Ekonomi

“4 milyon emekli açlık sınırının altında maaş alıyor”!

ağır ekonomik kriz koşulları altında başta emekliler olmak üzere sabit gelirlilerin yoksullaştırıldığı ve açlığa mahkûm edildiği vurgulandı. Enflasyonun artmaya devam ettiği, alım gücünün düştüğü, döviz kurlarının yükseldiği ve işsizliğin yaygınlaştığı bir ortamda emeklilerin geçinmesinin artık imkânsız hale geldiği belirtilerek, “Zamların takip edilemediği günümüzde ülkedeki en düşük maaşlardan birisini alan emeklilerin geçim derdi daha da büyümüştür” denildi.

“Emeklilik bir haktır, onurlu yaşam güvence altına alınmalı”

Önergede, emekliliğin çalışmaya bağlı bir hak olduğu ve emeklilerin huzur ve refah içinde bir yaşam sürmesinin devletin asli görevlerinden biri olduğu hatırlatıldı. Ancak 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik koşullarının ağırlaştığı ve emekli aylıklarının ciddi biçimde düştüğü ifade edildi. “Emekliler Yılı” ilan edilen 2024’te dahi milyonlarca emeklinin açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildiği belirtildi.Türkiye’de 16 milyon emeklinin yaklaşık 4 milyonunun 14.469 TL ile yaşamaya çalıştığı belirtilen önergede, en düşük ev kiralarının 20-30 bin TL arasında değiştiği koşullarda emeklilerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığına dikkat çekildi. “Artık emekliler için bıçak kemiğe dayanmıştır” denilen önergede, geçinemeyen emeklilerin sokaklara çıkarak onurlu bir yaşam talep ettiği ifade edildi.

“Çalışmak zorunda kalan emekliler yaşamını yitiriyor”

Yoksulluk nedeniyle pek çok emeklinin sağlık sorunlarına rağmen ağır işlerde çalışmaya mecbur kaldığı vurgulanan önergede, geçtiğimiz haftalarda 71 yaşındaki bir emeklinin inşaatta çalışırken düşerek, 75 ve 65 yaşındaki iki emeklinin ise taksi durağında çalışırken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

TÜİK verilerine bağlı zamlar çözüm değil

Önergede, TÜİK’in güven vermeyen verilerine dayanılarak yapılan cüzi zamların hiçbir anlam taşımadığı, enflasyon karşısında zamların henüz yansımadan eridiği ve emeklilerin alım gücünün daha da düştüğü vurgulandı.

Son olarak, milyonlarca emeklinin insana yaraşır bir yaşam sürdürebilmesi için seyyanen zam yapılması ve emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilerek, Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılması talep edildi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu