüz yüze eğitim süresince ücretsiz olmalıdır.

*Tüm öğrenciler için ücretsiz su ve ücretsiz yemek sağlanmalıdır.

*Öğretmenler ekonomik olarak desteklenmelidir.

*Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe; tüm önlemler bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmelidir.

*Okulların gerçek bilgisine sahip olan öğretmenlerdir, velilerdir. Tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte alınmalıdır.

Öğrenci Veli derneği olarak okulların açık tutulabilmesi ve gereken önlemlerin alınması için gün gün demokratik haklarımızı kullanmaya, il il sorunları kayıt altına almaya devam edeceğiz.

Çocuklarımız, en kıymetlilerimiz, geleceğimiz…

Tüm velileri okul önlerinde bir araya gelerek gerekli önlemlerin alınması için birlikte ses olmaya çağırıyoruz”

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu