Kocaeli Sanayi Odası 2021 Mart Ayı Meclis Toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda Zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı. KSO Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu San.ve Tic.A.Ş. (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş katıldı. Toplantıda faaliyet raporu için söz alan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Yarın Çanakkale Zaferimizin 106. yıldönümü. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ayrıca, 4 Mart tarihinde Bitlis Tatvan’da yaşanan helikopter kazasında 11 askerimizi şehit verdik. Şehitlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum” dedi.
KSO Başkanı Zeytinoğlu, bir de güzel haber vermek istediğini vurgulayarak, “KAGİDER, Garanti BBVA ve Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ yarışmasında, ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ kategorisinde MAPSİS firması ortakları ve Kocaeli Kadın Girişimciler İcra Kurulu üyemiz Pelin Tuğrul Özkal ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul Üyesi Filiz Akkaş ödül almaya hak kazandı. Kendilerini buradan kutlar, başarılarının devamını dilerim. Bu arada; ilimizin en eski ve en köklü sanayi kuruluşlarından olan Nuh Çimento Fabrikası, genel merkezini İstanbul’dan ilimize taşıdı. Kendilerine teşekkür ederiz” diye konuştu.
Konuşmasını ekonomik değerlendirmelerle sürdüren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,” Biliyorsunuz 2020 yılında yüzde 1,8 oranında büyüdük. 2020 son çeyrek yüzde 5,9 pandemi koşullarında gerçekleştirdiğimiz bu performansla, verisi açıklanan; G 20 üyeleri arasında Çin’in ardından ikinci, OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldık.Diğer ülkeler küçülürken Türkiye büyümesine rağmen, kişi başı GSYH 8 bin 599 dolara geriledi.
İŞSİZLİK ORANI 12,2
İşsizlik oranı (Ocak) yüzde 12,2 (Geçen yılın aynı ayına göre 0,6 puan / Bir önceki aya göre 0,4 puan geriledi) geriledi ancak, çalışan sayılarına baktığımızda, geçen yıla göre 154 bin kişilik gerileme var. 2021 Ocak’ta toplam istihdam edilenler 27 milyon 706 bin kişi. (2020 Ocak 27 milyon 860 bin idi.) Aynı zamanda, çalışma çağındaki nüfus artıyor, ama işgücüne katılım da geriliyor.
2021 yılında geçen yılın aynı ayına göre; Çalışabilir nüfus 1,2 milyon kişi arttı. İşgücüne katılım 366 bin kişi geriledi. İşsiz sayısı 213 bin kişi geriledi. Ocak ayı itibariyle TÜİK, üç aylık dönemin ortalaması olarak hesaplanan iş gücü istatistiklerini aylık olarak açıklamaya başladı. Aynı zamanda, tamamlayıcı göstergeler adı altında yeni işsizlik oranları da açıklıyor. Atıl İşgücü yüzde 29,1 .(Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşuyor) Potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı ise yüzde 22,5
BÜTÇE
Bütçe (Şubat) 23,17 milyar TL fazla verdi. Gelirler 119,58 milyar TL (+ yüzde 38,8) Giderler 96,41 milyar TL (+ yüzde 3,1) Giderlerdeki artış enflasyonun altında. Sıkı para politikasının etkisini burada görüyoruz.
Gelirler tarafında ise en yüksek katkı vergi gelirlerinden.
Vergi gelirleri 98,4 milyar TL (+ yüzde 37,2)
Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda; Gelir ve Kazanç Üzerinden Alınan Vergiler + yüzde 37,4 .Dahilde Alınan Mal ve Hizmet Vergileri + yüzde 26,7
Dahilde alınan KDV + yüzde 51,7 .ÖTV + yüzde 18,4
Uluslararası Ticaret ve Muamelelerden Alınan Vergiler + yüzde 49,2 -İthalde Alınan KDV + yüzde 52,6
İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI VE EKONOMİK REFORM PAKETİ
Bu ay içerisinde Cumhurbaşkanımız tarafından “İnsan Hakları Eylem Planı” ve “Ekonomik Reform Paketi” açıklandı.
İnsan Hakları Eylem Planı
*9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyetten oluşuyor.
*Planın hızla hayata geçirilmesi ile TR’de hukuk devleti, yargı ve adalet alanında önemli ilerleme sağlanabileceğini düşünüyorum.
*Türkiye’nin AB sürecinin ilerletilmesi açısından da çok önemli.
*Planın dayandığı ilkelere bakınca, insan hakları, insan onuru, ayrımcılık olmaksızın hukuk önünde eşitlik, düşünce özgürlüğü, hukuk devleti ilkeleri ve adalete erişim gibi konular evrensel hukuk normlarını içeriyor.
*Aynı zamanda AB temel haklar şartında da yer alan ilke ve değerler ile birebir uyumlu.
Ekonomik Reform Paketi
*Çalışmanın özünde ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütme amacı bulunuyor.
*Harcama disiplini, kamu borç yönetimi, vergi düzenlemeleri, kamu alım ihaleleri, kamu-özel işbirlikleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri gibi hususları kapsayan yeni politikalar hayata geçiriliyor. Burada AB’ye uyum önemli.
*Meclisin bütçe hakkının kapsamı genişletilirken, şeffaflık ve hesap verebilirliği artırılıyor.
*Kamu idarelerinde tasarruf anlayışı yaygınlaştırılıyor.
*7 gün 24 saat hizmet verecek Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulaması başlatılıyor.
*Vergi denetiminde standart, öngörülebilir ve haksız rekabeti önleyen modellere geçiliyor.
*Bireysel emeklilik sistemi çok daha geniş kesimlere yaygınlaştırılıyor.
*Reel sektör şirketlerinin tahvil ihraçlarını özendirmek için Tahvil Garanti Fonu kuruluyor.
*Cari açıkla mücadelede 3 temel politika takip edilecek. (Yapısal cari açığa odaklanılacak. İhracatın tabana yayılmasını sağlanacak. Sanayide yeşil dönüşüm desteklenecek)
*Sağlık Endüstrileri Başkanlığı ve Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kuruluyor.
*İhraç ürünlerinin daha hızlı ve daha düşük maliyetle pazarlara erişimi için yurt dışında lojistik merkezler kuruluyor.
*Mesleki eğitim merkezlerini cazip kılmak amacıyla kalfalık döneminde alınan ücretler yükseltiliyor.
*Salgının istihdam piyasalarında oluşturduğu tahribatı gidermek için ilave İstihdama Finansman Desteği adıyla yeni destek modeli getiriliyor.
*Firmalar, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabilecek.
*Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında çalışacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu kuruluyor.
*Hazine ve Maliye Bakanlığı başkanlığında çalışacak Finansal İstikrar Komitesi kuruluyor.
*Yüksek teknolojili mal ve hizmet üretiminde kümelenmeler teşvik ediliyor.
Açıklanan reform paketleri, Türkiye’nin rekabetçiliği ve ekonomik dinamizmi açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda doğru mesajlar içeriyor ve yatırımcılara doğru mesajlar veriyor.
25-26 Mart AB Liderler Zirvesi’nden önce bu söylemlerimizde yer alan en az bir iki konuda somut adım atılmasını bekliyoruz”
KONUK KONUŞMACI TOGG CEO’su M.GÜRCAN KARAKAŞ
Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş Meclis üyelerine yaptığı sunumda şunlara değindi: “Bir otomobilden fazlasını hayata geçirmek üzere çıktığımız yolda planladığımız takvime uygun şekilde geliştirmelerimiz, mühendislik ve üretim süreçlerimiz hızla devam ediyor. Sanayi sektörümüz için, özellikle de otomotiv sanayi açısından Kocaeli ve çevresinin çok değerli bir noktada olduğunu düşünüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz araştırmalarda dünya çapında başarılı şirketlerin üretim ve geliştirme yaparken cazibe merkezlerine yakın olması büyük önem taşıyor. Nitelikli personele ve işbirliği kurulabilecek nitelikli şirketlere yakın olmak çok önemli. Bu kapsamda biz de Bursa, Kocaeli ve İstanbul üçgeninde bir pozisyonda yer alıyoruz. Yüzde 75’ini Türkiye’den seçtiğimiz tedarikçilerimizin yüzde 26’lık kısmı Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteriyor.
Otomotiv sektöründe yönelik oyunun tüm kuralları değişiyor. Çünkü müşterinin beklentileri değişiyor. Teknolojinin hızlı gelişimi otomotiv sektöründe yepyeni bir fırsatlar evreni ortaya çıkarıyor. Yine dijitalleşmenin gelişmesine paralel ortaya çıkan akıllı cihazlar talebi, insanların bu konfora uyum sağlamasına yol açtı. 2032-2033 yılları sektör için dönüm noktası olacak. İçten yanmalı araçların payı yüzde 50’lerin altına kadar düşecek. Yeni dünyaya adapte olmak için çok büyük otomotiv şirket birleşmeleri görüyoruz, bir sinerji yaratmaya çalışıyorlar. Ancak iki fili birleştirince bir ceylan etmiyor. Bu yeni rekabet ortamında parası çok olan, eski ve meşhur olan değil; yaratıcı olanlar, işbirliğine açık olanlar, girişimci olanlar kar havuzundan daha fazla pay alacak ve başarılı olacak.
Yola çıkarken en temel ilkemiz ürünlerimizin fikri ve sinai mülkiyet haklarının yüzde 100 bize ait olmasıydı. Bu kapsamda batarya modülünün de Türkiye’de üretileceğini daha önce duyurmuştuk. Bu konuda gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin ilerleyen dönemlerinde ülkemizde hücre teknolojisi üretilmesi konusunda da adımlar atılacak. Kendi hücre teknolojisine sahip ülke sayısı 10’u geçmiyor tüm dünyada. Biz de bu ülkeler arasına gireceğiz.
Aracın yollara çıkmasının ardından ilk 18 ay iç pazarda başarılı olmaya odaklanacağız. İç pazarda başarılı olamayan markaların ihracat pazarlarında başarı yakalaması mümkün değil. İhracat hepimiz için çok önemli bir konu. Bayi organizasyonu ile ilgili Çin’den bile talep var. Ancak burada planladığımız gibi ilerleyeceğiz ve doğru zamanda doğru yerlerde olacağız. Aracımız üzerinde en ufak bir şikayet noktasının bile olmaması adına büyük özenle çalışıyoruz”
Elektrikli araçlara gelen vergi artışı üzerine gelen bir soru üzerine ise Karakaş, “Elektrikli araç dönüşümünde hızlı olanlar, bu alanda söz sahibi olacak ülkeler arasında yer alır. Bu sebepten elektrikli araçlar dünyanın her yerinde pozitif ayrımcılık da gerektirir. Vergi düzeninde ortaya çıkan dönemsel değişiklikler ya da güncel tartışmalar doğuştan elektrikli araçlar üretmek üzere 15 yıllık bir plan çerçevesinde yola çıkmış olan TOGG’un planlarını da etkilemeyecektir” dedi.