Güncel

“15 yılda ne yaptınız”

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın “15 yılda sattıklarınızı biz geri almaya çalışıyoruz” dedi

Belediyenin tüccar olmadığının altını çizerek kürsüde AKP’lilerin eleştirilerine yanıt veren İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, “2 yılda kısıtlı imkanlarla yaptıklarımızı eleştiriyorsunuz, siz 15 yılda ne yaptınız?” diye sordu. İzmit Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunun konuşulduğu meclis toplantısında belediyeye yönelik yapılan eleştirilerin ardından kürsüye çıkan İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, tüm konu başlıklarını tek tek ele alarak eleştirilere cevap verdi. Konuşmasına İzmit Belediyesi’nin tüccar olmadığına dikkat çekerek başlayan Dilek Yalçın, “Dut fideleri ile ilgili yaptığımız çalışmalar konusunda bazı şeyler doğru anlaşılmamış. Biz hizmet sektöründeyiz ve ticaret yapmıyoruz. İzmit Belediyesi tüccar değildir. Biz ne yapıyoruz? Asfalt, kültür merkezi ve tarım gibi politikalarımızla bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. Yıllardır kullanılmayan arazilerimiz var. 20 yıldır biz iktidarda değiliz, 15 yıldır da bu belediyeyi siz yönettiniz” dedi.

Ekonomik değer yaratalım istiyoruz”

Yalçın, “Tarıma baktığınızda çiftçi boğazına kadar borç batağında. Tarım alanları azalmış, traktörlerini satıyor. Zar zor geçinecek durumda. Herhangi ilerleme yok. 2 yıldır görevdeyiz. Bu sürenin 1 yılı pandemiyle geçti. ‘2 yıldır ne yaptınız? ‘ diye eleştirilmeyi samimi bulmuyoruz. Daha önce kullanılmayan arazilerden faydalanmaya çalıştık. Bizim amacımız orada ticaret yapmak değil, o arazi üzerinde eğitim vermek. Orada yazlık ve kışlık sebze üretiliyor. Ekonomik değer yaratalım istiyoruz. Kar zarar hesabı güdülmüyor. Yine de hiçbir şekilde zarar söz konusu değil. Toprak analizi, iklim şartları, gübreleme, sulama teknikleri ya da bu alanları nasıl daha iyi değerlendirebiliriz? gibi gelişmelere bakıyoruz. Damla sulamayla üretim yaptığınızda yüzde 30 verimlilik artıyor. Bunun gibi birçok konuda çiftçiyi eğitiyoruz. Çiftçimizin yanında olmaya gayret sarf ediyoruz. Biz bu projelerle farkındalık yaratmaya, bilinçlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu..

Çiftçilerimize öncü olduk”

İzmit’te bitme noktasına gelen tarımı yeniden canlandırmayı amaçladıklarını kaydeden Yalçın, “Türkiye Kozalar Birliği ile anlaşma yaptık. İpek böcekçiliğini canlandırmak istedik. Eskişehir’den gelen hibe dut fideleri ile çiftçilerimize öncü olduk. Zamanla ölmüş olan bu üretim katma değeri yüksek bir iş, bu konu ile ilgili eğitim faaliyetlerimiz sürüyor. Bunu yanı sıra arıcılık konusunda önemli bir aşama kaydettik ve halk eğitimle işbirliği içerisindeyiz. Yerel tohum toplama alanında 52 köyümüzü gezdik. Geleneksel tohumlarımızı topladık, unutulmasın istedik. Tarım politikalarımızda geleneksek tarım dışında, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda atılım yaptık. Bugün kozmetik sanayinde ve tıpta farklı yöntemler kullanılıyor. Farkındalık yaratmak adına aronya bitkisiyle başladık. Bunlar Pazar sıkıntısı olmayan ve getirisi olan alanlar” dedi.

Değerlerimizi sattınız”

Görev aldıkları 2 yıllık süreçte yapılan harcamaların İzmit Belediyesi’ne artı değer kattığını dile getiren Dilek Yalçın, “Bütün belediyelerin borcu var, hükümetin borcu var, devletin borcu var, bütün vatandaşlar borçlu. Ama burada önemli olan nereye harcadığınız. 27 Milyon TL araç kredisi kullandık ama taşıtlarımızı da göreceksiniz, değer olarak kaynaklarımıza eklenmiş. İlk geldiğimizde 50 Milyon TL’ye yakın borç ödedik. 2 yılda belediyenin aktifini arttırma yönünde çabalarımız oldu. Biz göreve gelmeden önceki döneme baktığımızda belediyeye ait yerlerin hep satıldığını görüyoruz. Biz kendi dönemimizde satılan bu yerleri geri almak adına çalışmalar yürütüyoruz. Bu zamana kadar hiçbir varlığımızı satmadık aksine bünyemize yeni varlıklar kazandırdık” ifadelerini kullandı.

15 yılda ne yaptınız?”

Geride kalan 15 yıllık süreçte vatandaş için herhangi bir çalışmanın yapılmadığını ancak 2 yıl gibi kısa süre kısıtlı imkanlarla önemli projelere imza attıklarını kaydeden Dilek Yalçın, “Yakın zamanda sizlerle paylaşılacak silaj ve makine projemiz var. Bu anlattıklarımızı hep kıt kaynaklarla 2 yılda yaptık. Biz kısa sürede bu çalışmalara imza atarken,  15 yıl yönettiğiniz bu belediyede tarımda üretici için ne yaptınız? dedi. Çınar Kadın Kooperatifi’ne de değinen Yalçın, “Çınar Kadın Kooperatifi çok zor dönemimizde; maske, kolonya, dezenfektan dağıtmak zorundasınız diye genelge çıktı. Piyasada maske bulunamaz hale geldi, fiyatlar arttı. O süreçte hem bu ihtiyacı karşıladık hem de bu kadınlar evlerine ekmek götürdü. Maske temini konusunda sıkıntı yaşamadık. Hükümetin bir maskeyi dağıtamadığı dönemde biz 1 milyon 4oo bin civarında maske dağıttık. Hijyen koşullarında paketleyerek bu da Çınar Kadın Kooperatifi’nin başarısıdır” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu