Zeytinoğlu, odanın verilerini paylaştı
KSO Başkanı Zeytinoğlu, lojistik çalıştayında yaptığı konuşmasında verileri paylaşırken sıkıntıları ve talepleri dile getirdi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı; Ulaştırma 2053 Körfez Lojistik Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sayın bakanım, sayın valim, sayın büyükşehir belediye başkanım, değerli basın mensupları, saygıdeğer katılımcılar. Kocaeli Körfezi Lojistik Çalıştayı’na hoş geldiniz diyor, hepinizi Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum” dedi. Zeytinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kısaca odamız ve ilimiz verilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir ildir. Son 10 yıllık istatistiki verilere göre Kocaeli’nin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13’tür. Odamıza kayıtlı 3 bin 472adet firmanın 338’i yabancı sermayeli (% 10 civarında), Otomotiv (% 38,9), kimya (% 27), metal (% 19) 35 liman – iskele (Elleçlenen yük miktarı – 81,3 milyon ton – Türkiye’nin yüzde 15,4’ü)
“Konum olarak çok şanslı bir il”
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sanayi ve liman kenti, Avrupa’nın 7’inci limanı ve konum olarak çok şanslı bir il. Avrupa ile Asya bağlantı yolları üzerinde ve Avrupa pazarına çok yakın. Sanayi kuruluşlarının doğal bir liman olan İzmit Körfezi etrafında konuşlanması firmalarımıza lojistik anlamda önemli fırsatlar sunuyor” dedi.
“Ciddi ihracat yapılıyor”
Kocaeli ilgili bilgilendirmelerine devam eden KSO Başkanı Zeytinoğlu, Ayrıca; ilimizde 14 organize sanayi bölgesi, Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi ile 5 Teknopark, Ulusal Test Merkezi – TSE, 2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 3 üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz. İlk 500’de 84 işletmemiz var. Ama İSO’nun açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 41 görünüyor. Bu da firma merkezlerinin farklı illerde olmasından kaynaklanıyor. Dış ticaret rakamlarımıza gelince; Kocaeli’de üretim yapan firmaların ihracatı 33,5 milyar dolar. Türkiye ihracatındaki payı % 14,8. Türkiye kişi başı ihracatı 2 bin 660 dolar. Kocaeli kişi başı ihracatımız da 16 bin 500 dolar. İthalatı ise 59,2 milyar dolar. Türkiye ithalatındaki payı % 21,8. Dolayısıyla; Kocaeli dış ticaret hacmi 92,7 milyar dolar (+ % 34,3) Türkiye dış ticaretindeki payı % 18,6” diye konuştu.
“Kocaeli’den ciddi ihracat yapılıyor”
KSO Başkanı Zeytinoğlu şöyle devam etti: “Sizlerle paylaştığım verilerden de görüldüğü gibi ilimizden ciddi bir ihracat yapılıyor. İlk 1000 ihracatçı listesinin ilk 10’unda 3 firmamız yer alıyor. Ford 1, Tüpraş 3, Kibar Dış Ticaret 4. Bu firmaların merkezleri İstanbul’da bulunduğu için ihracat rakamları maalesef ilimize yazılmıyor. Bu sebeple 33,5 milyar dolar görünen ihracat rakamımızın 45 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Kocaeli; 2021 yılı itibariyle İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra toplanan vergilerin %9,46’sını karşılayan dördüncü il. Kocaeli; 2021 yılında 110 milyar 216 milyon TL vergi ödemiştir. 2020 yılında 3. sıradaydık. 66 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. Kişi başı Türkiye ortalamasının 4 katından fazla vergi veren ilimize harcanan paranın, Türkiye ortalamasına çekilmesiyle ulaşım yatırımlarının yapılabileceğini görüyoruz”
“Kocaeli’nin ikinci önemli kaybı”
Zeytinoğlu, “Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 620’ye yakın büyük firmamızın karı, ilimiz merkezli 2 bin firmanın karının neredeyse iki katı. İstanbul Kocaeli’ye ödenen gelir ve kurumlar vergisinin iki katını alıyor. Büyükşehir belediyemizin burada da ciddi kaybı oluşmaktadır. Bir çok büyük kavşak, yol yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak ve kalanı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, sizin bir uzantınız gibi çalışıyor. Ancak ilimiz bu yatırımların finansmanını karşılamakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı.
“Katkılarınızla önemli mesafeler kat ettik”
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sayın bakanım, ilimizin ihtiyacı olan altyapı yatırımların yapılması ile ilgili taleplerimizi bakanlığınıza sürekli iletiyoruz. Katkılarınızla bu kapsamda önemli mesafeler kat ettik. Teşekkür ediyoruz. Özellikle yük taşımacılığı için demiryolu hatlarının artırılması ve demiryollarının limanlar ve OSB’lerle bağlantılarının gerçekleştirilmesi gerektiği ile ilgili görüşlerimizi sizlere daha önce paylaşmıştık. En büyük ihracat partnerimiz olan AB’ye yapılan ihracatımızın TIR’lar üzerinde sürdürülebilir olmadığı da ortadadır. Ürünlerimizin Avrupa’ya hızlı ulaşması vetarife dışı engellerin elimine edilmesi için Avrupa fonlarını da kullanarak, hızlı demiryolu projelerine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sizlerin de bu konuda çalışmalarınız olduğunu biliyor ve projelerinizi takip ediyoruz” dedi.
“Çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz”
KSO Başkanı Zeytinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: Londra’dan Pekin’e uzanan Demir İpek Yolu’nun Avrupa bağlantısını oluşturan Halkalı-Çerkezköy-Kapıkule Demir Yolu Hattı’nın ilk ray kaynak törenini 8 Haziran’da gerçekleştirdiniz. Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı’nın 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşasının AB ile ortak finanse edildi. Bölgemizden geçen yüksek hızlı tren hattına üçüncü ve dördüncü demiryolu hatları planlara dahil edildi. Yapım aşamasına geçildi. Gebze-İzmit arasında devam eden 3. ve 4. hatların yapımı işi Osmangazi Köprüsü altındaki ve Hereke’deki tünellerin yapımında karşılaşılan problemler nedeniyle yavaş devam etmektedir. Bu çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Zeytinoğlu taleplerini sıraladı
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Orta-uzun vadede: yük taşımacılığına yönelik; Kuzey Marmara Otoyolu’na paralel bir hat daha öneriyoruz. Diğer taraftan; OSB ve limanlara demiryolu kılçık hat çalışmaları da başlatıldı. Bu kapsamda Bakanlığınız, TCDD ve odamız işbirliği ile limanlarla görüşmeler tamamlandı. Köseköy Lojistik Merkezi’nden Arslanbey OSB, Alikahya OSB ve Asım Kibar OSB’ye bağlantıların yapılması, Altyapı Genel Müdürlüğü tarafından fizibil bulunmuş ve projelendirilmeye başlanmıştır. Dilovası Liman Kümesi (Poliport ve Yılport) ve Hereke (Nuh Çimento) bölgelerinde TCDD tarafından saha çalışması yapılarak, bağlantı noktaları tespit edilmiştir. Limanlar tarafından söz konusu bağlantı projelerinin bir an evvel yapılmasını ve bu projelerin TCDD tarafından onaylanılarak yapım aşamasına geçilmesini talep ediyoruz” dedi.
“Desteğinize ihtiyacımız var”
Zeytinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “TCDD’nin Muallimköy ve Tavşancıl’da denizin doldurulması suretiyle, demiryolu yükleme-boşaltma ve istasyonu yapılabilmesi için desteğinize ihtiyacımız var. Orta vadede Dilovası ve Gebze’nin kuzeyindeki 9 OSB’ye, Köseköy-Yavuz Sultan Selim Köprüsü Yeni Demiryolu (Kocaeli Kuzey Geçişi) hattına bağlantı yapılmasını talep ediyoruz. Yine orta vadede Köseköy-Gölcük-Gemlik istikametinde yeni bir demiryolu hattının yapılmasını ve bu hattan Gölcük Lojistik Kümesine (Limaş, Autoport, Hayat Kimya, Ford ve KOSBAŞ) kılçık hat ile bağlantıların sağlanmasını talep ediyoruz.
Diğer taraftan Çayırova bölgesine ve Köseköy’e lojistik köylerinkurulması tüm bu taleplerimizi tamamlayacaktır. Sayın bakanım, Otoyol projeleri ile ilgili olarak; Hükümet programında yer alan Yalova-İzmit Otoyolu projesinin, 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. İzmit-Yalova D-130 karayolu mevcut trafiği taşıyamamaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin itirazları ve kamulaştırma maliyetinin yüksek çıkması nedenleri ile yeniden planlanan Güney Otoyolu projesinin bir an evvel hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Denizyolu taşımacılığı ile ilgili olarak; İlimiz Körfez etrafına konuşlanmış olmasına rağmen, deniz taşımacığı ile toplu ulaşım, yeteri kadar efektif değildir. Karamürsel-Hereke, Değirmendere-Körfez ve Gölcük-Derince arası, hızlı taşıma ile denizyolu ulaşımı çok daha efektif hale gelebilir. Kısa vadede ise; İzmit içerisindeki trafiği çözmek için Değirmendere – Körfez (Yarış pisti) arasında, Harem-Sirkeci arası yapılan arabalı vapur seferlerinin benzerini öneriyoruz. Gerekirse oda olarak işletilmesine de talip olabileceğimizi belirtmek isteriz”
“Taşın altına elimizi koymaya hazırız”
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasının sonunda; “Havayolu taşımacılığı ile ilgili olarak; biliyorsunuz; 2011 yılında Cengiz Topel Havaalanı sivil havacılığa açıldı. Doğu Marmara illerine hizmet veren havaalanımızdan 3-4 ilimize günlük düzenli seferlere başlanmıştı. 2018 ve 2019 yıllarında (Pandemi öncesi) gidiş ve dönüş doluluk oranları yüzde 90 civarındaydı. Fakat yaklaşık 5 aydır havalimanımızdan tarifeli uçuş yapılamıyor. Trabzon, Rize, Erzurum, Diyarbakır ve Akdeniz illerine düzenli uçuşlarının başlatılması konusunda yardımlarınızı bekliyoruz. Odalar olarak taşın altına elimizi koymaya hazırız. Son olarak, ilimizde bulunan limanlarla ilgili olarak; Kocaeli’de bulunan limanların toplulaştırılması için Türkiye’deki mevcut limancılık sektörünün gerçeklerine uygun bir “Liman Yönetim Modeli”nin hayata geçirilmesi, (Liman otoritesi) TÜRKLİM’in 2022 yılında yayınladığı ‘Türk Limancılık Sektörü Raporu 2022, Vizyon 2050’ bölge için 2050’li yıllara kadar olan yük talep tahminlerini ortaya koyulmuştur. Bundan dolayı da İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nın ‘Vizyon 2050’ hedeflerine göre yeniden revize edilmesi, bu hedeflere göre liman kapasitelerinin arttırılması ve büyümeleri için izinlerin verilmesi, daha büyük gemi boylarına ve artan gemi derinliklerine hizmet verebilmeleri için limanların mevcut iskelelerini büyütmeleri ve geliştirmeleri için yapılan altyapı çalışmalarının kapasite artışı olarak görülmemesi, liman geri sahalarının genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sözlerime son verirken, çalıştayın verimli olmasını diliyor, şahsım ve yönetim kurulumuz adına hepinizi saygıyla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.