Ekonomi

Ford Otosan’ın satın alma projeleri tedarikçileri güçlendiriyor

Türkiye’de otomotiv endüstrisinin lider şirketi Ford Otosan, hem şirket içindeki satın alma süreçlerine hem de tedarikçilerinin dönüşümüne yönelik pek çok projeye imza atıyor

Sahip olduğu yenilikçi bakış açısıyla tüm ekosistemi sürdürülebilir ve dijital teknolojilerle uyumlu hale getirmeyi odağına yerleştiren Ford Otosan, bu sayede iş ortaklarının da sektörde söz sahibi olmasına katkıda bulunuyor. Türkiye’de otomotiv sanayisinde 60 yılı aşkın süredir yenilikçi ürün ve hizmetleri müşterileriyle buluşturan Ford Otosan, hayata geçirdiği pek çok satın alma ve tedarikçi projesi sayesinde, satın alma süreçlerini geliştirip dijitalleştirerek verimini artırıyor ve tedarikçilerini güçlendiriyor. Türkiye’nin en değerli sanayi şirketi olma hedefiyle geçmişten beri otomotiv sektöründe öncü rol üstlenen şirket, ortaya koyduğu yatırımları ve iş ortaklarıyla yürüttüğü pek çok projede geleceğin yeni nesil araçlarında da dönüşümün öncüsü olmayı amaçlıyor. Sürdürülebilirlik bakış açısının tedarikçilerinde de yerleşmesi için eğitimler ve koçluk hizmetleri veren şirket, tedarikçilerinin dijital dönüşümüne de katkıda bulunuyor. Tedarikçileri ile kurduğu uzun yıllara dayanan ortak kültür ve güven ortamı sayesinde Ford Otosan, Türkiye’de tüm otomotiv ekosistemini dönüştürmek ve katma değer yaratmak için çalışıyor.

Ford Otosan’ın satın alma projeleri tedarikçileri güçlendiriyor

Sipariş süreci otomatik işliyor

Satın alma sürecinde dijitalleşme ve otonomlaşma yolundaki Otomatik Sipariş Sistemi İle Satın Alma Dijital Dönüşüm Projesi’nde; belirli bir limit bütçe altındaki yatırım, hizmet, üstyapı, endüstriyel malzeme taleplerinin teklif ve sipariş süreçleri, sistem tarafından otomatik gerçekleştiriliyor. Bu proje sayesinde bir satın alma talebi geldiğinde, ürün kategorisine göre hangi tedarikçilerden teklif alınacağı, önceden kurulan tedarikçi havuzuna göre belirlenebiliyor ve teklif isteme süreci otomatik başlıyor. Sistemin bir müdahale olmadan pazarlık sürecinin işlemesine imkan veren elektronik ihale süreci sonunda, en iyi teklif veren tedarikçi için de otomatik olarak sipariş mektubu oluşuyor ve böylece tedarikçi-ürün-müşteri arasında otomatik bir etkileşim yaratılıyor.

Ford Otosan’ın satın alma projeleri tedarikçileri güçlendiriyor

Tedarikçiler de dijital dönüşüme hazırlanıyor

FOE Endüstri 4.0 ekibine Ford Otosan’ın 2019’da katılmasıyla başlayan ve Ford Otosan-MEXT-WEF (Dünya Ekonomik Forumu) iş birliği ile yürütülen Ford Otosan Tedarikçileri Dijital Dönüşüm Projesi, Türkiye’de OEM’ler arasında yan sanayinin dijital dönüşümünü hızlandıran öncü proje olarak öne çıkıyor. Sadece Türkiye’de değil WEF’in global olarak da yürüttüğü dünyadaki 1000 şirketin SİRİ değerlendirmesini hedefleyen projede, Ford Otosan’ın seçilmiş tedarikçilerinin dijital olgunluk seviye değerlendirmeleri (SIRI) MEXT iş birliği ile yürütüldü. Ford Otosan Tedarikçileri Dijital Dönüşüm Projesi, tek başına Ford Otosan’ın değil tüm yan sanayinin de Global Lighthouse fabrikalar seviyelerine gelmesi konusunda da destekleyici rol oynuyor.

Tedarikçi ekosistemi, ‘2050’de net sıfır’ hedefine hazırlanıyor

Ford Otosan, Sürdürülebilir Satın Alma Çalışmaları Projesi kapsamında, tüm tedarikçilerinde sürdürülebilirlik bakış açısının geliştirilmesini hedefliyor. Ford Otosan’ın tedarikçilerinin sürdürülebilirlik seviyelerinin anlaşılmasını ve mevcut seviyelerinin ortak çalışmalar yoluyla geliştirilmesini sağlayan bu projede, tedarikçilerin karbon ayak izlerinin azaltılması için çalışmalar yapılıyor. Türkiye otomotiv sektöründe, tedarikçilerde sürdürülebilirlik ve sıfır karbon ile ilgili hayata geçirilen ilk proje olarak öne çıkan bu projede; tedarikçilerde karbon ayak izi belirleme, çatışmalı mineral yönetimi gibi konularda koçluk hizmeti veriliyor, eğitim ve seminerler düzenleniyor. Ford Otosan’ın ve tedarikçilerinin sürdürülebilirliklerini garanti altına alan ve 2050 karbon sıfır hedeflerine ulaşılmasına katkı sunan bu proje ile Ford Otosan, sürdürülebilirlik bakış açısının tüm ekosistemde yaygınlaşmasını amaçlıyor.

Verimliliği artıran, karbon ayak izini azaltan tedarikçi ağı

Ford Otosan’ın iş ortakları, geçmişten beri kurduğu sağlam temelleri daha üst seviyelere taşıma hedefiyle  fabrika yakınına konuşlanıyor. Bu kapsamda, dünyadaki tek üretim merkezi Ford Otosan olan ve kısa süre önce tanıtılan E-Transit Custom’daki başlıca ürün gruplarını sağlayan ana tedarikçiler, Ford Otosan’ın Gölcük-Yeniköy üretim tesislerinin yakınlarına üretim tesislerini kurdu.

Parça sevkiyatının yakın mesafedeki tedarikçilerden yapılmasına olanak sağlanırken taşıma süresi de kısalarak verimlilik artırılıyor. Ayrıca karbon ayak izinin azaltılmasına önemli katkılar sunan bu çevre dostu projede, tedarikçilerin üretim tesislerinin yakınlarına yaptığı ek yatırımlarla fabrikalar çevresindeki istihdam olanakları da büyüyor.

Romanya’da temeli sağlam ticari ilişkiler kuruluyor

Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasının Ford Otosan’a devriyle, Romanya’da üretilecek ilk hafif ticari araç projesi kapsamında, Ford Otosan & FoE satın alma sistemlerinin entegrasyonu kuruluyor ve gelecek projeler için alt yapı hazırlanıyor. Ford Otosan’ın ilk kez ülke sınırları dışında yürüttüğü üretim faaliyetleri için belirlenen satın alma stratejileri ile Romanya’daki yeni fabrikanın satın alma yetkinliklerini genişletmeye yönelik de pek çok  altyapı yatırımı yapılıyor. Böylelikle Romanya’da yeni ticari ilişkilerin yarattığı katma değer sayesinde; Romanya’yı, Türkiye’yi, Ford Otosan’ı ve şirketin tedarikçilerini elektrikli dönüşümde geleceğe taşıyacak pek çok fırsat ortaya çıkıyor.

Ford Otosan’ın satın alma projeleri tedarikçileri güçlendiriyor

Yerel tedarikçilerin yetkinliği güçleniyor

Elektrikli araçlar için kritik bir ürün grubu olan batarya taşıyıcısının, tasarımı Ford’a ait alüminyum ekstrüzyon parçaları, Türkiye’de lokal bir imalatçı tarafından üretiliyor. Transit BEV batarya taşıyıcı parçalarının ölçüsel toleransları oldukça dar olduğu için, hassas üretim gerektiren, yüksek maliyetli ve kritik bir parçanın yerli tedarikçiden sağlanması, Ford Otosan’ın tedarikçilerinin yetkinliklerini de artırmasına olanak sağlıyor. Ford Otosan, bu proje ile geleceğin elektrikli, bağlantılı, otonom araçları için tüm iş ortaklarının gelişmesine kapı açarken araçların yerlilik oranlarının artırılmasına da fayda sağlamış oluyor.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu