“Esnafımızı mağdur etmeyeceğiz”
İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, çarşı projesinin altı ayda tamamlanacağını belirterek, “Sizleri asla mağdur etmeyeceğiz. Sokakları parça parça kazacağız” dedi
Ufuk Bagan (Hür Kocaeli) İzmit- İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit çarşı esnafı ile kahvaltıda buluştu. Sanat Sokağı Antik Dürüm’ün karşısında esnafla buluşan Başkan Hürriyet’e Belediye Başkan Yardımcıları Emirşah Torun, Dilek Yalçın, Ünal Özmural, Cem Küçük ile İzmit Belediyesi Koordinatörü Ozan Aksu, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol da eşlik etti. Öte yandan CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar ve partililer de kahvaltıya katılanlar arasındaydı. Kocaeli’ye esnaf ziyareti için gelen CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, PM üyesi ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, PM üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, ile PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Yunus Emre, PM üyesi Umut Akdoğan, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya ve CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı, kahvaltının bir bölümüne katıldı. Heyet ardından Gölcük ve Kandıra’ya geçmek için kahvaltıdan ayrıldı.
“ÇARŞI BİZİM EKMEK KAPIMIZ”
Kahvaltı sonrası söz alan İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, “İzmit Kent Konseyi Başkanı olarak ne yapacağımızı ne yapacağımıza sizlerle birlikte karar verdik. Kent halkıyla kent dinamikleri ile kenti yönetmek ve bundan sonrası için yapılacaklar hakkında sizlerle bilgi alışverişinde bulunalım istedik. Çarşı bizim ekmek kapımız. Yıllardan beri çocuklarımıza bakıyor ve ticaret yapıyoruz. Bizim için esnafın ana vatanı burası. Buradaki en olumlu şey esnafın yüzünü güldürmek ona daha fazla kazandırmak” dedi.
“ÇARŞI PROJEMİZ BAŞLIYOR”
Erol’un ardından konuşan Başkan Hürriyet, “Hepinize zaman ayırıp geldiğimiz için teşekkür ediyorum. Yeni normalle birlikte esnaf kardeşimize hayırlı bol kazançlar diliyorum. Elimizden geldiği kadar dayanışma göstermeye devam ediyoruz esnafımızla. İzmit çarşı, çok uzun zamandır el sürülmemiş, yenilenmeye gerek duyulmuştu. Pandemiyle mücadeleyi öğrendikten sonra nasıl yenileriz diye düşünürken kent merkezini belirlemek adına proje yarışması yaptık. Kastettiğimiz sadece Fethiye’nin ince uzun caddesi değil Fethiye’yi kesen bütün sokakları elden geçireceğiz. Alemdar’dan Vergi Dairesi’ne kadar olan bölgelerin bütün iç sokaklar, İstiklal Caddesi de dahil düzenlenecek” diye konuştu.
“ESASLI BİR ÇALIŞMA OLACAK”
Projenin başlama tarihini esnafa sorduklarını belirten Başkan Hürriyet, “Bayram sonrası, Ağustos ayı başı dediler. Bunun için ciddi bir anket yapmıştık. Yüzde 90 oranında bu tarihte karar alındı. İhale aşamamızı başlattık. Sürecimiz devam ediyor. Daha önce ilk toplantıda söylediğimiz altyapı konusu net değildi. Bir yıl öncesinden bahsediyorum. Bizler ise radikal bir karar alarak alt ve üstyapıyı beraber yapma kararı aldık. Üst düzenlemeyi makyaj gibi yaptığımızda altyapıda bir sorun çıktığında tekrar kırıp dökülecek. Esaslı bir altyapı işine girmek gerekiyor. Son geldiğimiz noktada da meclisten yetki alarak İSU ile görüştük. İSU’nun projelerini kullanıyoruz. Sonuçta ilçe belediyesiyiz. İlçe belediyeleri, altyapı hatlarına müdahale edemiyor. 3 ayrı çalışma yapacağız” dedi.
“İSKİ BİZE BÜYÜK DESTEK VERDİ”
Açıklamalarını sürdüren Başkan Hürriyet, “Hiçbir ego ve siyaset gütmeksizin İSU ile şeffaf bir şekilde çalışıyoruz. İSU bize ön projesini teslim etti. Onun için de ihale yapıyoruz. İlk etapta kaplama yapacağız. Zaten kazıyoruz bari bu hatları daha güçlü yapalım dedik. O yüzden kaplama yöntemini tercih etik. Milletin parası heba olmasın dedik. İSKİ de bize çok destek verdi bu süreçte. Altyapı da biraz fikrimiz olsun dedik. Onlardan aldığımız bilgiler ışığında esaslı altyapı yapacağız. Yılların keşmekeşi İstanbul Kadıköy’ü 1,5 ayda hallettiler. İşe başladığımızda da elleri yine üstümüzde olacak. İSU’nun kontrol mühendisleri de projenin başında olacak ki aksama ve yanlış bir iş olmasın. Ekibimizin komisyon usulü ile çalışacak. Ondan sonra da üstyapıya başlayacağız” ifadelerini kullandı.
“ALTYAPI 2,5 AYDA BİTECEK”
Çalışmaların esnafı korkutmaması gerektiğini de vurgulayan Hürriyet, “Esnaf tabi 1,5 yıldır iş yapmıyor. Bu tür işlerden esnaf zarar görüyor, olabildiğince uzatmama gayretindeyiz. Altyapı konusu 2-2,5 ay gibi bir sürede bitecek. Bu sürede bütün sokaklar aynı anda kazılmayacak. Parça parça gireceğiz. Fethiye Caddesi’ni de bir anda kazmayacağız. Bir anda sokağa girilemez hale getirmeyeceğiz. İnsanların geçiş noktası esnafların rahat iş yapabilmesini sağlamak için kazı alanlarını olabildiğince küçük ve dar tutmaya gayret edeceğiz. İki vardiya çalışacağız. Esnafın en az iş yaptığı, alışverişin en az olduğu zamanlar çalışacağız. Gerekirse 3 vardiya yapacağız. En az hasarla bitirmeye çalışacağız. Tabi ki biraz etkileneceksiniz” dedi.
“MAĞDUR OLMAYACAKSINIZ”
Bölgeye yıllardır el sürülmediğini ifade eden Hürriyet, “Alltan ne çıkacak bilmiyoruz. SEDAŞ girecek, fiber hatları kanalizasyon hatları yenilecek. 2,-2,5 metre derinliğine de yağmur suyu hattı yapacağız. İnşallah en kısa sürede sizleri mağdur etmeden bitirmeye çalışacağız. Dersimize çok iyi çalıştık. En iyi detayına kadar hesapları dükkanlarınızın girişleri, baca kapaklarını detaylandırdılar. Uygulamaya girdiğimizde de çok sıkıntı yaşatacağını düşünmüyorum açıkçası. Eksik ve hata yaptığımızda da bu konuda sizin bizi yönlendirmeniz çok kıymetli. Eksik gördüğünüz noktada bunu bize bildirmeniz çok önemli. Sizlerle hareket etme arzusu içindeyiz. Çarşı merkez projemizle ilgili Ağustos ayında başlamayı düşünüyoruz ama esnafımız, ‘Okullar açıldıktan sonra başlayalım’ diyor. Onu da oturup konuşacağız. Sizinle bir inatlaşma asla olmaz. Size sora sora ilerledik. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz” diye konuştu..
“TURİSTİ ÇEKMEMİZ LAZIM”
Kahvaltıya katılan esnaflardan Mehmet İmani, Başkan Hürriyet’in konuşması sonrası söz alarak “Alaçatı’dan taşındık buraya oradaki turizmi gözlemleme imkanımız oldu. Fakat olan hep esnafa oluyor. Empati kuralım, herkes maaşını alıyor fakat esnaf, altyapı çalışmaları, pandemi bir yanda. Esnafı çok zor durumda bırakıyor. Zor bir dönemden geçiyoruz. Çözümü iletmek çözümün bir parçası olmaktır. Kocaeli’nin çok büyük bir turizm potansiyeli var. Esnafa katılacak olan turizmdir. Turizm fuarlarına katılıyor muyuz turistleri buraya çekmeye çalışıyor muyuz? Bu konuda hiçbir büyük adı atılmadı, büyük yatırımcı buraya gelmedi. Bir taraftan çalışma olsun bir taraftan turizm olsun” dedi.
“MAGNETİMİZ BİLE YOK”
Başkan Hürriyet Mehmet İmani’ye cevap vererek, “Göreve geldiğimizden bu yana turizm, tarih, sanat diyoruz. Pandemi koşulları birçok planımızı etkiledi ancak turizm noktasında serzenişimiz bu. Turisti nereye getirelim? Ne yedirelim, ne içirelim? İzmit’i sembolize eden bir tane magneti yok. Bununla ilgili aidiyet de yok. Bunun için yenilenme lazım. Bu kentin yerel turisti var. İstanbul’a yemek yemeye eğlenmeye gidiyor. Buraya sadece yatmaya geliyor. Biz özellikle Nikomedya tarihini gün yüzüne çıkarmalıyız. Bu akşam da protokol imzalayıp Çukurbağ alanında kazıya başlayacağız” ifadelerini kullandı.
“ EN BÜYÜK BEKA ESNAFIN AYAKTA KALMASI”
Kahvaltıya sonradan katılan Milletvekili Veli Ağbaba ise esnafı selamlayarak, “Genel başkanımızın bütün esnaf arkadaşlarımıza selam ve saygılarını iletiyorum. Pandemiyle birlikte esnafımızın sorun ve dertleri arttı. Esnafımızın ayakta kaldığı bir dönemi umarım yeni dönemde yakalarlar. Türkiye’de zaman zaman beka tartışması yaşanıyor. Bizce en büyük beka esnafımızın ayakta kalmasıdır. Çünkü esnafımız sadece para kazanan ya da semtte gelen insanlara hizmet eden değil sosyal sorumluluğu olan, bazen insanların çocuğunu emanet ettiği, bazen borç alıp verdiği bir kesimdir. Partimiz bünyesinde bir esnaf masası var. Türkiye’de her ili gezmeye gayret ediyoruz. Allah çoluk ve çocuğunuzla sizlere hayırlı ömürler versin. Şimdiden kurban bayramınızı kutluyorum” dedi.
“KAYMAĞI YİYENLERİN BORÇLARINI ERTELEDİLER”
Toptancılar Sitesi Başkanı Birol Öztürk de söz alarak “Müteahhitlerin işleri yarıda bıraktığı için esnaf ve vatandaşlar mağdur oluyor. İhale kanununa daha ağır müeyyideler getirmek gerekiyor. Bu, halkın ve esnafın mağduriyetlerini gidermiş olacaktır” dedi. Milletvekili Veli Ağbaba, esnafa cevap vererek, “Çok haklısınız. İhale kanunumuz dünyada en çok değişen kanun. İhale kanunumuz şimdiye kadar 191 kere değiştirilmiş. Bizler şeffaflığı çok önemsiyoruz. Belediyelerin bütün ihalelerini şeffaf yapmasını istiyoruz. Bu konuda bütün ihalelerin şeffaf yapılmasını istiyoruz. Türkiye’nin her yanında bu tür sorunlar var. Esnaflarımız sıkıntı çekerken kredi faizleri yüzde 9,5’ku bulmuşken Türkiye’nin kaymağını yiyen firmalara mayıs ayı itibariyle 60 katrilyonluk bir borç erteleme geldi. Devletle vatandaş mağdur olmasın diye uğraşıyoruz” diye konuştu.
“6 AYDA BİTİRECEĞİZ”
Projenin kaç ayda biteceğini ve esnafın asla mağdur edilmeyeceğini sürekli tekrarlayan ve soran esnafı da yanıtlayan Hürriyet, “6 ay gibi bir zaman öngörüyoruz totalde. İhalemize göre hareket ederiz, teslimi biraz öteleriz. Üstten analiz görüntülemeler yapılacak. Kepçe, damdan düşer gibi girsin istemiyoruz. Eylül’ü de geçirmem Eylül’e doğru başlamak istiyoruz. Öte yandan suyun üstünde yürüsem bile ‘Yüzme bilmiyor’ diyecekler. Yapacak, yapmayacak gibi bir sürü aslı atarı olmayan dedikodular döndü. Bu dedikodulara mahal vermemek ve çalışan arkadaşlarımızın motivasyonunu düşürmemek için bu tür şeyleri duymamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“KAZMAYA EYLÜL’DE BAŞLAYACAĞIZ”
Esnaflardan Ayşe Toksipar, “Gurbetçi vatandaşlarımız ve Arapların şu anda ülkemize olduğu bir dönemdeyiz. Bu projeyi en azından 1-2 ay öteleme şansımız olursa yaralarımızı biraz daha sarmamıza yardımcı olacaktır diye düşünüyorum” dedi. Başkan Hürriyet esnafa cevap vererek “Planlama ve görüntülemeyi ağustosta halledeceğiz. Kazma işini eylülde yaparız. Sizleri mağdur etmeyeceğim” diye konuştu. İnönü Caddesi için de bir çalışma olup olmadığını soran esnafa cevap veren Hürriyet, “İnönü Caddesi benim sorumluluk alanım değil. Oraya istesem de giremem. Büyükşehire müdahale etmiş olurum. Bu konuda Büyükşehirin çalışma yapmasını mecliste dile getirebilirim” dedi.