Sanat

Magnum’dan özel proje

Magnum, kakaonun sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmesinin önemine dikkat çekmek için özel bir projeye imza attı

Kakao tedariğinde yapılan yanlış tarım uygulamaları ve küresel ısınma nedeniyle 2059 yılına kadar kakao ağaçlarının tümü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Sürdürülebilir kaynaklardan kakao tedarik edilmediği takdirde kakao çekirdeği ve dolayısıyla çikolatanın da yok oluşuna şahitlik edebiliriz.

Magnum, çikolatanın ham maddesi kakaonun çekirdeklerinin hem doğru kalitede olduğundan, hem de sürdürülebilirlik esaslarına uygun üretildiğinden emin olmak için, 2012 yılından beri Rain Forest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) ile birlikte çeşitli çalışmalar yürütüyor. Kakaonun sorumlu ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmesinin önemine dikkat çekmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak için ise Magnum, 2059 projesini hayata geçirdi. Magnum, 2059 yılında çikolatanın olmadığı bir dünyadaki Magnum’u hayal ederek üzerinde çikolata kaplaması olmayan bir dondurma yarattı. Konuya dikkat çekmek için gerçekleştirilen Magnum 2059 projesi Kezban Arca Batıbeki, Ali Elmacı ve Ardan Özmenoğlu iş birliğiyle hazırlanan canlı bir sanat performansı gerçekleşti.

Magnum’dan özel proje

Magnum çikolatasından sanat eserlerine

Kezban Arca Batıbeki, Ali Elmacı ve Ardan Özmenoğlu tasarım çalışmalarına geleceğin Magnum’unu hayal ederek başladılar. Her bir sanatçının yarattığı eser, Magnum çikolatasıyla hazırlanan çikolata heykellerine dönüştü.

Ressam ve Fotoğraf Sanatçısı Kezban Arca Batıbeki, Magnum 2059 eserinde; etrafında yemyeşil yapraklar, çiçekler ve meyvelerle, rengarenk giysileri içinde, kafasında kakao tohumları taşıyan ama bir yandan Magnum’unu yiyen bir Afrikalı kadın figürüne yer verdi.

Her eserinde bir söylemi ve eleştirisi olan Ali Elmacı, Magnum 2059 eserinde; her iki yüzünde yer alan, gelecek nesillere bırakılan iki farklı dünyanın tasvirine yer verdi.

Türk ve küresel popüler kültüre ait ifade ve imgeleri altüst edişi ile tanınan Ardan Özmenoğlu, Magnum Kadın Tanrıçası bereketi ve toprağın verimliliğini temsil ettiğini söyleyerek eserinde Artemis’den ilham aldığını belirtti.

Magnum’dan özel proje

Tarih 2059 gösterdiğinde eriyen sadece çikolata olmayacak

Etkinlikte 2019’dan 2059’a kadar yapılan ileri sayımla birlikte sanatçıların tasarladığı çikolata heykelleri eriyerek canlı bir sanat performansına dönüştü. Gerçekleşen performans ile Kezban Arca Batıbeki, Ali Elmacı ve Ardan Özmenoğlu’nun çikolatadan yapmış olduğu eserler bir anda erimeye başlayarak yok oldu, izleyiciler beyaz Magnum dondurmasıyla karşı karşıya kaldı. Deneysel bir performansa imza atan Magnum, kakaonun sürdürülebilirlik esaslarına uygun üretilmediğinde ve bilinçsiz tüketilmesine devam edilmesi durumunda 2059 yılında çikolatanın olmayacağının altını çizdi. Etkinlik sonrasında tüketicilerin dikkatini çekmek ve konuyla ilgili farkındalık sağlamak için Migroslarda özel bir alan yaratılarak tüketiciler bilgilendirildi ve Magnum 2059’lar hediye edildi.

 

 

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu