Eğitim

“Aidat yükü anaokullarına kaldı”

Okul öncesi eğitimde velilerden alınan aidatların kaldırılmasının yükünü okulların çektiğini söyleyen TES 1 Nolu Şube Başkanı Şanlı, "Anaokullarında işler iyice karıştı, veliler de bu durumdan şikayetçi" ded

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, okul öncesi eğitim öğretim kurumları için yapılan yönetmelik değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı. Daha önce velilerden alınan aidatın artık alinmayacagininiceren yönetmelikle birlikte okulların olumsuz şekilde etkileneceğini ifade eden Şanlı’nın açıklamaları şöyle:

‘KARIN AĞRISI OKULLARA KALDI’
Milli Eğitim Bakanlığının bir seçim yatırımı olarak Mayıs 2023’te Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle okul öncesi eğitimden alınan aidatların kaldırmasıyla başlayan ve giderek sarpa saran süreçte; arkası düşünülmeden yapılan işlerin karın ağrısını çekmek okullara kaldı. Özellikle anaokullarına bakanlık tarafından iki ay yetecek temizlik malzemesi ödeneği ve sınıf başına bir top A4 fotokopi kağıdı almaya yeten kırtasiye ödeneği dışında herhangi bir ödenek gönderilmiyorken okulların zaruri giderlerini ve personel maaşlarını, SGK ve vergilerini karşılayabilmek için topladıkları aidatların da kaldırılması eğitim öğretim sürecinin yönetilmesini iyice zora sokmuştur. Yine arkası düşünülmeden karar alınarak okullara ikinci dönem beslenme ödeneği gönderilmişse de 2023-2024 eğitim öğretim yılında bu beslenme ödeneğinin sadece 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen üzücü depremlerden etkilenen 11 ilde verilecek olması bir nebze sevindirici olsa da geriye kalan 70 ilde ne aidat alınabiliyor ne de beslenme ödeneği gönderiliyor.
‘PERSONEL GİDERLERİ KARŞILANIYORDU’
Özellikle anaokullarının neredeyse küçük bir işletme olduğu bakanlığın gözünden kaçmış durumdadır. Anaokulları, Mayıs 2023’ten önceki yönetmeliğe göre kendi ekosistemini oluşturarak İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin almış olduğu tavan aidat kararı çerçevesinde her sene gelir gider dengelerini sağlamaktayken şu anda temizlik ve beslenme adına okullarda personel çalıştırılamamaktadır. İŞKUR’un TYÇP kapsamındaki personelleri ise okul başına genellikle 1 tane ile sınırlı olmak kaydıyla sadece temizlik personeli olarak gönderildiğinden yönetmelik gereği 300 dakika aralıksız şekilde sınıfta olması gereken öğretmenlerin ders saatleri içinde sınıftan çıkıp öğrenci karşılaması veya öğrenci göndermesi de mümkün olmamaktadır. Vazgeçilen düzende bu durum, okulların aidatlarla tutmuş olduğu yardımcı personellerle üstesinden gelinmekteydi. Velilerin yatırmış olduğu bu aidatlarla okulların kırtasiye giderleri, temizlik malzemesi giderleri, bakım-onarım giderleri ve bilimum zorunlu giderler de karşılanmaktaydı.
‘SORUN BAKANDA MI DANIŞMANLARDA MI?’
Güncel asgari ücret ve SGK-vergi giderleriyle bir personelin okula maliyeti yaklaşık olarak 16 bin TL iken zaten ucu ucuna hesap kitapla yönetilen anaokullarında işler, aidatların iptal edilmesiyle iyice karışmış durumdadır. Veliler ise okulların temizlenememiş olmasından, yemeği evden getirmek zorunda kaldıklarından, kapıda ilgilenecek herhangi bir personel olmamasından şikayet etmeye başlamışladır. Eğitim öğretim yılının oryantasyon haftasıyla birlikte dördüncü haftasında gireceğimiz şu günlerde, okullardaki hijyen ve beslenme sıkıntısı her geçen gün büyümektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sahayı her zamanki gibi doğru düzgün gözlemlemeden almış olduğu bu yanlış kararlardan dönerek aidatın geri getirilmesi ve beslenme ödeneğinin tekrar 81 ile verilmesini okullar dört gözle beklemektedir. Bu konudaki asıl sıkıntı düşünmeden hareket eden Bakanın kendisinde midir yoksa danışmanlarında mıdır? Bu da bilinmiyor.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu