Girgin, sezonun ilk yarısında beklenen rakamlara ulaşamadıklarını, ikinci yarısındaysa önemli bir doluluk trendi yaşadıklarını belirttti. Bodrum özelinde yapılan suni pahalılık algısı ve bayram tatilleri gibi nedenlerle ilk yarıda bir durağanlık yaşandığını dile getiren Yiğit Girgin: “Mayıs ve Haziran aylarındaki uzun bayram tatillerin de iç pazarı etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü o tarihlerde Türk vatandaşlarımız uzun bir tatil yaparak, tatil ihtiyaçlarını giderdi. Özellikle yüksek sezon olan dönemi daha az tercih etti. Temmuzun ortasından Eylül’ün 15’ine kadar yerli turistin tekrardan tatile çıkmaya başlaması üst segmentin Bodrum’daki yerini sağlamlaştırması yabancı pazarının da Bodrum’daki hareketliliğin artması sezon kapanışına doğru doğru iyi bir hareketlilik sağladı. Ama sürecin totalinde bakacak olursak buraya gelen giden sayıları ile alakalı daha farklı teknik değerlendirmeler yapıyor olmamız lazım”
PANDEMİ İLE BİRLİKTE DEĞİŞİM BAŞLADI
Pandemi süreci ve sonrasında sektörde birçok değişimin yaşandığına dikkat çeken Girgin, “Sektörü sürekli 2019 yılıyla kıyaslayıp ciroları hareketliliği karşılaştırmak doğru değil. Turizm Güçlü ve büyük bir sektör. Dünyada her yıl potansiyeli artışta olan bir turizimci yani turist ekolü var. 1,5 milyar kişinin seyahat hareketliliği yaptığı dünya üzerinde zannediyorum ki buradaki payımızı artırmak için standartların dışında yeni planlamalar yapılması doğru olacaktır. 2019 yılı içerisinde güzel bir noktaya gelmiş olan turizm yılı vardı. Uzun uğraşlar ve sıkıntılar sonunda güzel bir noktaya gelmiş bir turizm sektörü vardı. Pandemiyle birlikte burada tamamen değişen tercihler, pazarlama yöntemleri ve tüketici yani tatilci anlayışı oldu. Bu değişikliklerden daha hızlı dönüş alabilmek için kendimizi de hızlı dönüştürüyor olmamız lazım. Tek bir çeşitlilikle, tek bir turizm hareketliliğiyle bu çeşitliliği sağlayamayacağız. Bunun için gerek teknolojik olarak gerek turizm ve hizmet çeşitliliği olarak, gerekse de hitap ettiğimiz pazarlar olarak bize düşen değişimi gerçekleştirmek zorundayız.
DOĞRU PAZARLAMA STRATEJİSİ UYGULANMALI
Bodrum için doğru envanter çalışması ve pazarlama stratejisinin uygulanması gerektiğini kaydeden Girgin şunları söyledi: Bodrum özelinde turist envanterinin çıkartılıp, ihtiyaç duyulan pazarlara ve Bodrum’un alışkın olduğu pazarlara uygun şekilde doğru pazarlama yöntemlerinin uygulanması lazım. Bu konuda turizimciler, ilgili STK’lar, odalar ve kurumlar da gerekli çalışmayı yapmalıdır.
Tabii ki hem Bodrum özelinde hem de turistik belgelerimiz üzerinde rakip destinasyonların çalışmaları bizlerin alacağı turist sayısından turist kalitesine kadar önemli olacaktır. Dünya turizminde herkes artık daha kaliteli turisti, daha fazla para harcayan turisti nasıl alırım noktasında bazı çalışmalara başladı. Teknolojiyi de kullanmaya başladı; yapay zeka sektörümüzün içine girdi. Bunları kaçıran artık eskisi kadar başarılı olamayabilir. Bodrum’un havalimanı verileriyle otellerinde ve Bodrum’un içerisinde kalan misafir sayıları artık birbiriyle uyumlu maalesef değil. Bu yüzden Bodrum’da daha zor sezonlar yaşanabilir. Çünkü oradaki uyumsuzluklara bakıp gelen turist sayısı kadar turist ağırladığımızı iddia edemeyeceğiz” Yiğit Girgin şöyle devam etti: “2019 yılı bir daha gelmeyecektir. Çünkü 2020 pandemisi itibariyle her şey değişmiştir. Turizmci de bu değişiklik de kendi yolunu kendi yönünü doğru bir şekilde tayin etmelidir. Türk turizmi bunu yapabilecek güçtedir. Artık biz günümüzü geçmişle kıyaslamayı bırakıp önümüzdeki yapmamız gerekenlere bakmamız lazım”