Sağlık

50 yaş üzeri,yüksek tansiyon,diyabet,obezite sorunu olanlar daha yüksek risk altında.

COVID-19 Kalp Krizi Riskini 3 Yıl Boyunca Artırıyor

Yeni yapılan bilimsel araştırmalar, COVID-19 enfeksiyonunun kalp sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerini ortaya koyuyor. Özellikle enfeksiyon geçiren bireylerde kalp krizi ve inme riskinin enfeksiyondan sonraki üç yıl boyunca yüksek kaldığı bildiriliyor.

Cleveland Clinic ve Güney Kaliforniya Ãœniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology dergisinde yayımlanan bir araÅŸtırmanın sonuçları üzerine açıklama yapan Uluslararası Minimal Ä°nvaziv Kardiyotorasik Cerrahi DerneÄŸi üyesi  Prof. Dr. Serkan Durdu,  COVID-19’un sadece solunum yollarını deÄŸil, kalp ve damar sistemini de ciddi ÅŸekilde etkileyebileceÄŸini söyledi.  Prof. Dr.Durdu, “Son çalışmalar, COVID-19’un damar iç yüzeyini tahrip ederek damar sertliÄŸi, pıhtılaÅŸma bozuklukları ve ritim düzensizliklerine yol açabileceÄŸini gösteriyor. Bu durum, hastalığı geçiren kiÅŸilerde kalp krizi ve inme riskinin uzun vadede artmasına neden oluyor” dedi.

Araştırmada, COVID-19 enfeksiyonu geçiren bireylerde, enfeksiyondan sonraki üç yıl boyunca kalp krizi, inme ve ölüm riskinin iki katına çıktığını ortaya koyduğunu belirten Prof. Durdu,  özellikle hastanede tedavi gerektiren ağır COVID-19 vakalarında bu riskin  daha da yüksek olduğunu belirterek,   araştırmada  kan grubu A, B veya AB olan bireylerde bu riskin daha belirgin olduğunun vurgulandığı ifade etti.

Yüksek Risk Grubundakiler Dikkat

AraÅŸtırmaların, özellikle 50 yaÅŸ üzeri bireylerde, yüksek tansiyon hastaları, diyabet hastaları ve obezite sorunu olan kiÅŸilerde bu riskin daha da yüksek olduÄŸunu ortaya koyduÄŸuna dikkat çeken  Prof.   Durdu, “COVID-19 enfeksiyonu sonrası göğüs aÄŸrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya halsizlik gibi belirtiler yaÅŸayan kiÅŸilerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına baÅŸvurması gerekir” uyarısında bulundu.

Önlem Almak Mümkün mü?

Uzmanlara göre COVID-19 geçiren bireylerin kalp sağlığını korumak için yaşam tarzı değişiklikleri yapması büyük önem taşıyor. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, tansiyon ve kolesterol değerlerinin düzenli takip edilmesi gibi önlemler, uzun vadeli kalp hastalıkları riskini azaltabiliyor.

“Hastalığı hafif geçiren bireyler bile uzun vadede kalp saÄŸlığı açısından risk altında olabilir. Bu nedenle, düzenli saÄŸlık kontrollerini ihmal etmemek kritik önem taşıyor” diyen Prof. Dr. Durdu, COVID-19 sonrası kalp saÄŸlığını korumanın sadece bireysel deÄŸil, halk saÄŸlığı açısından da önemli olduÄŸunu kaydetti.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu