Siyaset

“İşsizlik oranı 13,5’a yükseldi”

KSO Başkanı Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı Aralık ayında yüzde 13,5’a yükseldi

Bir önceki yıla göre +3,1 puan, bir önceki aya göre +1,2 puan yükselme var. Tahmin ettiğimiz artış. Maalesef önümüzdeki bir iki ay daha benzer artışlar devam edebilir” dedi. Kocaeli Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısı KSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya çok sayıda oda üyesi katılım gösterdi. Toplantıda divan başkanlığı görevini Hasan Tahsin Tuğrul gerçekleştirdi.  Toplantıda  Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul 2019 Şubat ayı gelir-gider tablosunu açıkladı. Tuğrul, “Şubat ayı geliri 1 milyon 839 bin 591 TL. Gideri 3 milyon 583 bin 613 TL” diye konuştu.

Şubat ayı verilerini paylaşan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız son verilere göre; Kocaeli Gümrüğü’nün; rakamlarda revizyon yaptıklarını gördük. Önceki rakamlara göre ocak ayında ihracat  yüzde 3 gerilemişti.  Revize rakamlara göre ise  1,9 milyar dolardan 2,3 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz. Şubat ayında ise ihracat  2,4 milyar dolar, ithalat  2,9 milyar dolar. Yine İstanbul’dan sonra en fazla ihracat yapan il olduk. Şubat’ta Türkiye ihracatına yüzde 17,6 katkı sağladık” dedi.

Tuğrul’un ardından konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sözlerime her zaman olduğu gibi, ekonomik değerlendirmelerimle başlamak istiyorum. Şubat ayında; İhracat 13,6 milyar dolar ile en yüksek Şubat olarak gerçekleşirken, kurun desteklemesine rağmen, ihracat artış hızımız yavaşladı.

Aylık yüzde 10 üzeri artışlar yakalamalıyız.İthalat ise15,8 milyar dolar olarak gerileme yaşamıştır. İthalattaki gerileme cari açığımız açısından olumludur.Dış ticaret açığımız 2,2 milyar dolar şeklinde seyrediyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 86,1’dir” ifadelerini kullandı.

Verileri açıklamayı sürdüren Zeytinoğlu, “Ocak ayında yıllık cari açık 21,6 milyar dolara geriledi. Yıllık cari açık bir sonraki ay 18 milyar doların altına gerileyebilir. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız son verilere göre, Kocaeli Gümrüğü’nün; rakamlarda revizyon yaptıklarını gördük. Önceki rakamlara göre ocak ayında ihracat yüzde 3 gerilemişti. Revize rakamlara göre ise1,9 milyar dolardan 2,3 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz” dedi.

“İşsizlik oranı 13,5’a yükseldi”

“Şubat ayında ise; İhracat 2,4 milyar dolar, ithalat 2,9 milyar dolar” diyen Zeytinoğlu, “Yine İstanbul’dan sonra en fazla ihracat yapan il olduk. Şubat’ta Türkiye ihracatına yüzde 17,6 katkı sağladık. 2018 ortalaması ise yüzde 17. İlk iki aylık toplam ihracatımız4,7 milyar dolar. Geçen yılın aynı döneminin yüzde 11,1 üzerindeyiz. Buradan ihracatçı tüm firmalarımızı kutluyoruz. Reel efektif döviz kuru Şubat’ta 77,24’e yükseldi. REK ocak ayında sınırlı gerilemişti. Şubat’ta tekrar yükseldi. REK’in 90’ın üzerine çıkmasını, ihracatı desteklemesi açısından istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu sözlerinin devamında, “Enflasyon verilerine baktığımızda Şubat ayında; TÜFE yüzde 19,67, ÜFE yüzde 29,59 olarak oluştu. Hem ÜFE, hem TÜFE yavaş da olsa geriledi.Kurda aşırı bir hareket olmazsa; yılın ikinci yarısından itibaren; baz etkisi ile ÜFE’de bu gerileme çok daha belirgin olacak.2018 yıllık büyüme yüzde 2,6, ekonomik koşullara rağmen yıllık yüzde 2,6 olumludur.Dördüncü çeyrek büyüme yüzde– 3 veson çeyrekte hemen hemen her sektörde daralma yaşandı.  Sanayi yüzde- 6,4, İmalat sanayi yüzde- 7,4.Bizi mutlu eden gelişme ise büyümeye en büyük katkının ihracattan gelmesidir” dedi.

“Üretime yapılan yatırımlarda azalmayı tehlikeli görüyoruz” diyen Zeytinoğlu, “Yatırım ikliminin iyileştirilerek, 2004 yılında 28 misli artış yakaladığımız doğrudan yatırımları tekrar kazanmalıyız. 2019 ilk çeyreğinde büyüme pozitife dönebilir.Ocak ve şubat aylarında kamu piyasaya olan borçlarını azalttı

İç piyasaya yüklü miktarda para girişi oldu.İç tüketimden büyümeye pozitif katkı gelebilir.Ama sanayi üretimi maalesef Ocak’tayıllık yüzde 7,3 geriledi.Aylık bazda sınırlı da olsa toparlanmayı olumlu buluyoruz.İhracatımızdaki gelişmeler ve iç talepteki artışla, üretimde de aylık bazda artışların devam edeceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı Aralık ayında yüzde 13,5’a yükseldi. Bir önceki yıla göre+3,1 puan,bir önceki aya göre +1,2 puan yükselme var. Tahmin ettiğimiz artış. Maalesef önümüzdeki bir iki ay daha benzer artışlar devam edebilir. Hükümetimiz tarafından istihdama yönelik teşvikler uygulamaya alındı.Teşviklerin olumlu etkilerini seçim sonrasında göreceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla seçimlerden sonra hem sezonsal, hem teşviklerin etkisiyle işsizlik oranı azalabilir” ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, “25 Şubat tarihinde TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ile Oda ve Borsa Başkanlarımızın ve TOBB Sektör Meclisi Başkanlarımızın katılımıyla “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı. İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyamıza, 8 farklı teşvik sunuluyor ve bunları pek çoğu tarihi destekler şeklinde. Kısaca bu teşviklerden bahsetmek istiyorum. Yeni istihdama ücret desteği, yeni istihdamın SGK primine, vergisine destek (en az 12 ay), kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, düzenli ödemeye devamlı destek, kalkınmaya ilave destek, önce işbaşı eğitim sonra istihdam desteği, ihtiyacınıza uygun, nitelikli işgücü eğitimine tam destek” dedi.

“Sözlerime son vermeden önce, iki duyurum olacak” diyen Zeytinoğlu, “Birincisi; gelenekselleşen organizasyonlarımızdan, Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül organizasyonumuzun bu yıl 25’ncisini düzenleyeceğiz. Ödül organizasyonunun başvuruları başladı. Son başvuru tarihi 05 Nisan 2019’dur. Hepinizin katılımlarınızı bekliyoruz.İkincisi; Odamızda, Sanayi Destek Merkezi kapsamında İhracat Satış Kampı programı düzenliyoruz. Program başvuruları başladı. Son başvuru tarihi 29 Mart. Firmalarımızın ihracat becerilerini geliştirerek ihracatlarını arttırmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu