Sanat

EŞREF KOLÇAK

KÖTÜ ADAMLARIN EN KRALI

Arkadaşlar Yeşilçam ve Türk sinemamızın kötü adamları yazı dizimde İlk hafta dedem Atıf Kaptan, 2. Hafta Hayati Hamzaoğlu, 3. Hafta Erol Taş, 4. Hafta Ahmet Tarık Tekçe ve 5. Hafta Hüseyin Peyda yı anlatmıştım. Şimdi bu hafta 6. Hafta. Bir duayen büyük ustayı kötü karakterleri muhteşem bir vizyon ve profesyonellikle canlandıran Eşref KOLÇAK amcamızı anlatacağım.

EŞREF KOLÇAK

Eşref Kolçak amcamız kendi gibi bir sanatçı olan Harun KOLÇAK abimizi de yetiştirmişti. Ben bu yazımda kendisini anlatacağım sadece. Eşref Kolçak 1927 yılında Rusya’ da doğdu. Babası İspir Gaziler köyünden Harun Kolçakoğlu, annesi ise daha sonra Hateme adını alan, Rus kökenli Katya’dır. 5-6 yaşlarında iken ailesi ile Türkiye’ye göç etti.

EŞREF KOLÇAK
EŞREF KOLÇAK

Erzurum‘un İspir Kızılimaret (Şimdiki ismi Gaziler) köyünde ilköğrenimine başladı. 1938 yılında Erzurum’a giderek Cumhuriyet Ortaokulu’ndan mezun oldu. 1941 yılında ailesiyle İstanbul‘a geldi. Sultanahmet Sanat Enstitüsü’nde Tesviyecilik bölümüne girdi ancak babasının ölümü üzerine okulu bırakmak zorunda kaldı. Marangozluk, ayakkabı tamirciliği, amelelik, gazete satıcılığı gibi işlerde çalıştı. Halkevlerinde ve CHP’nin yürüttüğü sanat faaliyetlerine katılarak piyeslerde rol aldı. Sahne yaşamı 1944 yılında Atilla Revüsü‘nde sahneye çıkmasıyla başladı. 1945 -1949 yılları arasında Ses Opereti‘nde dansör olarak sahneye çıktı. Bir yandan da filmlerde figüranlık yaptı. İlk defa 1947 yılında ‘Cahide Sonku’ ve Seyfi Havaeri‘nin yönettiği ‘Fedakar Ana’ filminde rol aldı. 1949-1951 arasında askerlik hizmetini yaptıktan sonra Ses Opereti’nde çalışmaya devam etti.

EŞREF KOLÇAK
EŞREF KOLÇAK

1951 yılında Şinasi Özkonuk’un yönetmenliğini yaptığı Affet Beni Allahım adlı polisiye filmde başrol oyuncusu olarak yer aldı. U üyük Ustanın ilk başrolü idi. 1950’li ve 1960’lı yıllarda, Türk sinemasında melodram ve kahramanlık filmlerinin jönü olarak tanındı1954 yılında komşusunun kızı olan Özcan Hanım’la anlaşarak evlendi. Bu evlilikten oğlu Harun 1955 yılında dünyaya geldi. Dünyaya gelen bu oğlu ta ki Türk pop müziğinde seksenli ve doksanlı yıllara damga vuran duayen müzik adamı ‘Harun Kolçak’ tı.

EŞREF KOLÇAK

İlk ödülünü, 1961 yılında yapılan İstanbul Belediyesi Sanat Festivali İkinci Türk Filmleri Yarışması’nda “Namus Uğruna” adlı filmdeki performansıyla “En Başarılı Erkek Oyuncu” seçilerek aldı. Yüzlerce sinema filminin yanı sıra reklamlarda ve fotoromanlarda rol aldı. 1975-1985 arasında Cüneyt Arkın’ ın rol aldığı Polisiye ve aksiyon filmleri furyasında hep akılda kalan kötü karakterlere can vermiştir.

EŞREF KOLÇAK

1982 Yılında Bursa’ nın Gemlik ilçesine yerleşti ve orada yaşamaya başladı. Doksanlı yıllarda: 1989’da evlerdeki TRT egemenliği iterek özel televizyon kanallarının çıkması ve dizi furyasının başlaması ile birlikte Türk televizyon tarihine yön veren en muhteşem televizyon dizilerinde de rol aldı.

EŞREF KOLÇAK

Kanun Savaşçıları, Polis Dosyası, Zirvedekiler, Böylemi Olacaktı, Çiçek Taksi, Hüzün Çiçeği,  İntizar, Kınalı Kar, Yalan Dünya, Affet izi Hocam, Sırılsıklam gii dizilerde efsane olmuş babacan karakterlere can verdi.

EŞREF KOLÇAK

Büyük usta önce 2014’de eşini kaybetti. Daha sonra 2017’de oğlu Harun Kolçak’ ı kaybedince bu onun için yıkım oldu. Kendisi de daha sonra bir başına hayatını idame ettiremeyeceğini düşündüğü için, Bursa Gemlik yakınlarında bir huzurevine yerleşti. Durumu ağırlaşınca Gemlik Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı ve 26 Aralık 2019’da burada vefat etti. Geride bizlere bırakmış olduğu yapıtlar ve aldığı ödüller kaldı…

BÜYÜK USTA EŞREF KOLÇAK’ IN ALMIŞ OLDUĞU ÖDÜLLER

2003 Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yıldırım Önal Anı Ödülü

2000 Antalya Altın Portakal Film Festivali, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Ödülü, Güle Güle

1961 Türk Filmleri Yarışması, “En İyi Erkek Oyuncu” Ödülü, Namus Uğruna

Biz de bu değerli ustamız Eşref Kolçak amcamıza ve oğlu Harun Kolçak abimize Mevlam’dan rahmetler diliyoruz. Nurlar içinde yatsınlar. Hepinize bilinçli miraslar alacağınız iyi okumalar diliyorum.

 

 

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu