Güncel

“Kandıra’ya dökülen hafriyat izinli mi?”

Kandıra’da bulunan yaklaşık 60 Bin metrekarelik ormanlık alana dökülen hafriyatı soran CHP’li Taşdemir,  “Dolgular izin alınarak mı yapıldı? ” diye sordu

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısı Kongre Merkezi’nde yapıldı. Meclisi, Meclis Başkan Vekili Zinnur Büyükgöz yönetti. Mecliste toplam 104 madde karara bağlandı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, diğer illere ve Kocaeli ilçelerine büyükşehir belediyesinin verdiği asfalt desteğini sordu. Taşdemir, “AYKOME çalışma yönetmeliğinde genişliği 14,5 metre ve üzerinde sorumluluk Büyükşehir Belediyesi’ndedir denmektedir. Diğer ilçelere asfalt desteği veren büyükşehir belediyesi seçimlerden sonra sadece İzmit Belediyesi’ne olan destek kesilmiştir. Büyükşehir Belediyesi 31 Mart 2019’dan bu yana ilçe belediyelerinde kaç kilometre asfalt yapmıştır. Bunun karşılığında ödeme alınmış mıdır?” diye sordu. Taşdemir, önergesinin yazılı olarak cevaplanmasını istedi. Taşdemir’in önergesi yazılı olarak cevaplanacak.

“Kandıra’ya dökülen hafriyat izinli mi?”

CANBAZ KÖRFEZ’DEKİ TAKSİ SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Fevzi Canbaz, “Doğu Türkistan’da soydaşlarımıza yapılan zulmü lanetliyorum” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “2018’de taksi ihalesi yapılmıştı. İlimtepe halkı taksi istedi ama taksiler başka bölgelerde çalışıyor. Yapılan 2ihale taksiciler tarafından alınıyor. 8 ihale ise başkaları tarafından rant için ihalesi alınıp satılıyor. İlimtepe’de şu anda taksi hizmeti yok. Yukarı Hereke’de 2 tane olması lazım. Çamlıtepe’de 4 tane taksi hizmeti olması gerekirken sadece 2 tane var. Bu konunun takipçisi olacağız” Başkan Vekili Zinnur Büyükgöz ise “Ulaşım Daire Başkanlığımız sizi bilgilendirecektir” cevabını verdi.

“Kandıra’ya dökülen hafriyat izinli mi?”

GÖKTAŞ, TOPLUMSAL OLAYLARI DİLE GETİRDİ

İYİ Parti Meclis Üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş, kadın, uyuşturucu ve sokak hayvanları ile ilgili önerge sundu. Göktaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Siyasilerin katalizör gibi tıkanmaları açmaları gerekiyor. Çevre ve sağlık komisyonuna bu önergemin havale edilmesini talep ediyorum. Kurumları bir araya getirip ortak akılla çözümler üretilmesini sağlamak zor şeyler değil. Bunun üzerinde çalışalım. Valilik, Emniyet, Jandarma, STK’lar ile birlikte çalışmak gerekir. Bunları bir araya getirecek de komisyonlardır” dedi. Başkan Vekili Büyükgöz ise “Somut önerge haline getirmek içi ilgili daire başkanlıkları çalışma yapsın. Ardından komisyona havale edip değerlendirebiliriz” diye konuştu.

“Kandıra’ya dökülen hafriyat izinli mi?”

“ÇALIŞMAK İSTEYENE ENGEL OLMAYIN”

CHP’li Meclis Üyesi Orhan Tanış ise “Kurulan komisyonun 2,5 senelik toplantı raporlarını önümüze koyarsanız her şeyi görürüz. Senede bir kere toplanan komisyonun iş yükü yok. Bu tür konuları komisyona gönderebilirsiniz. Çalışmak isteyen komisyonlara da engel olmayalım. Bu bakış açısıyla yaklaşmak gerekir diyorum” dedi. Göktaş son olarak “Sanki dünyanın sorunlarını belediyeye getirmişiz de onları çözelim diye algılandı herhalde. Verdiğim önergelerin tamamı yerel yönetimleri ilgilendiren önergelerdir. Bu konuda ısrar ediyorum, lütfen önergelerimizi gündeme alın ve komisyona gönderin” dedi.

 

“DÖKÜM İÇİN İZİN ALDILAR MI?”

Kandıra Akçakese Mahallesi’nde yer alan 59 bin674 metrekarelik ormanlık alanın ‘Kazı Fazlası Dolgu Alanı’nın Kandıra Belediyesi’ne devredilmesi maddesine muhalefet şerh koydu. Maddeyle ilgili söz alan CHP Grup başkan Vekili Engin Taşdemir, “Burası bir vadi. Özellikle belli bir süredir bölgeye dolgu anlamında hafriyat atıkları dökülüyor. Yol projesini yapan Kalyon İnşaat tarafından da döküldüğünü tespit ettik. Buraya ne dökülecek? Döküm alanıyla ilgili önceki firma, kurum ya da şahıs izin alıp mı döküm yapıyor? Dolgular izin alınarak mı yapıldı meclisi bilgilendirirseniz sevinirim” dedi.

“Kandıra’ya dökülen hafriyat izinli mi?”

“O HAFRİYATA İHTİYACIMIZ VAR”

Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zinnur Büyükgöz Taşdemir’e cevap vererek, “İzinsiz olması mümkün değil” dedi. Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, konuyla ilgili bilgi vererek, “Ormandan aldığımız alan. Kandıra yoluyla yapılan çalışmalardan çıkan malzemeler dökülüyor buraya. Bu çalışmayı Karayolları Müdürlüğü yapıyor. O bölgede Gıda İhtisas OSB yapılacak. Gıda OSB’den çıkacak malzemenin bertarafı için oradan çıkan hafriyata ihtiyacımız var. Alanı almamızın gerekçesi odur” diye konuştu. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.

“DONATI ALANLARI BELİRSİZLEŞTİ”

Dilovası Tavşancıl ve Çerkeşli mahallelerinde 175,97 hektar büyüklüğündeki alanın Rezerv Yapı Alanı olarak düzenlenmesi ile ilgili konuşan CHP’li Tanış, “Nazım imar planı değişikliğinde 1760 metrekare rezerv alanın bir kısmının planlı alanlar içinde kaldığını donatı alanlarının eş değer alan gösterilmesi gerektiğini iddia etmiştik. Yerel yönetimin belirlediği ve onayladığı planlama yetkisi bakanlığa geçtiği için bizim belirlediğimiz sosyal donatı alanları belirsiz duruma geldi. Temel plan kararına ret verdiğimiz için buna da ret verdik” dedi. Meclis Başkan Vekili Büyükgöz ise, “Genel amaçlı fonksiyonlarda iptal varsa kısmi amaçlı fonksiyonlar, yeni rezerv alanı içinde gösterilmek zorunda. Ama büyük donatı alanları varsa dediğiniz söz konusu. Eş değerliliği gerektiren fonksiyon kararı varsa arkadaşlarımız göz ardı etmemişlerdir” dedi.

“YÜZDE 40 EĞİM VAR”

İzmit Yenimahalle’de 1 uygulama imar planı değişikliği ile ilgili söz akan CHP Grup Başkan Vekili Taşdemir, “İlçe belediyelerinde plan değişikliğinde bilgi vermek nezaket açısında çok önemlidir. Bunda bir sakınca yok. Öbür türlüsünü yapmak bilinçsizce bir şeyi saklamak oluyor. Vatandaşlar plan değişikliği olacağını bilmeliler. Eğimi ve vadiyi görüyor musunuz?. Vatandaşlar bizi çağırdı. Oradaki eğim çok fazla. Yarın öbür gün orada nasıl felaket yaşanacağını ben düşünmek istemiyorum. Yüzde 40 oranında eğim var” dedi. Başkan Vekili Büyükgöz, “Jeolojik yönden sakıncalı bir yer ise yani konumu kötüyse eğim oranı yüksekse imar verilemez. Öyle bir hukuki hata yapılacağın inanmıyorum” açıklamasını yaptı.

“YAPI YAPILMAYACAK DURUMDA DEĞİL”

AK Partili Meclis Üyesi Sadullah Keleş ise, “Bilgi verdiğimiz ilgisizlikleri de olduğunu da gördük. Geri dönüşlerin yavaş olduğunu gördüğümüz de oldu İzmit Belediyesi’nde. Ağaçlandıracak alan diye bir konumuz var. 2 aydır İzmit Belediyesi’nden haber bekliyoruz. Ortalama eğimin belki biraz üstündedir ama yapı yapılamayacak bir alan değil. Alan büyükşehir belediyesinin kendi alanı ve bir proje yapılacak. Büyükşehir belediyesinin yatırım yapılmasını da istemiyoruz diyebilirler. Bütün ilçe belediyelerinde yatırımla ilgili plan değişikliği konusunda yoğun çaba gördük. İzmit belediyesi bu konudaki en zayıf belediye” dedi. Ardından konuşan Taşdemir, “Onlarca madde geçiyor. İnanın büyükşehir belediyesinin mülkiyetinde olduğunu bilmiyordum. Ben sadece eğime dikkat çektim. Yerinde gözlemlediyseniz, onay verdiyseniz bir şey demiyorum” diye konuştu. Keleş bunun üzerine “Ben de o zaman geri alıyorum söylediklerimi” dedi.

“40 DEĞİL YÜZDE 60 EĞİLİM VAR”

Saadet Partili Meclis Üyesi Mustafa Gürsoy da konuyla ilgili, “Oradaki eğim yüzde 40 değil yüzde 60’ın da üzerinde. En çok ağaçlandırılacak alan İzmit Belediyesi sınırlarında” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Sadullah Keleş ise, “İddia etmesinler ben oraları biliyorum. Acıbadem Hastanesi’nin üzerindeki yamaç. İzmit’te buna benzer birçok alanda yapı var. 99 depremi dahil bu yapılar hala ayakta duruyor” diye konuştu. Madde oy çokluğu ile kabul edildi. Öte yandan 5 adet işyerinin Büyükşehir Belediye Meclisince belirlenecek aylık kira bedeli ve süre üzerinden AntikkapıA.Ş.’ye tekrardan devredilmeleri ile ilgili raporu oy çokluğu ile devredildi. Taşdemir, “Belediye şirketlerine devredildiği için değil şirketlere denetim olmadığı için şerh koyduk” açıklamasını yaptı. Sonrasında meclisin ikinci oturumunun gerçekleştirilmesi adına 15 dakika ara verildi. İkinci oturumun birkaç gün sonra yapılmasını talep eden CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, “Birazdan 8-10 tane madde geçecek. Bir gün önceden grup toplantısı yapıyoruz. Tahir Bey anlayışla karşıladı. İkinci oturumu en azından 3-4 gün sonra yapalım böyle olunca konuya tam vakıf olamıyoruz. Bilgi aktarımında kısıtlı bir süre oluyor. İkinci oturumu ne güzel yapıyorduk eksiden. Uzun da sürmüyor. Sağlıklı sonuç da alıyoruz. Oy birliği ile geçmesi gereken maddeler de var” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ise, “Yüce meclisin takdiri ikinci meclis de yapabiliriz. 3 tane belediyemizden ödenek talebi var. Onları bir sonraki aya bırakma imkanımız yok. Pandemi dolayıyla bütçelerde sapmalar oldu” dedi.

“BERTARAF TESİSİNİN YERİ DEĞİŞECEK Mİ?”

Meclisin ikinci oturumunda 10 gündem maddesi karara bağlandı. Kandıra’da yapılacak olan Atık Bertaraf Tesisi için hazırlanacak ÇED raporu kapsamında hizmet işi ihalesi yapılacak. Bu maddeyle ilgili söz alan CHP’li Taşdemir, “Atık bertaraf tesisi ile ilgi yer netleşti mi? dedi. Büyükgöz ise “Yerin doğru yer tercih edilip edilmediğine dair fiziki ve çevresel şartların ÇED raporunu hazırlatmak için hizmet alımı gerekiyor. İhalenin danışmanlık tarzında alınması ve meclisten geçmesi gerektiği için meclise geldi. MÇK görüşü alınmış çalışmalar yapılmış, ÇED raporu süreci sonunda ola ki olumsuz ÇED raporu çıktı. Yerin değişmesi ihtimali gündeme gelir. Ama olumsuz rapor çıkmazsa yer neden değişsin? Yer satılmıyor burada. Bu yer alımı talebi. Aromatik bitkiler yetiştirsek de bu Büyükşehirin malı, başka amaçla da kullansak Büyükşehirin malı. Mal kayıtlarına ilave alım, değer artışı demektir” açıklamasını yaptı.

“ÇED RAPORU HAZIRLANACAK”

Alanda ÇED raporu sürecine başlayacaklarını belirten Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, “Konuyla ilgili valilikte mali çevre kurulu kararı alındı. Karardan sonra ÇED sürecine başlıyoruz. Danışmanlık hizmeti almak durumundayız. Yılara sair olduğu için meclisin onayı gerekiyor” dedi. Taşdemir de, “Satın alma talebini oluşturan dairesinden gelen teklif yazısı raporu İnterteks ile alakası olmadığını belirtti Balamir Bey. Bununla ilgili yeterli bilgi sahibi olamadığımız için ikinci oturumun birkaç gün sonra yapılmasını talep etmiştik. 1 saat içinde bunlara karar verdiğimizde oy çokluğuyla geçmiş oluyor. Bizler bu maddelerin oy birliği ile geçmesini isterdik ama bilgi paylaşımı 15 dakikaya sığdırıldığı için maalesef böyle oluyor” dedi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi. Bir sonraki meclis toplantısı 11 Kasım Perşembe günü saat 15: 00’de yapılacak.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu