Sağlık

Yelken Kafe’de bir ilk

ÇÖLYAK ve PKU hastaları için Derince Yelken Kafe’de ‘Glutensiz Mutfak’ oluşturuldu

Ömür boyu glutensiz ve düşük proteinle beslenmek zorunda olan hastalar için Derince Yelken Kafe’de ‘Glutensiz Mutfak’ oluşturuldu. MET-Der Başkanı Nesrin Atar ise Derince Belediye Başkanımız Zeki Aygün’e glütensiz mutfak girişimlerinden dolayı teşekkür etti.

Derince Belediye Başkanımız Zeki Aygün’e teşekkür eden Kocaeli Metabolik Hastalıklar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MET-DER) Başkanı Nesrin Atar, “ÇÖLYAK ve PKU hastalarının sesi oldu. Diyet yapmak zorunda olan vatandaşlarımıza bu beslenme çerçevesinde koliler hazırlanıp teslim edildi. Aynı zamanda Derince’de bulunan Yelken Cafe Restoran’da da girişimlerde bulunularak ‘Glutensiz Mutfak’ oluşturuldu” dedi.

Yelken Kafe’de bir ilk

Bu restorandan gönül rahatlığı ile yemeklerin tüketebileceğini ifade eden Atar, “Restorana gitmeden iki saat önce gideceğini bildirilmek koşuluyla ÇÖLYAK ve PKU’lulara ait yemekler rahatlıkla yenebilir. Belediye Başkanı Zeki Aygün’e Yelken Cafe Restoran’a ve tüm emeği geçenlere Kocaeli ÇÖLYAK ve PKU Yaşam Derneği ailesi olarak teşekkür ederiz” diye konuştu.

Restoran’daki menü:

Domates çorbası, mercimek çorbası, falafel, brushgetta domatesli patates kızartması, kinoa salata, rokalı nohut salata, sıcak brokoli karnabahar havuç salatası, ızgara somon, ızgara tavuk, İskender, ızgara sebze tabağı, somates soslu penne makarna, puding, meyve tabağı ve bal kabağı

ÇÖLYAK NEDİR?

ÇÖLYAK buğday, arpa çavdar ve yulafta bulunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsakta oluşturduğu ömür boyu süren alerji hassasiyetidir. Türkiye’de ve dünyada her 100 kişiden 1’i ÇÖLYAK hastasıdır. Her yaşta ortaya çıkabilir. Belirtileri ise karında şişlik, ishal ya da kabızlık, kusma, ani kilo verme, çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, boy kısalığı, kansızlık, erken yaşta kemik erimesi, gaz şikayetleri, eklem ağrıları, ağız içinde tekrarlayan aftlar gibi belirtileri vardır.

PKU NEDİR?

Fenilketonüri ise kısa adı PKU’dur. Bebeklerin doğumdan sonra topuktan alınan kan örneklerinin sonucunda Fenialinin değerlerinin yüksek çıkması ile bu düzey kontrol altında tutulur. Düşük proteinli beslenmeye geçilir. Türkiye’de ve dünyada 4000/4500 çocuktan 1’i fenilketonürili doğmaktadır. Her iki gruptaki hastalar tanı aldıktan sonra ömür boyu glutensiz ve düşük proteinli beslenmek zorundadır.

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu