Eroğlu’ndan “İç içe”
Çömlek ve seramik sanatçısı Çiğdem Eroğlu’nun eserleri adeta göz kamaştırıyor
Ufuk BAGAN– İzmit Tarihi Tren Garı Kocaeli Güzel Sanatlar Galerisi, mükemmel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 6 Aralık tarihinde açılan ”İç İçe” seramik sergisinin mimarı Çiğdem Eroğlu ile seramik sanatı üzerine hoş bir söyleşide bulunduk. “Elimin Çamuru” diyen Çömlek ve seramik sanatçısı Çiğdem Eroğlu, bugüne kadar 6 karma sergiye katıldığını ancak “İç İçe” nin ilk kişisel sergisi olduğunu söyledi.
“Çocukluğumdan gelen bir özlem”
Çiğdem Eroğlu bu sanata yönelmesini şöyle aktardı bizlere: “Çocukluğumda gittiğimiz bir Kapadokya gezisinde çömlek yapmayı deneyimleyememiştim. Bu benim için yıllarca toprakta kalmış, tohumlanmış, şimdi filiz verip gün yüzüne çıktığı zaman”
“Gelişmeye açığız ve gelişmeliyiz”
Fotoğraf ve resim sanatıyla da uğraşan sanatçı Çiğdem Eroğlu, “Seramik dediğimiz zaman; Biraz gerideyiz. Gelişmeye açığız ve gelişmeliyiz. Ancak seramik içerisinde çini ana dalına baktığımızda; Ülke olarak çok ilerideyiz. Bu da çini sanatının ülkemizde değer gördüğünü gösteriyor” dedi.
“Sanatsal gözle hala bakılamıyor”
Sanatçı Çiğdem Eroğlu, “Seramik sanatı, ülkemizde kullanılabilir olması gerektiği düşünülen bir alanda. O kalıbı kıramamış. O kalıbı kırıp dekoratif ya da sanatsal gözle hala bakılamıyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Eroğlu duygularını şöyle paylaştı
Kocaeli Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki açılışta davetliler seslenen Çiğdem Eroğlu duygularını şöyle dillendirdi: “Herkese merhaba. Benim için çok önemli olan bu günde yanımda olarak bana destek veren herkese öncelikle çok teşekkür ederek başlamak istiyorum sözlerime. Yaklaşık 5 yıllık bir hayalin son 1 yılda vücut bularak beğeninize sunulacağı bir akşam bu akşam.
İsminden de anlaşılacağı gibi iç içe geçmiş eser ve modellerle, yeteneklerimin birikip, şimdiki zaman dilimindeki sınırlarını görebileceğiniz bir sergi. Baskın olarak görebileceğiniz geçmişin mirası riton formunu kendi estetik algımla, biraz da sınırlarını zorlayarak yeniden şekillendirirken, geleceğin izlerini de seramik sanatıma entegre etmeyi ve sanatım adına bir devrim başlatmayı amaçladım. Keşif ruhumla sınırları zorlayarak yeni formların peşinde koşarken, özgünlüğümü koruyarak, yaratıcılığımı özgürce ifade etme cesaretini taşıdığım bu sergide, iç dünyamın duygusal karmaşıklığına dalacağınız heykeller de yer alıyor.
Bu akşam, sadece bir sergi açılışı değil, aynı zamanda bir sanat yolculuğunu paylaşma anıdır. Tüm bu yılların birikimi ve emeğini sizlerle buluşturarak, bir nevi tüm çeyizimi görücüye çıkarıyor, sanatımda bir devrim başlatmak istiyorum. Daha yapmak istediğim çok form yani anlatmak istediğim çok hikayem var ve bir yerden başlamam gerekiyordu. İşte o an bu an… Sizleri burada görmek, bu özel günde yanımda hissetmek benim için çok kıymetli. Hepinize tekrar teşekkür ederim. Şimdi hepinizi bu anı paylaşmanın heyecanını yaşayarak, sergimi keşfetmeye davet ediyorum”
Kimdir Çiğdem Eroğlu?
Çiğdem Eroğlu, 1983 yılında Adana’da dünyaya geldi. Lisede, Resim Bölümü tercihiyle başlayan sanat çalışmaları geleneksel el sanatlarına olan ilgiyle devam etti. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü mezunu (2003) olan Eroğlu, KOÜ Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümündeki eğitimini ise yarıda bırakmak zorunda kaldı.
KOÜ’ deki Seramik Çalıştayı’nda çalışmalarından etkilendiği “Efsane” lakabıyla tanınan Mehmet Yıldırım’dan çark-torna eğitimi ve icazetini aldı. Çeşitli ulusal ve uluslararası etkinliklerde yer alan Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezince (IRCICA) Tebriz İslam Sanatları Üniversitesinde 26 ülkeden sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen Tebriz Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali’nde, birincinin seçilmediği yarışmada 5 farklı ülkeden jürinin değerlendirmesiyle seramik ve çini alanında ikincilik elde etti (2019). 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali ‘’Kuş evi’’ yarışması ikincilik ödülü aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ve M.E.B. Usta Öğretici olan Eroğlu, seramik eğitimi de verdiği atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Toplam 37 eserin bulunduğu “İç içe” seramik sergisi 20 Aralık gününe kadar gezilebilir. Bana göre bu sergiyi kaçırmayın. Benden söylemesi.
Etkinlikler-Ödüller-Sergiler
-Sultanahmet Asırlık Tatlar ve Sanatlar Festivali (2018)
-Pendik Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması (2018)
-Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (2018)
-El Sanatları Yeniden Projesi Topkapı Sarayı Sergi ve Çark Sunumu (2018)
-82. Uluslararası Bergama festivali (2018), -Dikili Belediyesi Seramik Çini Kursu Kursiyerlerine Çark Torna Tanıtım ve Eğitimi (2018)
-İzmit Belediyesi Sanat Festivali (2019)
– İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Tebriz Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali (2019
– Uluslararası Menemen Çömlek Festivali (2022)-(2023)
-Fransa’nın Metz kentinde, depremzede çocuklar yararına okul yaptırılması projesine destek amaçlı gerçekleştirilen Kültür Expo 2023 Türk Fuarı
—2. Uluslararası Esenyurt Halk Dansları Müzik ve Sanat Festivali (2023)