GüncelYaşam

Genç iklim aktivistleri, Erdoğan’a dava açtı

Haklarımızı ihlal ediyor

Türkiyeli genç iklim aktivistleri, Türkiye’nin Paris Ä°klim AnlaÅŸması hedeflerinin yetersiz olduÄŸunu belirterek AKP Genel BaÅŸkanı ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’na dava açtı.

Ä°klim aktivistileri Atlas SarrafoÄŸlu, Ela Naz Birdal ve Seren AnaçoÄŸlu, herkesi hukuk mücadelelerinde yanlarında olmaya davet ederek Change.org’da bir imza kampanyası baÅŸlattı.

Kampanya metninde özetle şöyle dendi:

Haklarımızı ihlal ediyor

“Türkiye’nin Paris Ä°klim AnlaÅŸması’nın, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini 1.5 derecede durdurma hedefiyle baÄŸdaÅŸmayan sera gazı emisyon artırım kararı, insan haklarımızı ihlal ediyor.

“Ä°klim krizinin devam etmesi, Anayasa, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuk Hakları SözleÅŸmesi ve Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi kapsamında güvence altına alınan,

  • YaÅŸama hakkımızı,
  • Nesiller arası eÅŸitlik hakkımızı,
  • Özel hayatımızın korunması hakkımızı,
  • SaÄŸlık hakkımızı,
  • Kültürel haklarımızı,
  • Maddi ve manevi varlığımızı geliÅŸtirme hakkımızı,
  • SaÄŸlıklı ve dengeli bir çevrede yaÅŸama hakkımızı,
  • EÄŸitim hakkımızı,
  • Çalışma hakkımızı,
  • SaÄŸlıklı gıda ve suya eriÅŸim hakkımızı ihlal ediyor.

“Bizler, Türkiye’nin bilimsel temeli olmayan ve gerçekte bir ‘sera gazı artırım kararı’ olan hedefine insan haklarımı ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle dava açıyoruz. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin 1.5 derecede durdurulması insan hakkımız.

“Bir ÅŸey yapmıyorsunuz”

“Bizlerin, ‘bu ülkenin geleceÄŸi’ diye bahsettiÄŸiniz gençlerin geleceÄŸini siz kendi ellerinizle mahvediyorsunuz. En çok Türkiye’yi tehdit eden iklim krizine karşı hiçbir ÅŸey yapmıyorsunuz!

“Ä°ktidarda olduÄŸunuz süre boyunca, yani yıllardır, uluslararası iklim zirvelerine katılıyor, iklim müzakerelerinde bulunuyorsunuz. Buna raÄŸmen, sayenizde Paris Ä°klim AnlaÅŸmasını onaylayan sondan 6’ıncı ülke olduk.

“Türkiye, iklim kriziyle mücadelede neleri yapması gerekirken yapmıyor?

“Ä°klim afetleri evlerimizi yıkıyor”

“Emisyonlardan azaltım taahhüdü yok! Türkiye, 2030 yılında artıracağı emsiyonlardan yüzde 41 azaltım taahhüdü veriyor. Ne var ki bu gerçek bir azaltım deÄŸil. 2038 yılına kadar ise emisyonlarını artırmaya devam edeceÄŸini ifade ediyor ve 2030’a kadar yüzde 30’dan fazla artış sözü verilmiÅŸ oluyor.

“Kömürden ve fosil yakıtlardan çıkış tarihi yok! Enerji ve maden sektöründe etkili iklim eylemi planı yok! Ä°klim krizi evimizde. Ä°klim afetleri evlerimizi yıkıyor, bizi evsiz bırakıyor, gıdaya, suya eriÅŸimi kısıtlıyor.

“Ä°klimi deÄŸil sistemi deÄŸiÅŸtirin, gerçek bir azaltım taahhüdünde bulunun. Bilimsel yöntemlerle Türkiye’nin karbonsuzlaÅŸma politikasını belirleyin ve baÄŸlayıcı hukuk kuralları haline getirin.”

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu