Eğitim

1,5 milyon çocuk okulda değil!

Yoksulluk arttıkça her yıl çocukların okul dışına çıkışı artıyor. MEB’in gündemi ise okullaşma oranını artırmak değil daha fazla çocuğun okul dışına çıkışına neden olacak adımları hayata geçirmek. ERG’nin “Eğitim İzleme Raporu” ise artık sözün bittiği yerde olduğumuzu gösteriyor.

Milli Eğitim Bakanı’nın son açıklamaları gösteriyor ki zorunlu eğitim süresinin kısaltılması siyasi iktidarın vazgeçilmez gündemi. Ertelenen bu düzenleme iktidarın temel hedefi. Özetle şu cümleleri kuruyorlar; “Eğitime ayrılan bütçe büyük masraf, eğitimin süresi erken, çocuk yaşta çalışmanın ve evliliğin önünde engel.”

Özetle eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm haklarımız daha büyük oranda hak olmaktan çıkarılacak. Temel eğitimden sonrası ancak parayla satın alınabilecek. Okullar; dört yeni okul modeli, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) ve meslek ortaokulu gibi adımlarla çocuk işçilik merkezleri haline getirilecek. Eğitim süresi kısaltılsın ki daha fazla çocuk daha erken yaşta ucuza, hatta bedavaya çalıştırılsın. Eğitim süresi kısaltılsın ki erken, çocuk yaşta evlilikler ve doğum oranları artsın patronların ucuz işgücü ihtiyacı için en az beş çocuk dünyaya getirilsin.

23 yılın her anında olduğu gibi bu meselede de her şey sermaye, her şey şirketleşmiş tarikatlar için.

OKULDAN KOPUŞTA ARTIŞ

Yoksulluk arttıkça her yıl çocukların okul dışına çıkışı artıyor. Ancak MEB’in gündemi okullaşma oranını artırmak değil, daha fazla çocuğun okul dışına çıkışına neden olacak adımları hayata geçirmek. Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) resmi kurumların verileri üzerinden hazırladığı “Eğitim İzleme Raporu 2025” artık sözün bittiği yerde olduğumuzu gösteriyor.

Rapora göre 1 milyon 4701 bin 694 çocuk, yani en az 1,5 milyon çocuk okulda değil. En az diyorum çünkü devamsızlık verileri ile hakikat çok daha vahim. Okuldan kopuş ilkokuldan itibaren her kademede artış gösteriyor. En büyük artış lise çağında yaşanıyor. Okullaşma oranları kız ve oğlan çocukları için bir önceki yıla kıyasla tüm bölgelerde gerilemiş durumda. Neredeyse lisede olması gereken 10 çocuktan 1’i (yüzde 8,6’sı) okulda değil. Bölgeler, iller açısından da bu ağır tablo derinleşiyor. Rapora göre örneğin Muş’ta, Ağrı’da, Şanlıurfa’da 14-17 yaş grubundaki her 3 öğrenciden 1’i lisede değil.

Ayrıca kız çocuklarında okul terkinin ve okul terki riskinin arttığı görülüyor. Kız çocuklarının okuldan kopuşunun hızlandığı il sayısı 7 ilden 11’e çıkmış durumda. Hakikattir ki yoksulsan ve kız çocuğuysan ilk kaybedensindir.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu