Güncel

170 hektar alan dip çamurundan arındırıldı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ndeki canlılığı daha da artıracak dev çevre projesinde günümüze kadar toplam 170 hektar alan dip çamurundan arındırıldı.

  1. ETAP ÇALIŞMALARI HIZ KESMİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü “İzmit Körfezi Doğu Üssü Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi’nde” 2. etap çalışmaları son hızla devam ediyor. İzmit Körfezi’nin ekolojik açıdan hayati önemi olan hayati rol üstlenen proje kapsamında hedeflenen 468 hektarlık alan 1. etap çalışmaları 125 hektarlık alan temizlenmişti. Devam eden 2. etap çalışmaları ise günümüze kadar 45 hektar alan temizliği tamamlandı. Böylece, başlangıçtan günümüze kadar yapılan toplam 170 hektar alan, çamurdan arındırılmış oldu.

SU KALİTESİ DÜZENLİ OLARAK İNCELENİYOR

Körfez’in doğal karşılığını yeniden kazanmak, deniz canlı yaşamlarının dağılışı ve kıyı şeritlerini cazibe merkezi haline getirmek amacıyla aralıksız dev çevre projesi hassasiyetle devam ediyor. Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK-MAM ile birlikte su ürünleri 4 sensörle ölçümerek olası sıcaklıklara karşı erken uyarı sistemi devrede tutarken, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’ne bağlı “Yunus S” araştırma gemisi ise biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerini detaylı şekilde araştırıyor.

İZMİT KÖRFEZİ YENİDEN YAŞAMLA BULUŞTURULUYOR

Sürdürülebilir çevre yönetimi açısından örnek bir proje olan Dip Çamurunun en önemli göstergelerinden biri İzmit Körfezi çevresindeki yer alan 2’si Uluslarlarası Mavi Bayrak eko etiketine sahip 13 Mavi Bayrak plajın kalitesi. Proje, bakanlık tarafından 22 maddelik eylem planı kapsamında sağlıklı deniz ekosistemi oluşturmak için kısa, ortak ve uzun vadeli stratejiler ile destekleniyor. Büyükşehir Belediyesi bu örnek projeyle hem çevre koruma kararlılığını ortaya koyarak hem de İzmit Körfezi’ni yeniden yaşamla buluşturuyor.

GÖZDE ÇEVRE PROJESİNE YOĞUN İLGİ

Dip Çamuru projesinin yürütüldüğü alan, akademik kurumlardan yerel yönetim temsilcilerine, basın ve medya temsilcilerinden bakanlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazeden toplam 3 bin 500 kişi tarafından ziyaret edildi.

Ziyaretler kapsamındaki mevcut dip çamurunun belirtileri, yapılan arıtma ve üretim çalışmaları ile çözüm ekosistemi üzerindeki olumlu sonuçlar hakkında detaylı bilgi verildi

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu