Eğitim

Eğitim-Sen Kocaeli’den tepki

Eğitim- Sen Kocaeli Şube yönetimi, “Öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin sağlığı için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi

Tüm uyarılara rağmen 24 Ağustos’ta okullarda öğretmenler için başlatılan seminer çalışmalarına Eğitim Sen’den tepki geldi. Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, yaptığı açıklamada “Hiç kimse bizden bu kadar önemli bir konuda izleyici konumunda kalmamızı ve yaşanan eksikliklere sessiz kalmamızı beklememelidir. Eğitim Sen olarak tüm eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve ailelerinin sağlığı ve hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

“21 Eylül 2020 tarihinde okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından bunun nasıl olacağı veya olması gerektiği ile ilgili bir tartışma başladı ve devam ediyor” denilen açıklamada, “Bazı kesimler, bilinçli şekilde, öğretmenlerin çalışmadan para kazanmak peşinde olduğu ve bunun için de okulların açılmasını istemedikleri gibi oldukça yanlış, haksız ve yıpratıcı bir görüşü ısrarla savunuyor. Öğretmenler her koşulda çocuğun üstün yararını gözetir ve yaptıkları işin ürettiği toplumsal faydaya dikkat çekerler. Bu nedenle de yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması gerektiğini düşünmektedirler. Ancak hem salgının geldiği aşama hem de salgına karşı alınan önlemlerdeki eksiklikler, öğretmenleri ve onların gerçek sendikası olan Eğitim Sen’i toplumsal ve tarihi sorumluluğu gereği uyarılar yapmak ve gerekli önlemlerin alınması için ısrarcı olmayı zorunlu kılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Okulların hazır olup olmadığını tartışmaya açtıklarını belirten Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, “Eğitim Sen olarak okulların sağlıklı şekilde açılmaya hazır olup olmadığının kamuoyu tarafından anlaşılması için ayrıntılı olarak hazırladığımız sorularımızı önceki gün Türkiye genelinde tüm okullarda yüksek sesle sorduk. Sorularımızın birinci bölümü MEB’e ve siyasi iktidara, ikinci bölüm ise tek tek tüm okul yönetimlerine yönelik olarak soruldu. Tüm Eğitim Sen üyeleri ve temsilcileri 24 Ağustos’ta gerçekleştirilen öğretmen kurullarında, yüzyüze eğitim için hangi önlemlerin alındığını, risk değerlendirmelerinin ulusal ve uluslararası hukuka uygun yapılıp yapılmadığını, öğrencilerimizin, onların ailelerinin ve eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı ve hakları için bakanlıktan il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine, okul yönetimlerine kadar hangi önlemlerin alındığını yüksek sesle sordular ve kendi okullarının açılmaya hazır olup olmadığını kurullarda tartışmaya açtılar” dedi.

“SAĞLIK HAKKIMIZIN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!”

Kocaeli’de üyelerinin bulunduğu her okulda sorularını yüksek sesle sordukklarını, uyarılarını tekrarladıklarını belirten Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, “Öğrencilerimizin ile eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı ve hakları için mücadele etmeyi sürdüreceğimizi bir kez daha yüksek sesle dile getirdik. Eğitim Sen olarak gördük ki tüm okullarda Eğitim Sen üyesi olsun ya da olmasın tüm öğretmen arkadaşlarımızın yaşadıkları endişelere tercüman olduk; başlattığımız tartışma tüm öğretmen arkadaşlarımızın desteğiyle büyüdü. Okulların birçoğunda okul yönetimleri de haklı sorularımıza ve taleplerimize destek verdiler. Tüm sorularımız ve taleplerimiz kurul tutanaklarında yer aldılar. Ancak bazı okul yöneticileri, Eğitim Sen üyelerinin temel insan haklarını kullanarak sordukları soruları engellemeye çalıştılar; öğretmenlerin itirazlarına rağmen tutanaklara geçirmediler ve yetersiz önlemleri sorgulamamızı engellemeye çalıştılar. Öğrencilerimizin ve eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı ve hakları için soru sormamızın ve uyarılarımızı yapmamızın engellendiği okullar konusunda tüm sorumluluğun başta Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü olmak üzere İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin ve omuzlarında olduğunu hatırlatıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sürecin şeffaflıkla yönetilmediği, hangi kriterlere göre hareket edildiğinin açıklanmadığı, ulusal ve uluslararası mevzuatın hangi hükümlerine göre hareket edildiğinin belirsiz olduğu ve bu koşullarda salgının tüm hızıyla devam ettiği bir dönemde sağlığımız ve haklarımız için sorduğumuz soruların hangi gerekçelerle engellenmeye çalışıldığını öncelikle açıklamalı ve öğretmenler kurullarında sorduğumuz tüm sorulara acilen cevap vermelidir” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM SEN’İN MEB’E SORDUĞU SORULAR:

  1. 24 Ağustos’ta okula çağrılan öğretmenlere haftalık test yapılacak mı? Yeteri kadar test hazır mı?
  2. Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama kadrosu alındı mı?
  3. Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilecek mi?
  4. Seyreltilmiş sınıflar için gerekli olan derslikler ve yeni okul binaları hazır mı
  5. Okullara sağlık personeli atandı mı?
  6. Her okulda revir hazırlandı mı? Bununla ilgili bir düzenleme yapıldı mı?
  7. Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrıldı mı? Bu işleri yapacak personel alındı mı?
  8. Öğretmenler ve öğrenciler için yeterli miktarda koruyucu malzeme hazırlandı mı?
  9. Okullar salgın için alınacak önlemlere fiziki olarak hazır hale getirildi mi?
  10. Okulların öğrenci ve öğretmen lavabo sayısı artırıldı mı?
  11. Öğretmen odaları, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri fiziki mesafeye uygun hale getirildi mi?
  12. Okul pansiyonları ve kapasiteleri fiziki mesafeye uygun hale getirildi mi
  13. Öğretmenler ve öğrencilerin okula ulaşımı için gerekli önlemler alındı mı?
  14. Ders içerikleri ve ders araçları yeni normale hazır hale getirildi mi?
  15. Öğrencilerin ve öğretmenlerin beslenme gereksinimlerinin karşılanması için gerekli hazırlıklar yapıldı mı?

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu