Güncel

Türkmen ve Demircioğlu’nun büyük başarısı

Sedat Türkmen ve Vedat Demircioğlu, batık denizaltı U-23’e dalarak gün yüzüne çıkardı

Kocaeli Bağımsız Fotoğrafçılar Topluluğu Derneği’nin üyelerinden Sedat Türkmen ve arkadaşı Volkan Demircioğlu, iki haftadır TRT Mavi Tutku Programında yayınlanan, Hitler’in efsane denizaltılarından U-23 ‘e ilk dalan ve gün yüzüne çıkaran insanlar oldu. Karadeniz’de yapılan araştırmalar sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Akın gemisinin radarına yakalandı. Efsane bir gemi idi. Hava şartlarının elverişli olmamasından ve pandemi salgını dolayısı ile o günlerde dalış imkanı olmadı.

Türkmen ve Demircioğlu’nun büyük başarısı

Daha sonra TRT Mavi Tutku Belgesel Program yapımcısı tarafından verilen koordinatlar üzerine, Kocaeli Bağımsız Fotoğrafçılar Topluluğu Üyesi Sedat Türkmen ve arkadaşı Volkan Demircioğlu tarafından Efsane batık gemi U-23 e, 11 Aralık. 2019 günü ilk keşif dalışı yapılarak gemi teyit edildi, elleri ile dokunuldu ve kameralarla görüntülendi. Yıllarca aranan Hitler’in hayalet gemilerinden biri daha, Karadeniz’in karanlık sularında bulunmuştu. Bu arada batık dalışları için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ellerinden gelen desteği vermekte.

Türkmen ve Demircioğlu’nun büyük başarısı

U-23 BATIĞI

  1. Denizaltı Filotillası (Almanca: 30. Unter see boot flottille, 30. U-Flottille), II. Dünya Savaşı sırasında Alman donanmasının Barbarossa Harekatı kapsamında Sovyet kıyılarını Karadeniz’de abluka altına almak amacıyla kurulmuş denizaltı filotillası. İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği ile savaş halindeki Almanya, deniz yoluyla da savaşı desteklemek için Karadeniz’de bir donanma filosu kurmaya karar verdi. Tarafsız Türkiye’nin boğazları kapamasıyla Almanlar gemilerini Elbe ve Tuna nehirlerinde sallarla, otobanlarda ise kamyonlarla taşıyarak Romanya’ya getirdi. Köstence limanında oluşturulan 30. Filotilla’ da birçok hücumbot, mayın tarama gemisi ve altı tane de denizaltı bulunuyordu.

Denizaltılar, Karadeniz’deki Sovyet Donanması’na karşı mücadele verdi

Fakat karadaki savaş Almanların aleyhinde gelişti. Kızıl Ordu, Ağustos 1944’te Romanya’yı ele geçirdi ve Köstence limanındaki denizaltılardan üçünü batırdı. Limandan kaçmayı başaran diğer üç Alman denizaltısı, Sovyetlerin Bulgaristan’ı da işgal etmesiyle, Karadeniz’de kapana kısıldı. Alman denizaltlarının çaresiz kalan kaptanları Türk sahillerinde denizaltılarını batırmaya karar verdi. Planları, bir şekilde Ege Denizi’ndeki adalara kaçıp oradan da Almanya’ya geri dönmekti. 10 – 11 Eylül 1944 geceleri üç denizaltı, mürettebatları tarafından Türkiye kıyısında Ereğli yakınlarında batırıldı. Alman denizciler Türkiye topraklarına ayak bastıktan birkaç gün sonra yakalandı ve yaklaşık iki sene boyunca Beyşehir ile Isparta’da tutuldu. Toplam 11 bin 94 gross tonluk 7 gemi ve 1410 tonluk iki savaş gemisi batırılmıştır. En son batırılan gemi U-23 ise, komutanı Oblt. Rudolf Arendt tarafından Türkiye karasularında, Kerpe açıklarında batırılmıştır.

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu