Güncel

Ekmek ve Gül çağrıda bulundu

“Yaşanılır bir dünya yaratmak için dayanışmaya çağırıyoruz”

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği eylemde, dayanışma vurgusu yaptı. Derince’nin Yenikent Mahallesi’nde düzenlenen eylemde kadınlar elleriyle hazırladığı dövizleri taşıdı, halaylar çekti, ayrı ayrı taleplerini afişe yazdı. Açıklama sonrası mikrofon kadınlara verildi. Kadınlar görüşlerini, taleplerini dile getirdi. Eyleme Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan da destek verdi.

Basın açıklamasında sözlerine 8 Mart’ın tarihinden söz ederek başlayan Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği yöneticisi Selda Arslan, yaşamın her alanında var olan kadınlar; karar alma organlarında, istihdamda, eğitimde, politikada aynı oranda temsil edilmediğini söyledi. Kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar sistematik bir şekilde arttığını ifade eden Arslan, “Kadına yönelik şiddet ve istismarın artmasında kadına yönelik politikaların, erkek egemen zihniyetin tüm kurumlara yayılmasında etkisi büyüktür. Eğitim müfredatından toplumsal cinsiyet eşitliği konularının çıkartılması, dini referanslar dikkate alınarak kanuni düzenlemeler yapılması, kadına yönelik şiddet haberlerinde medyada eril dil kullanılması, kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılarak kadının sosyal yaşamda yer alması kısıtlanması sorunumuzu büyütmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın sorunun çözülmesi için ekonomik ve toplumsal hayatın eşitlik ilkesi kapsamında düzenlenmesiyle mümkündür. Kadınları toplumsal hayat dışına itmeye çalışan, cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmelidir” dedi.

Ekmek ve Gül çağrıda bulundu

“TALEPLERİMİZİ HAYKIRIYORUZ”

“2020 yılının başından beri 49 kız kardeşimiz erkek şiddeti sonucu katledildi” diyen Arslan, diğer sorunları şöyle açıkladı: “Çocuk istismarı artarken çözüm olarak istismarcısıyla evlendirmesini öngören yasa tasarısının gündeme gelmesinin karşısındayız. Kadınları ve çocukları koruyucu önlemlerden uzak bir yasal süreç işlemektedir. Kadınların 6284 sayılı yasaya dayanarak uzaklaştırma kararı çıkarmak istemeleri kurumlarca boşuna görülmektedir. Kanunları tamamı etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Uygulamada STK’ların, kadın derneklerinin, ilgili kurumların işbirliği içerisinde çalışması sağlanmalıdır”

Dünya Bankası’nın hazırladığı son rapora göre erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar tanıyan ülkeler arasında Türkiye’nin  85. sırada yer aldığını ifade eden Arslan, sözlerini, “İşsizliğe, şiddete, sömürüye, savaşa karşı barış için taleplerimizi haykırıyor ve Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak kadın mücadelesini yükseltmek ve gasp edilen haklarımızı geri almak, yaşanılır bir dünya yaratmak için, geleceğimiz için tüm kadınları derneğimizle dayanışmaya çağırıyoruz” diye sonlandırdı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu