Yaşam

“Bu uzun ve zorlu süreçte yaralarımızı birlikte saracağız”

Başkan Hürriyet, İzmit’e gelen depremzedelerle buluştu

Hatay’dan İzmit’e dönen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Depremzede Destek Noktası olarak hizmet veren Yunus Emre Kültür Merkezi’nde depremzedelerle buluştu. Yardım çağrısını yineleyen Başkan Hürriyet, “Bu süreç uzun ve zorlu bir süreç. Yaralarımızı hep birlikte, dayanışma ile saracağız” dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremin ardından hemen afet bölgesine giden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet geçtiğimiz gün İzmit’e döndü. Önce belediye yöneticileriyle toplantı yapan Başkan Hürriyet ardından Depremzede Destek Noktası olarak hizmet vermeye başlayan Yunus Emre Kültür Merkezi’nde depremzedelerle buluştu. İzmit halkına destekleri için teşekkür eden Başkan Hürriyet yardımların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“İZBAK CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR”

Başkan Hürriyet açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: Öncelikle bütün ülkemize geçmiş olsun. 10 ili etkileyen deprem felaketinin üzerinden günler geçti. İlk günden beri ekibimizle birlikte deprem alanındaydık. Bölgede ne yapabiliriz diye yerinde keşif yaparak ihtiyaçlar doğrultusunda hızlıca hareket ettik. Yaklaşık bir hafta boyunca ekibimizle birlikte depremden etkilenen bütün illeri köylere kadar tek tek ziyaret ettik. Oradaki ekiplerimizi koordine ettik. Aşevimiz günde 20 bin adet 3 öğün sıcak yemek çıkarıyor. Arama kurtarma ekibimiz I.S.A.R grubuyla beraber Kırıkhan’da ciddi bir faaliyet yürütüyor. Canla başla çalışıyorlar.

“BÖLGEYE İLK ULAŞANLARDANIZ”

Fen İşleri Müdürlüğümüzün çalışanları, iş makinalarımız arama kurtarma ekiplerimize destek veriyor. İZBAK Kırıkhan’da, Aşevi ise Defne’de hizmet veriyor. Depremden en çok hasar alan ve yardımın geç ulaştığı bölgelerdi buralar. Kırıkhan’a ilk ulaşan ekip bizdik. Hiçbir görevli yoktu. Ciddi bir koordinasyonsuzluk ve kaos vardı. Çok şükür orada yaptığımız çalışmalarla hızlı bir şekilde enkazlara girdik. Bizden sonra başka ekipler de geldiler. Defne’de de aynı şekilde ciddi bir boşluk vardı. Gitmemizle beraber oraya daha fazla ekibin gelmesi sağlandı.

“Bu uzun ve zorlu süreçte yaralarımızı birlikte saracağız”

“GÖNÜLLÜLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Orada çalışmalar sürerken burada da çok ciddi bir yardım kampanyası yönetildi. Çalışma arkadaşlarıma, ilgili müdürlerime, başkan yardımcılarıma, koordinatörlerime çok teşekkür ediyorum. Ama en çok da gönüllülere teşekkür ediyorum. O karda kışta muhteşem bir performans gösterdiler. Karşılıksız, gönülden, yaraları sarmak için gece gündüz dinlenmeden çalıştılar ve çalışmaya devam ediyorlar. Yardımları düzen olması adına farklı noktalarda koordine etmiştik. Oradaki yaraları hızlı sarmak istedik. Buradaki ekiplerimiz çok ciddi bir koordinasyon sağladı. Disiplinli bir kampanya yürüttük.

“ŞARTLARIMIZI SEFERBER ETTİK”

Yardım gönderen; ilk saatten itibaren eli kolu dolu bir şekilde yardımlarını ileten bütün halkımıza çok teşekkür ediyorum. En önemli merkezimiz Yunus Emre Kültür Merkezi’ydi. Kim derdi ki sanat galerisini yardım toplama merkezi yapacağız ama maalesef bu günleri de görmek varmış. Kötü günleri el birliğiyle aşmak için mecburen şartlarımızı en üst düzeyde seferber etmek zorundaydık. Önce burada mobil yardımları iletmekle ilgili bir kampanya yürütüldü. Depremden etkilenen 10 ilin en az 6 tanesi yerle bir oldu. O ilçeler o köyler neredeyse yok. O insanların yaşam alanları tarumar ve başka bölgelere gidiyorlar.

“Bu uzun ve zorlu süreçte yaralarımızı birlikte saracağız”

“DEPREMZEDELER İHTİYAÇLARINI KARŞILIYOR”

Çok ciddi bir göç başladı. İlimiz de İstanbul’a yakın olması, sanayi bölgesi olması ve güven duymaları sebebiyle ciddi göç alıyor. Bu bölgeye 500 bine yakın göçün olabileceği tahmin ediliyor. Eğer böyle bir rakam söz konusu olursa da ihtiyaçlar devam edecek. Şu anda bile kayıtlarımız 800 kişiyi bulmuş durumda. AFAD ve ilgili devlet yetkililerinin yaptığı yerleştirme sonucunda buraya göç eden vatandaşlarımızın konaklama ihtiyacı devlet eliyle sağlanıyor. Sonrasında ise bizim yardım koordinasyon merkezimiz devreye giriyor. Vatandaşımız burada kayıt yaptırıyor, ihtiyaçlarını bildiriyor ve bu alanda ihtiyaçlarını seçerek alabiliyor.

“BU SÜREÇ UZUN SÜRECEK”

Halkımıza çok ciddi bir çağrımız var. Yaşadığımız ciddi bir felaket ve bu felaketin yaralarını kapatmak öyle kolay değil. Bir hafta da hele hiç mümkün değil. Bu süreç çok uzun sürecek. Bu yardım dayanışması da devam etmek zorunda. O yüzden halkımızdan da ricamız bu yardımların, bu dayanışmanın gerçekten gönülden daha uzun süre devam etmesi. Biz artık bölgeye yardım tırı göndermiyoruz çünkü oraya yeteri kadar gitti ve doğrudan halka ulaştı. Biz kendi ellerimizle ulaştırdık. Artık oradaki insanlar buraya gelmeye başladılar. Şimdi aynı çıkardığımız yardım tırlarından buralara ihtiyacımız var. Buraya göç eden insanlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor.

“Bu uzun ve zorlu süreçte yaralarımızı birlikte saracağız”

“YARDIMLARIN DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ”

Çocukların ciddi ihtiyaçları var. Çoğunun evi yıkıldı ve hiçbiri eşyalarını alamadı. Dolayısıyla iğneden ipliğe birçok ihtiyaç var. Halkımızın sağduyusuna, yardımseverliğine güveniyoruz. Bu yardımların devam edeceğine de inanıyoruz ve diliyoruz. Merkezimiz Dolphin İş Merkezi’ndeki Yunus Emre Nikah Salonu ve sanat galerimiz. Gönüllülerimiz yine çalışmaya devam ediyorlar. Biz şartlarımızı en üst noktada zorluyoruz, el uzatmaya çalışıyoruz. Yardımsever halkımızdan da bu yardımların devam etmesini diliyoruz. Bu dönem bu dayanışma uzun bir dayanışma dönemi olacak.

“DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ”

Özellikle gıda, iç ve dış giyim, hijyen malzemesi desteğine çok ihtiyaç var. Önceliğimiz kıyafetlerin sıfır olması. Yeni ev kuranlar için beyaz eşya ve birçok ev eşyasını bizlere ulaştırabilirsiniz. Tüm Türkiye’mize geçmişler olsun. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Bu zor süreci dayanışmayla atlatabiliriz. Bölgeden geçtiğimiz sabah dönmüş biri olarak söylüyorum ki gerçekten büyük bir afet. Binlerce insan mağdur ve çoğu göç ediyor. Bunu atlatacağız. Uzun sürecek ama dayanışmak zorundayız. Şimdiden destek veren herkese teşekkür ediyorum. Desteklerinizi bekliyoruz.

“HIZLICA AKSİYON ALDIK”

Deprem yardımı noktasında çalışmaları anlatan Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Yasemin Gözkonan Kahveci, “Depremin ardından hemen aksiyon alarak öncelikli deprem bölgelerine yardım kampanyaları başlattık. Acil ihtiyaç listeleri oluşturduk. İlk 5 gün boyunca yardım tırlarımızı gönderdik. Depremin ardından 3’üncü günle birlikte deprem bölgemizden ilimize aileler gelmeye başladılar. İlk aşamada biz Kardeş Eller mağazamızı açtık. Orası üzerinden hem ilimizdeki sosyal yardım alan kişilere hem de depremzedelere hizmet vermeye başladık.

“BAĞIŞLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Sayılar daha da arttığı için Dolphin’i bir depremzede destek noktası olarak belirledik. Burada bir mağaza oluşturduk. Artık depremzedelerimiz buradan her türlü giyim, gıda, bebek malzemesi desteklerine ücretsiz bir şekilde alabiliyor. Sadece ilçemize değil, ilçe dışından gelenlere de destek sağlıyoruz. Çok hızlı aksiyon alan belediyelerden biri olduğumuz için bizden destek istiyorlar ve biz elimizden gelen desteği sağlıyoruz. İlk 5 gün deprem bölgesini destekledik ama artık bu bölgelere gelenler olduğu için bağışlara ihtiyacımız var.

“3 NOKTA ÜZERİNDEN HİZMET VERİYORUZ”

Biz ilk başta deprem bölgeleri için 20 nokta belirlemiştik. Ancak şimdi 3 nokta üzerinden burada bulunan depremzedeler için yardım toplama çağrımıza bu akşam çıkıyoruz. Bunlar Yunus Emre Kültür Merkezi, Down Kafe ve Kardeş Eller Mağazamız. Buraya her türlü bağışlarınızı kabul ediyoruz.

“GIDA VE HİJYEN MALZEMELERİNE DE İHTİYAÇ VAR”

Evlerini, eşyalarını bırakmak zorunda olup buraya gelen vatandaşların her türlü ihtiyaçları var. Biz bu listeyi oluşturduk. Sosyal medya hesaplarından vatandaşlarımız takip edebilirler. Kadın, erkek, çocuk iç çamaşırı, ayakkabı, kıyafet, montlara ihtiyaç var. Ayrıca gıdaya ihtiyaç var. Hijyen malzemelerine ihtiyaç var. Vatandaşlarımız bu içeriklerden oluşan bağışlarını üç noktaya teslim edebilir ya da bizleri ararlarsa bizler de alabiliriz.

“ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Gelen ailelerin travmalarını da düşünerek ücretsiz olarak psikososyal destek hizmetimizi açtık. O bölgeden gelen bir psikolojik desteğe ihtiyaç duyan yurttaşlarımıza psikologlarımız ve sosyal destek uzmanlarımız da hizmet veriyor. İZGİM’de ve belediyemizde bulunan merkezimize gelebilir veya bizlere telefonla ulaşabilirler. Çınar Akademi depremzedelere yönelik ücretsiz kurs imkanı sunacak. 36 ay ve sonrası çocuklar Çınar Çocuk Evi’nden ücretsiz olarak faydalanabilecek.  Başka talepler de gelebilir. Biz bu anlamda tüm müdürlüklerimiz ne tür talepler varsa birlikte organize olarak çalışmalarımızı yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu