KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı On Line yapıldı
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) “Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı” On Line olarak yapıldı
KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması sonrası konuk konuşmacılar “Dijital Dönüşüm: Türkiye ve Dünya Ekonomisine Etkileri“ konusunda, Dünya Gazetesi Teknoloji Yazarı Ussal Şahbaz ve Trendyol Grubu – Kurumsal İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar katılım sağladı.
KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantıları hakkında bilgilendirme yapan KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ,”2021 yılının İlk Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’na hoşgeldiniz.Yılda iki kez yaptığımız ortak toplantımızın bugün 8. dönem 7. toplantısını yapıyoruz. Pandemi nedeni ile toplantımızı yine online yapmak zorunda kaldık. Umarız bir sonraki toplantımızda yine eskisi bir araya geliriz. 2020 yılı Meslek Komitelerinin performanslarını sizlerle paylaşmak istiyorum.Toplantı sayıları, katılım oranları ve karar sayıları gibi performanslarımızda pandeminin olumlu etkilerini görürken, fiziki etkinliklerimizde doğal olarak düşüşler var. Video konferans yöntemiyle yaptığımız toplantılarda hem katılım hem öneri ve görüş oluşturma konusundaki artış dikkatimizi çekiyor.Tüm Komite üyelerimize pandemi sürecindeki yüksek performansları, bu zamana kadar verdikleri değerli katkılar ve bugünkü video konferans toplantısına katılım için teşekkür ediyoruz” dedi.
KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nda söz alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,konuşmasına kısaca KSO ve Kocaeli verilerini paylaşarak başladı. Zeytinoğlu,“Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir ildir. Kocaeli’nin ekonomik faaliyetlerinde sanayinin; il GSYH içindeki payı yüzde 41,1’dir.Son 10 yıllık istatistikî verilere göre ilin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13’tür. Odamıza kayıtlı 3 bin 208 adet firmanın, 311’i yabancı sermayeli (yüzde 10’unun üzerinde)Otomotiv (yüzde 36,4), kimya (yüzde 27), metal (%yüzde19)
35 liman – iskele (elleçlenen yük miktarı – 76,5 milyon ton – Türkiye’nin yüzde 15’i)
Sanayi ve liman kenti – Avrupa’nın 7’inci limanı
Ayrıca;
*İlimizde 14 organize sanayi bölgesi,
*Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM,
*ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi ile 5 Teknopark,
*Ulusal Test Merkezi – TSE,
*2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz. (1 tane de özel üniversitemiz oldu)
İlk 500’de → 79 işletme
Ama İSO’nun açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 36 görünüyor. (firma merkezleri farklı illerde)
Mesela Ford İstanbul’da görünüyor.
Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 79 oluyor” açıklamasını yaptı.
KONUK KONUŞMACILAR
Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Trendyol Grubu – Kurumsal İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, son bir yılı aşkın süren pandemide sanayinin öneminin çok arttığını vurguladı. Acar, “pandeminin ilk ilk günlerinde ilk aranılan solunum cihazlarıydı ve bu bir sanayi ürünüydü. Daha sonra ihtiyaçlar maske ve sonrasında da aşılama çalışmalarına yoğunlaştı. Bu da bir sanayileşme başka bir ürün çeşitleriydi” diyerek sanayileşmenin öneminden söz etti.
KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın ikinci konuk konuşmacısı Dünya Gazetesi Teknoloji Yazarı Ussal Şahbaz, uzun yıllar Ozan Acar ile TOBB’da çalıştıklarını vurgulayarak, sanayiciler ve Başkanlarla bir arada olmaktan mutlu olduklarını vurguladı. Ussal Şahbaz” Koronadan yeni kurtuldum. Şu anda dijital teknolojileri kullanmak çok önemlidir. 4.0 sanayi üretimi her zaman önde olmayı sağlamıştır. Endüstri 4.0 konusunda çok fazla gürültü var. Fırsatların yanında riskleri de incelememiz gerekiyor” dedi.