Güncel

Sağlık’tan Dünya Su Günü mesajı

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı

İSU Genel Müdütü Ali Sağlık açıklamasında şunlara yer verdi: “Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart tarihinde tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kutlanmaktadır. 22 Mart 1993’ten bu yana kutlanan Dünya Su Günü’nün 2020 yılının teması ise ‘Su ve İklim Değişikliği’ olarak belirlenmiştir.

SU VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde; iklim değişikliği, karşılaştırılabilir bir zaman periyodunda gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan ya da dolaylı küresel atmosferin bileşimini bozan insan etkinlikleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik olarak tanımlanmıştır. İklim değişikliği, fosil yakıtların yakılması, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere salınan sera gazlarının doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerküre ikliminde oluşan değişiklikleri ifade etmektedir. İklim değişikliğinin kilit unsurlarından biri, suyu okyanuslarımızdan atmosfere, karaya, nehirlere ve göllere ve ardından yeniden denizlerimize ve okyanuslarımıza kesintisiz şekilde dağıtan Dünya su döngüsü üzerindeki etkisidir. Bu etki atmosferdeki su buharı seviyelerini arttırmakta veya azaltmaktadır. Bu kimi yerlerde daha yoğun yağmur fırtınalarına, kimi yerlerde ise, özellikle yaz ayları sırasında çok şiddetli kuraklıklara sebep olabilmektedir.

SU ÜZERİNDE BASKI

Diğer bir deyişle İklim değişikliği, su kaynakları üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Bu da gelecekte daha fazla sel ve ciddi kuraklık yaşanmasına sebep olacaktır. Sel ve kuraklıklardan okyanus asitleşmesine ve yükselen deniz seviyelerine kadar, iklim değişikliğinin su üzerindeki etkilerinin önümüzdeki yıllarda şiddetlenmesi ön görülmektedir. Günümüzde hava ve okyanus sıcaklıklarının arttığını, kar ve buzulların yaygın bir şekilde eridiğini ve deniz seviyelerinin yükseldiğini gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri ise sıcaklık artışı, yağışların düzensizliği, bazı yörelerde aşırı yağış bazılarında kuraklık beklentisidir. Bu etkilerin tarımda verim kayıplarına, dünyada nüfusun gıda güvenliğinin riske girmesine, salgın hastalıklara ve açlık sorunlarına yol açacağı öngörülmektedir.

“SUYU KONTROL ALTINA ALDIK”

Bütün bu göstergelerin ışığında genelde ülkemizde yerelde Kocaeli’de iklim değişikliği sonucu olarak ani yağışlar ve buna bağlı olarak su baskınları ya da yağışların düzensizliği ve kuraklık yer yer yaşanmaktadır. İklim değişikliğine karşı can ve mal kaybının yaşanmaması için şehrin değişik bölgelerinde yağmursuyu altyapısı inşa ediyor ve dere ıslahlarını gerçekleştiriyoruz. Bu yatırımlar ile birlikte ani su baskınlarının önüne geçtik, derelerin düzenli akışlarını sağladık.

“TATLI SU ÜZERİNDEKİ BASKIYI AZALTTIK” 

Kurum olarak şehrimizin mevcut su kaynaklarını korumak ve su ihtiyacını karşılamak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Tek içme suyu kaynağı olan Yuvacık Barajı’ndan şehrin yüzde 82 oranında suyunu karşılıyoruz. Yaşadığımız iklim değişikliğini de göz önünde bulundurarak Sapanca Gölü, Namazgah Barajı, Denizli Göleti ve yerel su kaynaklarını kazandırdık. Karamürsel’de İhsaniye ve Sakarya Mudurnu’da Ballıkaya barajları ile Gebze Cumaköy Göleti’ni de inşa ediyoruz. Bu yatırımlar tamamlanma aşamasına geldi. Ayrıca, atıksuyu yeniden arıtarak sanayi tesisleri ile yeşil alanların sulanmasında kullanarak atık suyu ekonomiye kazandırdığımız gibi tatlı su üzerindeki baskıyı da önemli oranda düşürdük.

“ABONELERİMİZE DESTEK SAĞLADIK”

Sağlığın ve temizliğin en büyük göstergesi olan suyumuzu şehrimizin en ücra noktalarına kadar kesintisiz götürüyoruz. İnsanlarımız da gönül rahatlığı ile çeşmelerinden suyumuzu içiyor ve ihtiyaçlarında kullanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın direktifleri ile son yıllarda ülkemizdeki ekonomik daralmayı göz önünde bulundurarak Kocaelili hemşerilerimize 2020 yılının ilk 3 ayı Ocak, Şubat ve Mart boyunca ekonomik destek sağlamak için su fiyatlarındaki artışı geriye aldık. Ayrıca, dünyamızı etkisi altına alan ve ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan korona virüs ile mücadele etmek için suyun önemi  ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda insanlarımızın temizliklerinde düzenli ve kesintisiz suyu kullanmaları için borcu bulunan abonelerimizin sularının kesilmemesi kararı aldık. Korona virüs ile mücadele etmek için Kurum olarak önlemlerimizi aldık. Umut ediyoruz ki insanlığın felaketine neden olacak ölçekte olan küresel salgın korona virüse karşı sağladığımız temiz ve içilebilir su ile birlikte bu felaketi yeneceğimize inanıyoruz.

Suyumuzu, çevremizi ve insanımızı korumak için kurum olarak her türlü gayreti gösteriyoruz. Bu gayrette insanımıza da önemli görevler düştüğüne inanıyoruz. Bu bağlamda çeşmelerinizden sağladığımız suyumuzu israf etmeden içebilir, başta korona virüsle mücadele olmak üzere her türlü ihtiyaçlarında gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.  Bütün bu duygu ve düşüncelerle “22 Mart Dünya Su Gününü” kutluyor; temizleyici yönü bulunan suyun insanımızı, şehrimizi, ülkemizi ve dünyamızı küresel felaket olan korona virüs salgınından temizlemesini diliyorum”

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu