EMEP’ten mücadele çağrısı
"Eğitim masrafları arttı, ücretler yerinde sayıyor, eğitim hakkı için birlikte mücadeleye"
TÜİK’in verilerine göre her 10 çocuktan 3’ü yoksul kategorisine giriyor. OECD verilerine göre her 5 çocuktan 1’i yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemiyor. Çocukların sağlıklı gelişiminden, eğitim hakkının güvence altına alınmasından sorumlu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise çocukların nasıl sağlıklı besleneceğine dair öğüt vermekle yetiniyor. 2023 yılında MEB’in “Okul öncesinden orta öğretime kadar çocukların geleceğe güvenle adım atmaları; fiziksel, bilişsel ve sosyal yönden gelişimlerinin en iyi şekilde sağlanması için” Emine Erdoğan ile başlattığı Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı’nın internet sayfasında çocukların nasıl sağlıklı besleneceğine dair çeşitli videolar, haftalık örnek öğün listesi yer alıyor. Bu listelerde etli kuru fasülyeden İzmir köfteye, çipura filetodan kıymalı böreğe çeşit çeşit yemekler yer alıyor. Ana öğüne ek olarak ara öğünler yenmesi ve günde 8-10 bardak su içilmesi de öneriliyor. Milli Eğitim Bakanlığının verdiği örnek menüye göre 8-12 yaşları arasındaki bir çocuğun yiyeceği porsiyonları baz alarak bir market araştırması yaptığımızda, bir çocuğun günlük beslenmesi ortalama 215 lira tutuyor. Yani MEB’in listesine göre sadece bir çocuğun sağlıklı beslenmesi için ailelerin aylık yaklaşık 6 bin 450 lira ayırması gerekiyor.
Bu 5 günlük sadece ana öğünlerden oluşan örnek menünün bir günlük ortalaması 165 lira oluyor. MEB’in önerdiği ara öğünler ve 10 bardak su eklenince günlük yaklaşık 215 liralık bir gıda masrafı ortaya çıkıyor. Yemekler hazırlanırken harcanacak doğal gaz, elektrik masrafı ve her öğün çeşitli yemekleri çıkartmak için ayrılması gereken zaman buna dahil değil. Tabii, gıda malzemeleri çocuk porsiyonlarıyla 20’şer 60’ar gram olarak satılmıyor. Örnek menüde satın alınması gittikçe zorlaşan bolca etli, peynirli yemekler yer alıyor. Ancak önerilen menülerle gerçeklik uyuşmuyor. Temmuz ayında ücretlere zam yapmayan iktidar iğneden ipliğe zam yaparken çocuklara önerilen menüler için harcanması gereken toplam masrafı mutfak alışverişinde dahi harcayamıyor. Tüm bu hesaplamaları yakan MEB, kaynak yok diyerek çocuklara okulda bir öğün sağlıklı yemek de vermiyor.
Geçtiğimiz aylarda yapılan UKOME toplantısında öğrenci servislerine yüzde 53 zam yapıldı. En kısa mesafe aylık 1100 liradan 1360 liraya çıktı. Kocaeli’de 800-1000 nüfuslu bir okula MEB tarafından ayrılan bir yıllık kırtasiye bütçesi 10-15 bin TL, temizlik bütçesi ise 20-25 bin TL arasında değişiyor. Ayrılan bu bütçelerle okulların ihtiyaçlarının karşılanmayacağı ve para toplanmaya devam edileceği açık. Eğitim sisteminin bütün giderlerini hizmetli maaşından, güvenlik personeli giderine, okul boya badanasından kırtasiye giderine kadar velilerin sırtına yıkan, yeterli bina ve personel sağlamayan, öğretmenlerle velileri karşı karşıya getiren bu eğitim sistemine karşı harekete geçmekten, başka çaremiz yok!
Eğitimin devlet okullarının tüm kademelerinde parasız olması, tüm çocuklara 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi, çocukların kırtasiye masrafları ve okul araç gereçlerinin devlet tarafından karşılanması, bilimsel, demokratik ve lâik bir eğitim ancak emekçilerin birlikte mücadelesi ile mümkün.
Emek Partisi olarak tüm emekçileri eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz”