Işıklar kayıplarımız için kapandı
Bu yıl Dünya Saati'nde ışıklar, şubat ayında yaşanan büyük depremlerdeki kayıpları anmak için kapatıldı
2007 yılından bu yana iklim krizi ve doğa kayıplarına dikkat çekmek için düzenlenen Dünya Saati, 25 Mart Cumartesi akşamı 20.30-21.30 saatleri arasında gerçekleşti. Bu yıl Dünya Saati’nde ışıklar, şubat ayında yaşanan büyük depremlerdeki kayıpları anmak için kapatıldı. Ayrıca depremden etkilenen bölgelerin afetlere dirençli şekilde yeniden inşa edilebilmesi için #Yeşilİyileşme çağrısı yapıldı.
WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) çağrısıyla her yıl mart ayının son cumartesi günü dünya genelinde düzenlenen “Dünya Saati”, 25 Mart Cumartesi akşamı 20.30-21.30 saatleri arasında gerçekleşti. Türkiye’de WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) öncülük ettiği etkinlik kapsamında Fener Rum Patrikhanesi ile Galatasaray Spor Kulübü Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu gibi anıtların, kurumların ve evlerin ışıkları Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına kapatıldı. Kurumların yoğun ilgi gösterdiği Dünya Saati hareketine çok sayıda ünlü ve influencer da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla destek verdi.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta ve 20 Şubat 2023’te Hatay’da meydana gelen depremler, büyük bir yıkıma ve 50 bine yakın insanın yaşamını yitirmesine sebep oldu. Depremler, orman yangınları, seller, toprak kaymaları gibi felaketlere karşı Türkiye’de bugüne kadar gösterilen yaklaşımın genellikle afet sonrası çalışmalar üzerinde yoğunlaştığını, bu durumun can, mal ve doğa kaybına yol açtığını belirten WWF-Türkiye, Dünya Saati’nde depremden etkilenen bölgelerin afetlere dirençli şekilde yeniden inşa edilebilmesi için #Yeşilİyileşme çağrısı yaptı.
Panasonic Life Solutions Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen Dünya Saati‘ne bireyler de aynı acıların tekrarlanmaması için www.dunyasaati.org üzerinden imza vererek Yeşil İyileşme seferberliğini destekledi.
“Işıkları kayıplarımızı anmak ve Yeşil İyileşme için kapattık”
WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Dünya Saati açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Bu yıl Dünya Saati’ni telafisi olmayan kayıplarımızın üzüntüsü içinde karşıladık. 6 Şubat’ta adeta zaman durdu. Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesinin yarattığı büyük tahribatla ülkece yasa boğulduk. 16 yıldır dünyamızın geleceği için atılması gereken adımlara dikkat çekmek amacıyla bir saatliğine kapattığımız ışıkları, bu kez kayıplarımızı anmak için kapattık. Bu yıl Dünya Saati, bizim için ülke tarihimizin en sarsıcı depremlerinin kayıplarını anma saati oldu.”
Telafisi olmayan acıları bir daha yaşamamak ve bilimin ışığında doğa ile uyumlu bir gelecek kurmak için ayağa kalkma sürecinin her aşamasının “Yeşil İyileşme” ilkelerine göre ele alınmasının gerektiğini savunan WWF-Türkiye, sağlıklı bir gelecek için ekolojik altyapıyı tahrip eden planlar yerine sürdürülebilir, doğayla uyumlu, afetlere dirençli yaşam alanları kurmak için tüm Türkiye’yi “Yeşil İyileşme”ye destek olmaya davet ediyor.