Güncel

Açık Radyo Açık Kalsın

İfade Özgürlüğü, İklim ve Çevre İçin Dayanışma Çağrısı

Türkiye’nin en köklü, bağımsız ve kapsayıcı medya kuruluÅŸlarından biri olan Açık Radyo’nun, Radyo ve Televizyon Ãœst Kurulu (RTÃœK)’nun kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesi, yalnızca bir medya organının kapatılması deÄŸil, iklim krizi, ekoloji, doÄŸa ve biyolojik çeÅŸitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına gelmektedir. Türkiye’de çevre ve iklim  farkındalığı kazandırmaya öncülük eden, dinleyicileriyle dayanışma ruhunun en güzel örneklerinden biri olan  Açık Radyo, 30 yıldır sivil toplum kuruluÅŸlarının, çevre aktivistlerinin ve doÄŸa savunucularının en güçlü seslerinden biri olmuÅŸtur.

Açık Radyo, yayın hayatında bugüne kadar tarafsızlık, kapsayıcılık ve bağımsızlık ilkelerini temel alarak  tüm kesimlere mikrofonlarını açmış; dezavantajlı grupların ve tehlike altındaki canlıların sesi olmuÅŸtur. Türkiye’de ekoloji ve iklim mücadelesinden bahsedilecekse Açık Radyo’nun bu mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve yer almaya devam etmesi  gerektiÄŸi tartışma götürmez bir gerçektir.

Toplumsal adalet, çevre ve iklim adaleti adına savunuculuk yapan bir medya organının kapatılması, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluÅŸturmaktadır. Bu karar, sadece radyo yayınlarını deÄŸil, Türkiye’de iklim kriziyle mücadele eden ve doÄŸayı koruma çalışmaları yürüten sivil toplumun geleceÄŸini de tehlikeye atmaktadır.

Açık Radyo, Türkiye’de çevre mücadelesinin mihenk taÅŸlarından biridir. O’nun sesinin kısılması, toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi, çevre, halk saÄŸlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatmak anlamına gelir.

Açık Radyo Açık Kalsın! İklimin, doÄŸanın, tehlike altındaki canlıların, dezavantajlı grupların ve yaÅŸam hakkının savunucusu olan bu sesi savunuyoruz. RTÃœK’ün aldığı bu karardan bir an önce dönülmesini ve Açık Radyo’nun bağımsız yayın hayatına kaldığı yerden devam etmesini talep ediyoruz.

17 Ekim 2024 PerÅŸembe günü saat 11.30’dan itibaren aÅŸağıda imzası yer alan kuruluÅŸlar olarak 24 saat süreyle kendi mecralarımızda yukarıdaki talebimizi dile getireceÄŸiz.

Tüm Açık Radyo destekçilerini bu sesi yaygınlaştırmaya davet ediyoruz.
#AÇIKRADYOAÇIKKALSIN
Ä°mzalayan Kurumlar:
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Çevre Hukuku Ağı
Greenpeace Türkiye
Ekosfer
Hukuk, DoÄŸa ve Toplum Vakfı – HUDOTO
İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD)
Mekanda Adalet DerneÄŸi
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)
TEMA Vakfı
Türetim Ekonomisi Derneği
Yeşil Düşünce Derneği
YUVA
Yuvam Dünya Derneği
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
350 Türkiye

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu