ÇevreGüncel

Haydi nöbete

Phaselis Antik Kenti için nöbet ve toplantı çağrısı

Antalya’nın Kemer ilçesindeki arkeolojik SİT alanı Phaselis Antik Kenti’ne yapılması planlanan, kamuoyunda halk plajları ve günübirlik tesislerin inşası projesi olarak da bilinen “Antalya-Kemer-Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi”ne karşı, Phaselisliler dayanışma çağrısında bulundu.

Phaselis İnisiyatifi ve Phaselis’e Dokunma Hareketi’nin ortak kaleme aldığı dayanışma çağrısı şöyle:

“Kültür ve Turizm Bakanlığının Phaselis Alacasu’da başlattığı ve şimdi de Phaselis Bostanlık koyunda yapmak istediği sözde halk plajı tesisinin inşaatını acilen durdurmak için bir şeyler yapılması gerekiyor.

Katliamı durduralım

“20 Nisan’a kadar bitirilme emri gelmiş bu iki proje, hem 1.derece arkeolojik SİT alanı hem de Milli Park statüsündeki alanlarda yer alıyor. Davalar devam etse de henüz yürütmeyi durdurma kararı alınamadı. Alacasu koyundaki tesis bitmek üzere, Bostanlık koyundaki ise yeni başladı.

“İnşaatın doğal dokuya ve vahşi yaşama ne kadar zarar vereceği ortada. Herkesi Bostanlık koyunda nöbete davet ediyoruz. Gelin, daha geç olmadan bu son bakir koydaki tarihin, endemik bitkilerin, asırlık ağaçların, caretta carrettaların ve tüm vahşi yaşamın sesi olun.

“Bu katliamı ancak bizlerin güçlü ve kararlı varlığı durdurabilir.”

Bu akşam (12 Nisan) saat 19.00’da Phaselis için yapılacak Zoom toplantısına katılmak için buraya tıklayın.

Kaynak: Bianet

Proje hakkında

Antalya Phaselis Antik Kenti’nin bulunduğu alan, 1. derece arkeolojik SİT alanı olarak tescilli.

Phaselis Antik Kenti’nin kuzeyindeki Alacasu (Cennet) Koyu ile güneyindeki Bostanlık Koyu’nu kapsayan, Phaselis Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Projesi, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13 Ekim 2022 ve 15 Aralık 2022 tarihinde aldıkları kararlarıyla uygun bulundu.

SA-FA Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firması işin yapımını üstlendi ve 14 Şubat 2023’te projenin yapımına başlandı.

Antik kentin batı limanına bitişik Bostanlık Koyu ile kuzeydoğu kesiminde yer alan Cennet Koyu’nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek, 2 bin 892 metreküplük derin kazı yapılacak, bin 139 metreküp beton malzeme, PVC, demir ve alüminyum gibi malzemeler kullanılacak.

Antik kentin çevresi orman, bataklık, kumsallar ve denizle çevrili. Coğrafi konumu nedeniyle sadece arkeolojik varlıkların bulunduğu bir alan değil, aynı zamanda kara ve deniz ekosistemlerini de barındıran önemli bir doğal yaşam alanı.

* Fotoğraf: Antalya Müzesi Müdürlüğü.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu