Güncel

34 ilin cemiyet başkanları katıldı

16 Ocak Basın Onur Günü İzmit Kasr-ı Hümayun'da kutlandı

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit’te Kasr-ı Hümayun’da düzenlediği, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geleceğine yönelik hedeflerini anlatıp, yol haritasını çizdiği tarihi Basın Toplantısının 101. Yıl Dönümü Kasr-ı Hümayun’da kutlandı. Törene; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, belediye ve siyasi partilerin il başkanları, daire müdürleri, Küresel Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsrafil Avcı, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, 34 ilden gelen gazeteciler cemiyet başkanları, programın onur konuğu olan Gazeteci- Haber Sunucusu Cem Öğretir, STK temsilcileri, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri ve gazeteciler katıldı.

34 ilin cemiyet başkanları katıldı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda sunuculuğu yapan TRT Muhabiri Halit Yılmaz’ın katılımcılara teşekkür konuşması ile devam etti. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 tarihindeki ilimizi ziyaretleri ile yapılan toplantılara ait görüntülerinde içinde bulunduğu video gösterimi izlendi. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, Küresel Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsrafil Avcı ve protokol üyeleri günün önemini belirtir birer konuşma yaptı.

34 ilin cemiyet başkanları katıldı

16 Ocak Basın Onur Günü’ne ilişkin konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Vali Seddar Yavuz, yapmış olduğu konuşmasında şunlara değindi: “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kasr-ı Hümayun’da  düzenlediği Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geleceğine yönelik hedeflerini anlatıp, yol haritasını çizdiği, Türk basın tarihinde yeri ve önemi tartışılamayacak olan 16 Ocak Basın Onur Gününüzü kutluyorum. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere toplantıya katılan Dr. Adnan Adıvar’ı, Velit Ebuzziya’yı, Ahmet Emin’i, Falih Rıfkı Atay’ı, Suphi Nuri İleri’yi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu, İsmail Müştak Mayakom’u, Halide Edip Adıvar’ı, Hilal-i Ahmer Başkanı Hamit Bey ile İleri Gazetesinin İzmit muhabiri Hakkı Kılıçoğlu’nu   rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum.”

“Türk Milleti, En Büyük Milletlerden Bir Tanesi”

“Tarih sahnesine dün çıkmış bir millet değiliz” diyerek sözlerini sürdüren Vali Yavuz, Türk tarihinin büyük bir geçmişi olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “2200 yıllık devlet geleneği, Bin yıllık Anadolu’daki hakimiyetimiz ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken yaşamış olduğumuz onur ve gurur, Türk Milletinin ne kadar büyük bir millet olduğunu gösteren en önemli göstergelerden bir tanesidir. Büyük imparatorluklar ve medeniyetler kurmuş, dünyada hakkı ve hukuku haykırmış, bu yönüyle de öne çıkmış dünyadaki tartışmasız en büyük milletlerden bir tanesiyiz. Büyük milletler tarih boyunca büyük liderler yetiştirmiştir. Bu; Metehan’dan Sultan Alparslan’a, Osmangazi‘den Fatih Sultan Mehmet’e ve elbette Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e doğru devam eden bir süreçtir. Büyük milletler tesadüfen büyük liderler yetiştirmez. İhtiyaç duyduklarında içlerinden elbette liderlik edecek, milli mücadeleyi gerçekleştirecek ve tekrar Ay Yıldızlı Al Bayrağımızı göndere, hak ettiği yere çekecek ve düşmanı topraklarından kovacak bir yaklaşımı ortaya koyacaktır”

“Kocaeli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi kıymetli bir şehirdir”

Günümüzde düşman kelimesinin sık kullanıldığını ama anlamını ve içeriğini yitirdiğini ifade eden Vali Yavuz, “Düşmanın kim olduğu konusunda zihinlerin bulanık olduğu bir süreçten geçtiğimizi hatırlatmak istiyorum. Örneğin Sultan Abdülmecid Han’ın yaptırmış olduğu Çuhane Fabrikası diye bilinen kumaş fabrikasının hem havadan hem denizden 18 Haziran 1920’de İngilizler tarafından bombalandığını acaba bu şehirde yaşayan kaç kişi biliyor? Ya da biz bu şehre bunları ne kadar hatırlatıyoruz? Doğrusu İngilizlerin burayı işgal edip daha sonra Yunanlara devrettiğini gençlerimiz, bu şehirde yaşayan insanlar biliyorlar mı? Acaba karşılaştığımız riskler dünden bugüne değişiyor mu? Yine rövanş yapılacaksa bu rövanş kimlerle yapılacak diye Aziz Milletimizin evlatları tekrar sorguluyor mu? Esasında biz basın gününü, bugünü tartışırken yarınımızı da geleceğimizi de konuşmak için de buradayız. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmayı nasip etmesin, bir daha milli mücadele yapmak gibi bir zorunluluk içerisine düşmeyelim diye birbirimizi daha çok sevmeye, Ay Yıldızlı Al Bayrağımıza sarılmaya, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeye daha fazla ihtiyacımız var diye düşünmeliyiz. İşte bugünden yarına Basın Onur Gününü, milli mücadeleyi, Cumhuriyetimizin kuruluşunu düşündüğümüzde yarına dair nasıl bir gelecek dizayn etmemiz gerektiğini de konuşmamız gerekiyor. İşte bu anlamda en azından şehrimizin iyi tanınması önem arz ediyor. Bu şehir biliyorsunuz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi tarih boyunca hep kıymetli ve değerli olmuş bir şehirdir.” dedi.

34 ilin cemiyet başkanları katıldı

“Bu şehre sanayi şehri demek haksızlıktır”

Kocaeli’nin her dönemde kıymetli bir şehir olduğuna değinen Vali Yavuz, mevcut durumu değerlendirerek Kocaeli hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “Bugün Kocaeli, Türkiye’nin dünya ile yarışan yüzüdür.  Eğer bugün Kocaeli gibi 20 tane şehrimiz daha olsa Türkiye’nin, en yüksek medeniyete ulaşmış herhangi bir Avrupa ülkesinden ya da dünya ülkesinden farkı kalmaz. Biz bugün 14 Organize Sanayi Bölgesi ve endüstri bölgeleri ile Türkiye’de en fazla vergi veren ikinci şehiriz. 30 milyar Dolar ihracat yapan bir şehiriz. Bu yönüyle de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği şehir burasıdır. Bu şehir; bilim, sanayi, teknoloji şehri olduğu kadar bilişim, inovasyon ve Ar-Ge şehridir. Bu şehre sadece sanayi şehri demek haksızlıktır. Sanayi şehri dünyada ve Türkiye’de çoktur. Ama burası tipik bir sanayi şehri değil; bilim sanayi ve teknoloji şehridir. Burası yapay zekanın, akıllı teknolojilerinin denendiği ve kullanıldığı, milli gururumuz TOGG’un mülki ve sınai mülkiyet haklarını geliştirdiği bir şehirdir. İşte çağdaşlık… Çağdaşlık ve uygarlık seviyesine doğru yürüyüş budur.”

“Milli onurumuzu korumak için dünde kalmamalıyız”

“Eğer bilim, sanayi ve teknolojide Dünya ile yarışmıyorsanız sizin sloganlarınız karın doyurmaz, sorun çözemezsiniz diyen Vali Yavuz:  “Sorun çözmek istiyorsak milli onur ve gururumuzu dimdik ayakta tutmak istiyorsak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği akıl ve bilim yolunda, teknoloji yolunda koşmak ve çalışmak gerekiyor. Bugünleri anarken bugünleri tartışırken dünde kalmamak, dünden aldığımız ilham ve güçle yarını şekillendirmek herhalde bizim en önemli şiarımız olsa gerek. Bu anlayışla Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

“Gençlerimiz Bilim ve Teknoloji ile buluşuyor”

“Hepimizin mottosu artık ‘Teknoloji’dir” diyen Vali Yavuz, teknoloji alanında yapılan çalışmalara değinerek konuşmalarına şöyle devam etti: “Millî teknoloji hamlesi gibi önemli bir projeyi ortaya koyup, bu amaçlar doğrultusunda düzenlenen TEKNOFEST’lerle gençlerimizi buluşturuyoruz. Tam da ihtiyacımız olan budur. Yapmamız gereken ecdadımızın çağın şartlarında ıskaladığı Sanayi devrimi gibi dijital çağı da ıskalamamak ve dijital çağı yakalamaktır. İşte dijital çağı yakaladığımızda biraz önce konuştuğumuz bombalama, acı ve ölümler büyük ölçüde azalacaktır”

“Tek bilek ve tek yürek olacağız”

Filistin’deki katliamı örnek gösteren ve tüm dünyanın buna sessiz kaldığına vurgu yapan Vali Yavuz: “Nasıl insanların gözleri kör, kulakları sağır, vicdanları sessiz ve kararmış olduğunu bir kez daha görüyorsunuz değil mi? Eğer öldürülen Orta Doğuluysa, Müslümansa, onların tanımıyla ötekiyse istatistiklerde bile yer verilmiyor. Eğer bu duruma düşmek istemiyorsanız güçlü olacağız, milli birlik ruhu içinde, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştireceğiz. Hiçbirimiz bir diğerini ötekileştirmeyecek, sımsıkı sarılacağız ve mazisi şeref ve şanla dolu Türk Milleti olacağız. Tek bilek ve tek yürek olacağız. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ecdadımızın da ruhu ancak bu duygu ve düşüncelerle hareket ettiğimizde huzur bulacaktır. Emeği geçen, katkı sunan herkese huzurlarınız da bir kez daha teşekkür ediyor, tüm basın camiasının 16 Ocak Basın Onur Günü’nü kutluyorum.” dedi.

34 ilin cemiyet başkanları katıldı

KOGACE Başkanı Cemal Kaplan’ın programın onur konuğu olan Gazeteci Haber Sunucusu Cem Öğretir’e katılımlarından dolayı teşekkür edip, Plaket vermesinden sonra Vali Seddar Yavuz, protokol üyeleri ve katılımcılar ile birlikte temsili olarak Kasr-ı Hümayun’da hazırlanan masada bir araya gelerek günün anısına fotoğraf çekildi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu