Güncel

İlk tercih; YAPICORE

Yapım işi yapan Müteahhit firmalarının Müteahhitlik sınıflandırma belgesi alması zorunluluk haline gelmişti

Müteahhitler hem zamandan hem de ekonomik açıdan tasarruf edebilecekleri bir danışmanlık firması arama yoluna girdi.  Müteahhitlik sınıflandırma belgesi konusunda profesyonel danışmanlık hizmeti veren Yapıcore Danışmanlık şirketi, doğru yönlendirme ile çabuk sonuç alınmasını ve projelere erken başlanmasının da önünü açıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmeliğin uygulamaya konulmasıyla birlikte müteahhitler A grubundan H grubuna kadar 15 ayrı kategoride sınıflandırıldı.

3 Aralık 2019 tarihinde uygulamaya giren yönetmelik sonrası belediyeler ruhsat için müteahhitlerden bu yeterlilik belgesinin istendiğini hatırlatan Yapıcore Danışmanlık Firması kurucusu Eren Taşkın, bu alanda verdikleri hizmetleri anlattı. Her yapı müteahhitinin yönetmelikte yer alan 15 ayrı gruptan birine ait belgeye sahip olmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Taşkın, “Yapı inşaatına başlayacak olan müteahhitler projelerine ruhsat almadan önce bu belgeyi almak zorunda” dedi.

Yapıcore Danışmanlık firması olarak müteahhitlere sağladıkları kolaylıklardan bahseden Taşkın, “Ekibimiz, bizden hizmet alan müteahhitleri teknik ve mali yönden inceliyor. Teknik konularını ve mali tablolarını inceleyip hangi grupta yer alacaklarını bir rapor hazırlayarak kendilerine söylüyor ve başvuru için gerekli tüm evraklarını eksiksiz olarak hazırlıyoruz. Farklı kalemlerdeki formları doldurup bir dosya halinde kendilerine veriyoruz. Müteahhidin o noktadan sonra yapması gereken tek şey, bizden aldığı dosyayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine sunmak” ifadelerini kullandı.

İlk tercih; YAPICORE

Müteahhitlik Belgesi İçin Üç Ana Kriter

Müteahhitlik yetki belgesi verilirken; Teknik yeterlilik, Mali yeterlilik ve Banka referans mektubu olmak üzere üç ana kriter gerekiyor. Müteahhittin daha önce yaptığı inşaatların teknik yeterlilik alanında olduğunu ifade eden Taşkın, “Son 15 yıl içinde kaç tane iskân almış, bitirmiş olduğu taahhüt işleri, bu yapıların metrekareleri, yapı sınıfları, yapım şekli vb. bir çok kritere bakılıyor. Eğer müteahhit inşaat mühendisi vaya mimar ise ve en az 9 yıllık bu diplomaya sahipse teknik yeterlilikte kendisine artı sağlıyor” diye konuştu. Yapıcore Danışmanlık şirketi olarak mali yeterlilik incelemesinde; müteahhittin hangi grupta yer alacağının belirlenmesi için, o inşaat şirketinin geçmiş dönemlerdeki bilançosundan hesaplamalar sonucunda elde edilen cari oran, öz kaynak oranı, satış oranları gibi birçok mali veriye baktıklarını kaydeden Eren Taşkın, üçüncü ve son kriterin ise Banka referans mektubu olduğunu söyledi. Taşkın, “Referans dediğimiz aslında o müteahhitin veya müteahhit firmanın bankadaki nakit durumu ve kredibilitesine bakıyoruz. Diğer bir deyişle yapım işine soyunan bir müteahhit firmanın o işi yapabilecek nakde veya krediye sahip olup olmadığına bakılıyor. Müteahhitlik belgesi almak isteyen şirketlerin bu üç noktada deyim yerindeyse röntgenini çekiyoruz” dedi.

Yapıcore ile Zamandan Tasarruf

Taşkın sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Tüm bu incelemelerden sonra müteahhite, hangi sınıfta yer aldığını söylüyor ve bakanlık tarafından istenen diğer belge, formları doldurarak onun doğru başvuruyu en kısa sürede yapmasını sağladıklarını belirten TAŞKIN, “Bu noktadan sonra müteahhit sadece bizim kendisi için hazırladığımız dosyayı Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı İl Müdürlüklerine sunuyor. Birkaç gün sonra da Müteahhitlik belgesi grubu bakanlığın sitesinde yayınlanıyor. Belediyeler bunu online olarak gördüğü için de projesi için ruhsatını alma imkanına kısa sürede kavuşmuş oluyor”

Paradan Tasarruf

Yapı danışmanlık firmalarını, İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin olası riskleri en aza indirmek için aldığı kılavuz kaptan hizmetine benzeten Eren Taşkın şöyle devam etti: “Müteahhit bu işi tek başına yapmaya kalktığında aslında karambole iş yapmış olacak ve gereksiz para harcayacak. Zira bakanlık tarafından bu sınıflandırma için iş deneyim belgeleri isteniyor. Belediyeler bu belgeyi metrekaresi 2-3 TL arasında veriyor. Örneğin daha önce 20 farklı projede toplam 50 bin metrekare inşaat yapmış olan bir müteahhit hangi proje ya da projeleri kullanacağını bilmediği için hepsini iş deneyimi olarak göstermek istiyor. Bu da 100-150 bin TL arası bir harcama yapması demek. Oysa www.yapicore.com  sitesi üzerinden bize geldiğinde hesaplamalarımız sonrasında örneğin sadece iki projenin iş deneyim belgesini çıkarmasını istiyoruz böylece gereksiz masrafa girmemiş oluyor. Yine kendi başına tüm bu belgeleri hazırlayıp bakanlığa sunması iki üç ayını alabiliyor. Oysa biz profesyonel ekibimizle tüm bu hizmetleri birkaç günde sonuçlandırabiliyoruz. Böylece sınıfını bildiği için başvurusunu buna göre yapıyor, projesine ruhsatı daha çabuk alıyor ve hem zamandan hem maliyetten tasarruf sağlamış oluyor” Taşkın, “Müteahhitlik belgesi başvurularının % 90’ı eksik, hatalı ya da yanlış başvurulardan oluşmaktadır. Bu da Müteahhitler açısından ciddi maliyet ve zaman kaybına neden olmaktadır. Her işte olduğu gibi bu konuda da profesyonel yardım almak kesinlikle Müteahhit firmaların yararınadır” diyerek sözlerini noktaladı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu