Arkadaşlar bu haftaki köşe yazımda yine büyük bir değerimizi, usta bir ismi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Özgün batı müziğinin büyük ustası değerli sanatçımız Recep Aktuğ’ u maalesef bir süredir geçirdiği rahatsızlık dolayısı ile kaybettik.
Kendisine, ‘Özgün Batı Müziğinin Gizlenmiş Marjinal Kimliği’ diyerek hitap etmemin sebebi kendine özgü tarzı ile sayısız batı müziği eserlerini de kendi eserlerinin yanında değişik aykırı bir tarz ile seslendirmesi dolayısı ile oldu.
Diğer bir adı Mehmet olan Mehmet Recep Aktuğ, 13 Mayıs 1954‘de İzmir Çeşme’ de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini doğduğu İzmir’de tamamlamıştır. Müzikle haşır neşirliği küçük yaşlarda başladı aslında. 1973 yılında Lise öğrenimine devam ederken ‘Anadolu Pop’ tarzında müzik yaptığı ‘Gelenek’ adlı bir müzik grubu vardı. İlk profesyonel çalışmasını da İzmir ‘Mogambo’ gece kulübünde yaptı.
1974 yılında İstanbul Üniversitesi Şişli Siyasal Bilgiler Yüksek Okulu’nda okurken ‘Grup Stüdyo’ adlı bir gruba katıldı. Siyasal Bilgilerde dört sene okuduktan sonra ani bir karar ile Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’na kaydoldu. Eğitimi süresince Pazarlamacılık, Grafikerlik gibi işlerde çalıştı; hatta bir de ‘Hafta Sonu Gazetesi’ nde muhabir olarak çalışmaya başladı. Aslında bütün hayatı bu konservatuardan sonra değişecekti
Recep Aktuğ bazı arkadaşları ile birlikte ‘Arı Yapım’ isimli bir Müzik şirketi kurdu. Sezen Aksu şirketin ilk sanatçısı idi. Kendisine yapılan ilk plak da ‘Kaybolan Yıllar’dı. Bu çalışmayı Türkiye’de olay haline gelen ‘Disko Fasıl’ takip etti. Mehmet Recep Aktuğ, Türkiye’nin ilk eşlik vokal grubu ‘Kısa Dalga’ yı kurdu. Kısa Dalga grubu ilk gece çalışmasını büyük Usta Ayten Alpman ile Sheraton otelinde yaptı.
1979 yılında Cantekin ile Eurovision’a katıldı. Artık kendi adına bir şeylere imza atmanın vakti gelmişti. 1981 yılında ‘Giden Gençliğe’ ve ‘Canım’ adlı şarkıları ile ilk 45’liğini çıkardı ve ardından vatani görev için askere gitti. Askerden döndüğünde ilk işi, en son bıraktığı sahneye yani Bebek Gazinosu’na ‘Sezer Güvenirgil’ ile çıkmak oldu. Bu çalışma sonrası ülkenin mevcut konjonktürü gereği turizmde dışa açılma dolayısı ile oteller dönemi başladı. 1983 yılında Taksim Etap Marmara Oteli Merhaba Bar’ da çalışmaya başladı. 1983 ta yine ‘Buğra Uğur’ un bestesi ile Eurovision Türkiye birincisi olarak Çetin Alp ile Almanya’da ülkemizi temsil etti. Büyük ustanın Esen Müzik etiketi ile çıkmış ‘Alışma Bana’ ve ‘Siyah Gül’ adlı iki müzik albümü daha bulunmaktadır.
Müzik dalı dışında Recep Aktuğ’un bir de oyunculuk yönüne değinelim isterseniz. Recep Aktuğ birçok bestesi ve şarkı sözü çok çeşitli sanatçılar tarafından seslendirilse de bunu yanında birçok reklam filmi, dizi ve sinema filminde rol aldı. Recep Aktuğ 1984 yılında Devlet Tiyatrosunda ‘Faik Ertener’in çocuk oyunlarında besteci ve müzisyen olarak çalıştı. 1985 yılında Feza Tok ile Eurovision çalışması ve peşine 1986 yılında ‘Cafe Opera’da iki sezon üst üste müzik çalışmaları yaptı. 1989’da ‘Büyük Ada Değirmen’de çalıştı ve 1986 da artık plaktan tamamen kasede geçilince 1992’de ilk kaset çalışmasını yaptı. Bununla beraber 1992’de Kuruçeşme’de ve Bebek’te mekan işletmeciliği yaptı.
Bunun ardından birçok reklam filmi sinema filmi ve televizyon dizisinde oynadı. Koçbank’ın Pusula Reklamı, Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Konsolos Ender Bey karakteri ve Aşk-ı Memnu dizisindeki Hilmi Bey karakteri öne çıkan projelerinden bazılarıdır. Ünlü oyuncu Zeynep Aktuğ da Recep Aktuğ’un kızıdır. 1984 yılında evlenmesinin ardından 1985’te bir kızı oldu bu da Zeynep Aktuğ’du. Recep Aktuğ 1990’da Ankara Merit Altınel Otel’de çalıştı. Bunun peşine 1991’de Marmaris Grand Azur Oteli, La Peria ve bir gece kulübü ard arda geldi. Bu üç mekanda aynı anda çalıştı.
1992 yılı Recep Aktuğ için işletme yılı oldu. Kuruçeşme Taka Bar’da, Bebek Felicita barda işletmecilik yaptı. 1993’te Bebek Tonoz kulüpte çalıştı. 1995-199’ da bu sefer İstanbul Merit Altınel Otel’deydi. Oradan 1996-1997 dönemi Caddebostan Balıkadamlar Kulübü’ne geçti. 1999 da dahil 2000 yılı sonuna kadar Büyük Kulüp’te müzik çalışmaları devam etti. 2001-2002 yıllarında İstanbul’ da The Plaza Otel, The President Otel ve Türkiye Spor Yazarları Derneği’nde müzik çalışmalarına imza attı. 2005 yılında yine Büyük Kulüb’e dönmesinin ardından 2010 yılına kadar sahne aldıktan sonra 2010 yılında Alışma Bana isimli albümünü piyasaya çıkaran sanatçı ayrıca Türkiye’ de bir ilki gerçekleştirerek 2010 yılının şubat ayında albümün her şarkısına klip çekilmiş bir DVD’sini hazırladı ve izleyicilerini beğenisine sundu.
Recep Aktuğ 14 Ocak 2020 tarihinde bir süredir mücadele ettiği Koah hastalığı nedeni ile 66 yaşında aramızdan ayrıldı. Aslında biraz perde arkasında gibi görünse de o perde arkasında hoş insanı başka manzaralara götüren kadife sesi ve marjinal kimliği ile uzun yıllar derin izler bırakacak birçok işlere imza atmayı başardı. Ölümü ile de sevenlerini yasa boğdu.
Biz de Recep Aktuğ’a yüce Mevla’dan rahmet diliyor, sevenlerine ve yakınlarına da başsağlığı diliyoruz. Kendim de şahsım adına hepinize bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.