Ekonomi

Türk lezzetleri Uzakdoğu yolcusu

Türk lezzetleri Uzakdoğu yolcusu… Taze meyve sebzelerinin sezonunda arz fazlasını işleyip, katma değerli ürün haline getirerek yıllık 1.6 milyar dolar ihracat yapan Meyve Sebze Mamulleri Sektörü, dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Uzakdoğu’daki konumunu güçlendirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği UR-GE Projesinde bir araya gelme kararı aldı. detaylar haberimizde…

Türk lezzetleri Uzakdoğu yolcusu

Taze meyve sebzelerinin sezonunda arz fazlasını işleyip, katma değerli ürün haline getirerek yıllık 1.6 milyar dolar ihracat yapan Meyve Sebze Mamulleri Sektörü, dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Uzakdoğu’daki konumunu güçlendirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği UR-GE Projesinde bir araya gelme kararı aldı.

Proje işlenmiş meyve-sebze ürünlerine yönelik

Meyve sebze mamulleri ihracatında Türkiye lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yürütülecek olan İşlenmiş Meyve Sebze ürünlerine yönelik projede; Turşular, Domates Salçası, Soslar, Hazır Gıdalar; Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler, Konserve Meyve ve Sebzeler, Kurutulmuş Sebzeler, İnfüze Edilmiş – Tatlandırılmış Kuru Meyveler, Reçeller, Meyve Suları, Sular ve Gazlı İçecekler ve Alkollü İçkiler üreten ve ihraç eden firmalar yer alacak.

İhracatımızdan Uzakdoğu yüzde 25 pay alsın istiyoruz

Türkiye’nin meyve sebze mamulleri ihracatında ana ihraç pazarlarının, Avrupa, Amerika ve Ortadoğu ülkeleri olduğu bilgisini veren Uçak, “İşlenmiş Meyve Sebze ürünlerine yönelik UR-GE Projesi ile Hindistan, Çin, Japonya, Güney Kore, Malezya, Endonezya başta olmak üzere Uzakdoğu pazarında konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Uzakdoğu ülkelerinin dünya nüfusundaki payı yüzde 50’ye yaklaşırken, Türkiye’nin 2018 yılında gerçekleştirdiği 1.6 milyar dolarlık meyve sebze mamulleri ihracatında Uzakdoğu ülkelerinin payı yüzde 5,5 seviyesinde. Amacımız meyve sebze mamulleri ihracatımızın en az yüzde 25’inin Uzakdoğu ülkelerine yapılması. URGE Projemiz bu anlamda bize yol gösterecek” şeklinde konuştu.

Mamul ihracatının lideri meyve suyu

2018 yılında 1 milyar 564 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç ederken, meyve suları 279 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. Su ve gazlı içeceklerden Türkiye, 255 milyon dolarlık döviz kazanırken, konserve ihracatımız 230 milyon dolara ulaştı.Turşu ihracatı 218 milyon dolar olurken; domates salçası ihracatı 164 milyon dolara ulaştı. Dondurulmuş meyve sebze ihracatçıları 158 milyon dolar kazandırırken; alkollü 94 milyon dolar; kurutulmuş sebzeler 69 milyon dolar, sos ihracatı 48 milyon dolar, reçel ise 45 milyon dolar oldu.

Türk meyve sebze mamullerini en çok Almanlar tercih etti

Türkiye, 2018’de 177 ülkeye meyve sebze mamulleri ihraç ederken; Türk meyve sebze mamullerini en çok tercih eden Almanya oldu. Almanya’ya 228 milyon dolarlık meyve sebze ihraç ettik. Irak 181 milyon dolarlık ihracatla ikinci, Amerika Birleşik Devletleri 180 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı. Meyve sebze mamulleri ihracatında öne çıkan diğer ülkeler; Hollanda, İtalya, Suriye, KKTC, Fransa, İsrail, BAE ve Suudi Arabistan oldu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu