Başkan Hürriyet: Nikomedia Antik Kentiyle
Dünya Miras Listesine girme yolunda ilerliyoruz
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi tarafından 7. Heritage İstanbul Fuarında kurulan standın önünde yaptığı açıklamada, “Kültürel mirasımızı daha fazla tanıtmak için çalışıyoruz. Nikomedia Antik Kentimizi Dünya Miras Listesine yazdırma yolunda kararlı adımlarla yürüyoruz” dedi
İzmit Belediyesi, 7. Heritage İstanbul Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik ve Kütüphanecilik Teknolojileri Fuarına katıldı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesinin fuar kapsamında kurduğu standın önünde açıklamalarda bulundu. Başkan Hürriyet konuşmasında, “İstanbul’da çok önemli bir organizasyonda katılımcı olarak bulunuyoruz. Türkiye’nin kültürel miras alanındaki en önemli organizasyonlarından bir tanesi olan 7. Heritage İstanbul Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik ve Kütüphanecilik Teknolojileri Fuarındayız. İzmit Belediyesi olarak bizde burada yerimizi aldık.
“KÜLTÜREL MİRASIMIZI TANITIYORUZ”
Kültürel mirasımızı daha fazla tanıtmak ve daha fazla kitlelere duyurmak için buradayız. Dünya Miras Listesi yolunda kararlı adımlarla yürüyoruz. Nikomedia Antik Kentini tanıtmaya devam ediyoruz. İzmit’in özellikle sanayinin gölgesinde kalmış saklı tarihini Sırt Çantam Dergisinin özel sayısıyla ve Kültür Rotası yayınlarıyla bütün halkımızla buluşturmaya çalışıyoruz.
“TÜM VATANDAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ”
Kentimizin tarihini dört bir tarafa yaymaya çalışıyoruz. Bu önemli organizasyonda yer almak bizim için kıymetli. Kayıp Şehir Nikomedia’nın tarihini geniş kitlelere yaymak istiyoruz. Dünya Miras Listesine adımızı yazdırabilmek çok önemli. Özellikle Nikomedia kazılarının başlamasından sonra ve kurduğumuz Nikomedia Vakfımızın çalışmalarından sonra bu organizasyonda yer almak çalışmalarımızı ayrıca önemli hale getirdi. Tüm vatandaşlarımızı standımızı ziyaret etmeye bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“BU FUARDA BULUNMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ”
İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ceren Öker Cömert ise , “İzmit Belediyesi olarak 7. Heritage İstanbul Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik ve Kütüphanecilik Teknolojileri Fuarında bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Standımızda Kayıp Başkent Nikomedia’nın saklı tarihini Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılara anlatmak istedik. Standımızda görülen rölyefler 138 parça Antik Nikomedia döneminden kalma. Kendi doğal renkleriyle katılımcıların çok fazla ilgisini çekiyor.
ESERLERİ ANLATTI
Biz aynı zamanda bir sanayi kentiyiz. Standımızın bir kısmını da sanayi kültürümüze ayırdık. Tescilli kültür varlıklarımızı ziyaretçilerimizle buluşturuyoruz. Aynı zamanda imparator Diocletianus’un tanrıça Nike tarafından taç giydirme töreninin minik rölyefini de standımıza getirdik. Aynı zamanda Nikomedia’nın milattan önce 2. ve 3. Yüzyıl mezar stili formunun replikası da burada. İzmit’in tarihini gelecek kuşaklara aktarabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
“KAYIP BAŞKENT NİKOMEDİA”
Aynı zamanda da bilimsel danışmanımız Prof. Dr. Tuna Şare Ağtürk’ün Kayıp Başkent Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri Koç Üniversite Yayınlarından çıktı. Bu yayınımızda standımızda bulunuyor. Sırt Çantam Dergisinin özel sayısında da İzmit’in Nikomedia döneminden yakın dönem Cumhuriyet tarihine kadar kültürel özellikleri yer alıyor.
“BELEDİYEMİZİN SİMGESİ ÇINAR”
En önemli eserlerimizden bir tanesi de 1901 yılında 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıl dönümü dolayısıyla yapılan saat kulesidir. Kendi döneminde inşa edildikten sonra orijinal kadranını koruyup çalışır vaziyette olan ender saat kulelerinden biridir. Girişimci güçlü kadınların İZGİM Kadın Girişimciler Merkezinde ürettiği mozaik çınarlarımız var. Çınar aynı zamanda belediyemizin simgesini oluşturuyor” şeklinde konuştu.