Demir-çelik ihracatçılarından Çin ve ABD’ye ihracatta rekor artış
Çelik ihracatçıları, 2021 yılı Mart sonuna kadar üretecekleri ürünlerin ihraç bağlantılarını yaptı

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yalçın Ertan, sektör olarak mamul ve yarı mamulde 2021’in ilk 3 ayının satışını ÅŸimdiden yaptıklarını ifade etti. Demir-çelik sektörünün ihracat anlamında 2017 yılında ve 2018 yılının ilk üç çeyreÄŸinde iyi bir performans sergilediÄŸini söyleyen Ertan, geçen yıl ise miktar ve deÄŸer olarak bir düşüş yaÅŸandığına deÄŸindi. Ertan, “2019’un son çeyreÄŸinden baÅŸlamak üzere 2020’nin ilk 3 ayında iyi gittik. Ancak covid-19 virüsünün yol açtığı salgın sebebiyle kapanmalar ve üretim düşüşlerini nisan sonu ve mayısta hissetmeye baÅŸladık” dedi.
Çin baÅŸta olmak üzere Uzak DoÄŸu ülkelerinin salgınla 2019 yılının aralık ayında karşı karşıya geldiÄŸini anımsatan Ertan, bölgenin 2010 mart sonu itibariyle de salgının etkilerini daha az hissetmeye baÅŸladığını ifade etti. Mart itibariyle salgının merkezinin Avrupa ve Amerika’ya doÄŸru kaydığını belirten Ertan, Çin’in ise yavaÅŸ yavaÅŸ normale döndüğünü ve alımlara baÅŸladığını dile getirdi. Uzak DoÄŸu’nun birden toparlanmaya baÅŸladığına deÄŸinen Ertan, Türkiye’de ise sektörün ancak haziran ayında toparlanmaya baÅŸladığını aktardı.
Tüm emtialarda yukarıya doÄŸru fiyat yükseliÅŸi olduÄŸuna dikkati çeken Ertan, “Ana hammadde girdisi olan hurdanın fiyatı 2020 ekim ayının baÅŸlarında tonu 280 dolardı. Bugünkü Türkiye teslim fiyatı 455 dolara çıktı. İnÅŸaat demirinin fiyatı 430 dolardan 635 dolara çıktı. Bu artış daha çok Uzak DoÄŸu ülkeleri olmak ile birlikte 2019 yılındaki ve salgın sürecinde ertelenen talebinin son 6 ayda tekrar devreye girmesinden kaynaklı” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“2021’in ilk 3 ayını satmış vaziyetteyiz”
Artışın bir diÄŸer sebebinin ise ikinci dalgayı yaÅŸayan bazı ülkelerde üretimin azalmasından ve ayrıca buna hammadde arzındaki kısıtların eklenmesi fiyatların son altı aydır hızlanan bir ivmelenme ile sürekli artmasına sebep olduÄŸunu da vurgulayan Ertan, üretimin mevcut taleplere ÅŸu anda yetiÅŸemediÄŸini kaydetti.  2020 yılında bir önceki yıla göre pandemi nedeniyle ihracatta yüzde 15’lik bir düşüş öngördüklerini ifade eden Ertan, ÅŸunları kaydetti: “Ancak hızlı toparlanmadan sonra görünen o ki biz bu yılı geçen yıla göre baÅŸa baÅŸa çok yakın kapatacağız. Hatta şu an itibariye yarı mamul ve mamullerde 2021’in mart ayını da satmış vaziyetteyiz. Tüketiciler doÄŸal olarak fiyatlar yükselen bir trend içerisinde olduÄŸu için daha fazla stok yapmak arzusundalar. Bunun verdiÄŸi ivmelenme ile de ÅŸu anda 2021 mart ayı dahil üretimi satmış vaziyetteyiz. 21 Ocakta baÅŸlayacak olan Çin yeni yılına kadar bu talep artışı devam edecek gibi görünüyor” Türkiye’nin demir-çelikte dünyanın 7. büyük üreticisi olduÄŸunu vurgulayan Ertan, Avrupa’da da çok az farkla Almanya’dan sonra ikinci büyük üretici konumunda olunduÄŸunu söyledi.
Çin’e çelik ihracatı yüzde 421 arttı
Ege İhracatçı Birlikleri (EiB) verilerine göre, Türkiye’nin ocak-kasım döneminde çelik ihracatı yüzde 11 gerileyerek 12 milyar 704 milyon dolardan 11 milyar 312 milyon dolara geriledi. Ancak 17 Aralık itibariyle bu fark daha da kapandı. 2019’da bu tarih itibariyle 20.2 Milyon Ton olan çelik ihracatı 2020’de 19.6 Milyon ton oldu.  Çelik ihracatında ilk sırada 842 milyon dolarla İsrail yer aldı. Bu ülkeyi 631 milyon dolarla İtalya ve 521 milyon dolarla İspanya izledi.
Söz konusu dönemde Çin’e ihracatta ise rekor artış yaÅŸandı. 2019 Ocak-Kasım döneminde Türkiye’den Çin’e yapılan çelik ihracatı 10 milyon 257 bin dolarken, rakam bu yılın aynı döneminde yüzde 421 artarak 53 milyon 449 bin dolara çıktı. Öte yandan ABD’ye çelik ihracatında da dikkat çekici bir artış görüldü. 11 aylık dönemde ABD’ye ihracat yüzde 47 artarak 241 milyon 950 bin dolardan 355 milyon 334 bin dolara yükseldi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Yalçın Erkan, demir-çelik ihracatındaki Aralık ayında da devam edeceÄŸini sözlerine ekledi.