Yargıtay Öyle Bir Karar Verdi Ki: İBB Başkanını Görevden Almak Cunta Faaliyetidir!

Yargıtay, Balyoz davasında verilen kararı onadı. Karardaki ifadeler ise “cunta” tartışmasını yeniden gündeme getirecek. Yargıtay’a göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı görevden almayı düşünmek “cunta.”
Yargıtay, Balyoz davasında verilen hükmü onadı ve Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Erdal Akyazan ve Emin Büyükkılıç‘ın cezaları kesinleşti.
Yargıtay’ın kararı yeni bir tartışma başlattı. Kararda, komutanlara yapılan suçlama “suç için anlaşma” iddiası… Ancak karar, komutanların yan yana gelerek konuştuklarını anlatılırken, suç işlenmediğini ama bir anlaşma birliği olduğunu savunuyor.
Yargıtay Ceza Dairesi suçu ise şöyle tarif ediyor: “TSK’nın görev, yetki ve sorumlulukları ile bağdaşmayan, doğrudan hükümeti cebren ıskata yönelen içerikte konuştukları.”
Ancak Yargıtay Ceza Dairesi kararında bugün çok tartışılan bir konuyu da gündeme getirmiş oldu: “İBB Başkanını görevden alma ve Cunta.”
Yargıtay kararında şu ifadeler yer alıyor:
“İktidardaki AK Parti hükümeti yerine Milli Mutabakat Hükümeti kurmak, somut yer ve isim belirtilmek suretiyle İstanbul Büyükşehir ve diğer il ve ilçe belediye başkanlıklarına atamalar yapmak, gözaltılar ve tutuklamalar gerçekleştirmek…”
Yani Yargıtay, seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımı ve ilçe belediye başkanlarını tutuklamak ve onların yerine atamayı “cunta” saydı.
BALYOZ KUMPASI NEDİR
İstanbul’daki 1’inci Ordu karargahında AKP iktidarına yönelik 2003 yılında ‘Balyoz’ kod ismiyle TSK’nın darbe planladığı iddia edilen kumpasta 350 asker FETÖ tarafından yargılandı. 2010 yılında başlanan kumpas davası kapsamında 63 askere ömür boyu hapis cezası verildi, beş yıla varan sürelerle cezaevinde kalan 236 askere çeşitli hapis cezaları verilerek kumpas hayata geçirildi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ise Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç’ın beraat etmelerinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu.
Dava kapsamında 229 sanığın beraatı kesinleşirken, hakkında temyiz başvurusu bulunulan 7 sanığın dosyası ise Yargıtay’a gönderilmişti.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 14 Haziran 2021’de oy birliğiyle aldığı kararında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 7 komutana verilen beraat kararının bozulmasına hükmetmişti.
Ceza Dairesi bozma gerekçesinde, seminerde, emekli Orgeneral Çetin Doğan ve bir kısım sanıkları, “teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketleri kapsamında değerlendirileceği, bu nedenle “suç için anlaşma” suçunu oluşturduğu belirtilmişti.
Bu kapsamda, Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 6 yıl 8 ay, emekli Tümgeneral Behzat Balta’nın 5 yıl 10 ay, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol ile emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı’ya 5 yıl 5 ay, emekli Albay Erdal Akyazan ve emekli Kurmay Albay Emin Büyükkılıç’a 5 yıl verilen hapis cezaları kesinleşti.