Fakirlik yayılıyor
Sultanahmet Kent Lokantası ziyaretimizde yurttaşlardan neden kent lokantalarını tercih ettiklerini, oluşan uzun kuyrukların sırrını; çalışanlardan ise lokantaların işleyişini dinledik.
Ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken asgari ücret, emekli maaşları tartışılmaya devam ediyor. Toplumun her kesiminin geçim sıkıntısı yaşadığı şu günlerde, çalışanlar, emekliler ve öğrenciler için yemek masrafı da büyük bir sorun.
Dışarıda yemek yemenin maliyeti 200-500 TL arasında değişirken, çalışanlar ya yemeği evden getiriyor ya da dışarıda gün boyunca yemek yemiyor. Ancak İstanbul’un 14 noktasında farklı bir alternatif var: Kent Lokantası.
Öğle yemeğimizi yemek için biz de İstanbul Sultanahmet’teki Kent Lokantası’na gidiyoruz. Turistlerin uğrak noktası olan Sultanahmet’te Şubat 2023’te yedinci Kent Lokantası açıldı.
İstanbul’da Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Çapa, Çatalca, Hisarüstü, Küçükçekmece, Pendik, Sultanahmet, Sultanbeyli, Sultangazi, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar’da olmak üzere toplam 14 tane İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kent Lokantası var.
Fakirlik yayılıyor”
Kuyruk daha fazla uzamadan biz de sıradaki yerimizi alıyoruz. Önümüzdeki emekli yurttaşlar, menüde ne olduğunu konuşuyor.
Menüyü öğrenmeye çalışıyoruz. Şanslı günümüzde olduğumuzu ve menüde et döner olduğunu söylüyorlar. Menüyü nereden öğrendiklerini sorunca hepsinin sosyal medyada kent lokantalarının sıkı takipçisi olduğu cevabını alıyoruz.
Her gün menüyü sosyal medya hesaplarından öğrendiklerini söyleyen yurttaş, “Et olduğu günler çok kalabalık oluyor. Yemek 15.30’da bitiyor. Eğer sebze yemeği varsa daha az kişi geliyor. O zaman saat 17.00’a kadar yemek oluyor” diyor.
Kent lokantalarına talebin bu kadar artmasını ise şu sözlerle anlatıyor:
“Yemekler çok güzel ve hijyenik. 4 çeşit yemek var. Dışarıda bir çorba 100 lira. Bu sıranın artması fakirlik yayılıyor demek oluyor. Başta olanlar, başta olmaya devam ettikçe ekonomi kötüye gidiyor.”
“Herkese eşit yemek veriyoruz”
Lokantada ilk istihdam edilen kadınlarından biri olan aşçı, yemeklerin hazırlanış sürecini şu sözlerle anlatıyor:
“Saat 10.30’da yemekler hazır geliyor. Burada ısıtılıyor. Saat 12’de servise başlıyoruz ve yemek bitene kadar devam ediyoruz. Genellikle 16.30 gibi yemek bitiyor. Fakat döner olduğu günler daha erken bitebiliyor. Burada yemek verdiğimiz kişinin kim olduğuna bakmıyoruz. Herkese eşit yemek veriyoruz.”
Lokantada çalışan 10 kişinin de kadın olduğunu söyleyen aşçı, işe girmeden önce hijyen eğitimleri aldıklarını da aktarıyor.
Bir günümüzü geçirdiğimiz Kent Lokantası’na polisler, memurlar, inşaat işçileri, güvenlik görevlileri, emekliler, öğrenciler kısacası toplumun her kesiminden insanlar geliyor. Hepsinin ortak noktası ise geçim sıkıntısı…