Siyaset

Ercan’dan Kurtulmuş’a tepki

Ercan; "Bu maddeleri değiştirmeye hiç kimsenin ne gücü ne de cesareti yetmez"

CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk 4 maddesinden 3’üncü maddesini hedef almasına tepki göstererek, “Anayasamızın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesini, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi ve milli birliğimizi garanti altına alan temel taşlardır. Bu maddeleri değiştirmeye hiç kimsenin ne gücü ne de cesareti yetmez” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan yaptığı açıklamayla, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un, anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk 4 maddesinden 3’üncü maddesini hedef alarak, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü tabirinin değişmesi gerektiğini söylemesi, “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir” şeklindeki söylemine tepki gösterdi.

CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerine ve anayasal düzenine yönelik yapılan her türlü müdahale ve değişiklik önerisine karşı olduğumuzu güçlü bir şekilde vurgulamak isterim. Özellikle Anayasamızın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesini, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi ve milli birliğimizi garanti altına alan temel taşlardır. Bunları değiştirmeye hiç kimsenin ne gücü ne de cesareti yetmez.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, Anayasa’nın 3’üncü maddesi olan “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesine yönelik yaptığı değişiklik önerisi, devletin ve milletin bütünlüğünü zedeleyebilecek tehlikeli bir yaklaşımdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletimiz tarafından kurulmuş, onun iradesiyle şekillenen ve onun varlığıyla devam eden bir devlettir. Ancak devletin milletle ilişkisini “milletin devleti” ifadesiyle sınırlamak, devletin varlığını ve egemenliğini tehlikeye atabilecek bir anlayışa kapı aralar.

Unutulmamalıdır ki, Anayasa’nın 3. maddesi, Türkiye’nin toprak bütünlüğünü, milletin birliğini ve devletin varlığını koruyan temel bir ilkedir. Devletin, “Ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal sınırlarının ve milletinin bir bütün olarak varlığının vazgeçilmez olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu ilkenin değiştirilmesi veya anlamının kaydırılması, Türkiye’nin yapısına zarar verir, toplumda ayrışmalara yol açabilir ve ulusal egemenliğimizin zayıflamasına neden olur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası’na ve onun değiştirilemez ilkelerine sahip çıkıyoruz.

Her türlü anayasa değişikliği tartışmasının, toplumsal barışı ve milli birliği güçlendirecek şekilde yapılması gerektiğini savunuyoruz. Devletin ve milletin birliğini zedeleyecek önerilere karşı kararlılıkla karşı duracağız. Anayasa’nın 3’üncü maddesi, milletimizin ortak iradesi ve Cumhuriyetimizin kurucu değerleri çerçevesinde dokunulmazdır. Bu bağlamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarını talihsiz buluyor, Türkiye’nin birlik ve beraberliğini savunan tüm vatandaşlarımızı bu konuda hassasiyete davet ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi, her zaman olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak devamı için mücadelesini sürdürecektir.”

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu