Güncel

13 kurumdan ortak açıklama

13 kurum, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyadaki göç dalgasına vurgu yaptı

Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin arasında yer aldığı 13 kurum, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce yapılan açıklamada dünyadaki göçe vurgu yapıldı. Milyonlarca insanın hayatta kalabilmek için çatışma bölgelerinden ve çevresel yıkıma uğramış coğrafyalardan güvenli bölgelere geçiş yapmaya çalıştığı ifade edildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR), yayınladığı son rapora atıf yapılan basın açıklamasında, dünya genelinde yüzde 40’ı çocuk olmak üzere sığınmacı sayısının Nisan 2024 itibarı ile 120 milyona ulaştığı belirtildi.

Zorla yerinden edilme artıyor

Dünya üzerinde yaşayan her 69 kişiden biri ya da tüm dünya nüfusunun yüzde 1,5’i şu anda zorla yerinden edilmiş durumda” denilen açıklamada özetle şöyle denildi: “2023’te mültecilerin yüzde 73’ü Afganistan, Suriye, Venezuela, Ukrayna ve Sudan’dan geldi ve BM’nin Filistinli Mülteciler için Yardım Ajansı UNRWA’ya göre, Gazze’deki savaş nedeniyle, Gazze Şeridi’nde 1,7 milyon insan (nüfusun yüzde 75’i) çoğu zaman birden fazla kez yerinden edildi. Göç ve mülteciliği yaratan nedenler ise göz ardı ediliyor halen. Bugün hâlâ Suriye’de iç savaşın etkileri devam ediyor. Filistin’de, Ukrayna’da, Afrika’da çatışmalar giderek şiddetleniyor. Meksika, Venezuela ve bazı Latin Amerika ülkeleri dahil olmak üzere birçok ülkede ekonomik ve ekolojik nedenlerle insanlar yurtlarından göçmek zorunda kalıyorlar.

“3,5 milyon kayıtlı mülteci var”

2011 yılında Suriye iç savaşının başlaması ile birlikte büyük bir göç dalgası ile karşılaşan Türkiye hem düzenli hem de düzensiz göçmen olarak nitelendirilen sığınmacı grupları barındırmakta ancak düzensiz göçmenlere dair sayısal verilere sağlıklı olarak erişebilmek mümkün olmuyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Türkiye’de 3,2 milyon geçici koruma altındaki Suriyeli, 1,1 milyon ikamet izni ile kalanlar, 300 bin uluslararası koruma kapsamında kalanlar olmak üzere toplam 4,6 milyon kayıtlı göçmen bulunduğunu açıklarken; Resmi verilere göre, Türkiye’de 2024 Nisan ayı itibari ile 3,12 milyon Suriyeli, 170 bin Afgan, 130 bin Iraklı, 30 bin İranlı ve 30 bin diğer tabiiyetlerden olmak üzere 3,5 milyon kayıtlı mülteci/sığınmacı/göçmen bulunuyor.

“Suriyelilerin 1 milyon 540 bini çocuk”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 2024 verilerine göre Türkiye’de bulunan 3,12 milyon Suriyelinin 60 bini geçici barınma merkezlerinde kalıyor, 3 milyon 60 bin Suriyeli ise kendi imkânları ile barınmaya çalışıyor. Suriyeli mültecilerin 1 milyon 540 bini çocuk (0-18 yaş), 750 bini kadınlardan oluşuyor. Yetişkin erkek sayısı ise 830 bin. Suriyeli sayısı 2017 yılında 3 milyon 700 bin ile en üst seviyede iken, özellikle gönüllü adı altında ancak geri gönderme yasağı ihlali olarak gerçekleşen zorla geri göndermeler ve hukuksuzlukların önlenmemesine bağlı Avrupa’ya kaçak geçişlerin artması ile birlikte yaklaşık 600 bin kişi azalmış durumda.

“Zorla geri göndermeler giderek artıyor”

İnsanın insan onuruna yaraşır bir yaşam hakkı da dahil  tüm temel hak ve özgürlükleri uluslararası insan hakları belgelerinde ve ulusal hukukta koruma altına alınmıştır. 4 Nisan 2013 tarihinde kabul edilerek 11 Nisan 2013’de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 4. maddesi (1) fıkrasında “Bu Kanun kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez” demektedir.

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu