Güncel

“Tahıl ambarı; oldu rant ambarı”

Sait Ağdacı, “Osmanlının tahıl ambarını rant ambarına çevirdiler” dedi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde  yapılması planlanan Sungurlu Barajı hakkında görüş bildiren CHP Kocaeli Örgütü Doğa Hakları Komisyonu eski Üyesi Sait Ağdacı, “Sungurlu Barajı yapıldığı takdirde 58 mahalle, binlerce tarım arazisi sular altında kalacak. Bölge halkı geçim kaynaklarını kaybedecek” diye konuştu. Kandıra’nın çevre sorunları, Makine Mühendisleri Kocaeli Şubesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda ele alındı. Toplantıya Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube eski Başkanı, CHP Kocaeli Örgütü Doğa Hakları eski Üyesi Sait Ağdacı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekci katıldı.

“Tahıl ambarı; oldu rant ambarı”

“Kandıra üzerine oyunlar oynanıyor”

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube eski Başkanı Sait Ağdacı, “Ülkenin malum gündemleri haricinde çevre sorunlarını da konuşmak zorundayız. Kandıra üzerinde son yıllarda bir takım oyunlar oynanıyor. Bunun nedenini henüz anlayamadılar. Kandıra, Osmanlı Devleti’nin tahıl ambarıyken birilerinin rant ambarı durumuna geldi. İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için Sungurlu Barajı konusu gündeme geldi. Sungurlu Barajı’nın ÇED Raporunu hazırlayan firma ile Kanal İstanbul’un ÇED Raporunu hazırlayan firma aynı firma. Kandıra için verilen ÇED raporu Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yapılması planlanan baraj için hazırlanmış. Kandıra ile alakası yok. Projeye bakılınca birçok sorun olduğu görülüyor. Mesela doğu bölümü deprem fay hattında kalıyor. İstanbul’un bizden istediği yıllık su miktarı 115 hektometreküp. Biz zaten İstanbul’a yıllık 86 hektometreküp su veriyoruz” dedi.

“İstanbul baraj değil su istiyor”

Ağdacı konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul’a İSKİ Müdürü ile görüşmeye gittik. İstanbul bizden baraj değil su istiyor. Regülatör ile bu miktar arttırılır. Baraj yetmezmiş gibi bir de HES yapacağız deniyor. Barajın gereksiz olduğunu İSKİ Müdürü de kabul etti. Bunun maliyeti 6 milyon dolar. Bu para sokağa atılacak bir para. 13 Ekim’de Sungurlu’nun karar duruşması var. Sungurlu Barajı yapıldığı takdirde Akçaova ve Teksen köylerinde 58 mahalle, binlerce tarım arazisi sular altında kalacak. İnsanlar tarım arazilerini kaybettiği gibi geçim kaynakları kaybedilecek. İnsanlara bir de kredi yükü yüklenecek.

“Tahıl ambarı; oldu rant ambarı”

“Tarım ve hayvancılık nerede yapılacak?”

TOKİ vatandaşlara ev yapmıyor. Oradaki yaşan halk, TOKİ’nin yaptığı apartmanlara geçerse nerede hayvancılık ve tarım yapacak? Sungurlu Barajı’nın asıl sorunlu tarafı bu. Kandıra’da bu işler duyulduktan sonra birileri, köylü vatandaşları kandırarak ucuza arsaları aldı. Sadece 10 bin dönüm arazi alan Topbaş soy isimli bir aile var.  Biz yıllarca Sungurlu Barajı ile ilgilendik. Bölgedeki vatandaşlarla toplantılar yaptık. Kandıra’ya gitmeyen kalmadı. Bütün partilerin il başkanları başta olmak üzere herkes bu bölgeye gitti. Sözler verildi. Sonuç olarak hiçbir şey olmadı. Bu kentin ekmeğini yemiş insanlar buraya ihanet etmemeli. Her şey koltuk değil. Kocaeli’nin suya ihtiyacı yok mu? Kandıra Belediye Başkanı’nın adını hiçbir yerde duymuyorum. Mülkü amirlerin görevi kendi bölgelerinin çıkarlarını korumaktır. Ama belediye başkanı bu konu ile ilgili hiç konuşmuyor”

“Kandıra’nın tarihi dokusu var”

Ağdacı Kandıra’daki taş ocakları hakkında , “Kandıra’nın tarihi bir dokusu da vardır. Kandıra’nın komple sit alanı ilan edilmesi lazım. Her yerde tarihi eseler var. Sit alanı ilan edilmediği için taş ocağı ve birçok faaliyet yapılabiliyor. Kocaeli’de 72 tane taş ocağı var. Maden yasası çıkmadan önce Türkiye’de 4 bin 838 adet taş ocağı varken yasa çıktıktan sonra bu rakam 85 bini geçti. Kandıra gibi bir yerde 23 tane taş ocağı olur mu? Bu ülkenin fabrikaya, binalara da ihtiyacı var ama bu şekilde olmaz. Mevzuat vardı, yeni çıkan maden yasasıyla bu yok oldu” diye konuştu.

“Yer altı suları kirlenecek”

Sait Ağdacı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kocaeli’de çöp bertaraf etme tesisinin; biri batı yakasında diğeri İzmit’in bittiği, Kandıra’nın başladığı F tipi cezaevinin güneyinde bir noktaya kurulması kararı alınmıştı. Kandıra’ya çöp döküm alanı yapmak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hazırlık yapıyor. Bu kentin düzenli çöp depolama alanı yok. 2 tane vardı ama onlar da doldu. Kocaeli Akademik Odalar Birliği ve TMMOB Kocaeli Şubesi olarak Büyükşehir Belediyesi’ne 7 tane çöp dökme alanı olabilecek yer gösterildi ama göz ardı edildi. Çöpler buraya atıldığı zaman yer altı suları kirlenecek. Öte yandan bu bölgenin yakınlarında köy ve cezaevi var. Atıklar döküldüğü andan itibaren metan gazı oluşmaya başlıyor. Bu gaz patlama ihtimalini ortaya çıkarıyor. Seçilen yer tamamen yanlış. Bu alanın 9 buçuk hektarlık kısmı İzmit Belediyesi’ne ait. Bundan İzmit Belediyesi’nin haberi var mı?” sorusunu sordu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu