Ekonomi

“Acı reçete’ye ilk katkı Kocaeli Büyükşehir’den”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında ulaşıma zam kararı alınmasına Emek Partisi'nden (EMEP) tepki geldi

Vatandaşın ‘Müşteri’ olarak görülmemesinin altının çizildiği açıklamada, “Çözüm belediye kaynaklarının şeffaf bir şekilde açıklanması, harcamaların vatandaşın ihtiyacına ve önceliğine göre belirlenmesidir. Çözüm kamusal bir hak olan toplu ulaşımın ücretsiz olmasıdır” denildi. EMEP Körfez İlçe Başkanı Adem Korkmaz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt’un açıklamalarına da değinildi. Minibüs ve otobüsçülerin mağdur edilmeden belediyenin maliyetleri süspanse edilebileceğini belirten Korkmaz, “Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı zamdan memnun olmadıklarını belirtiyor. Daha fazla zam yapılması gerektiğinden dem vuruyor. Maliyetlerin artması ile minibüs ve otobüsçü esnafın mağduriyetinden bahsediyor. Evet, benzine, mazota gelen zamlar ortada. Ama bunun çözümü ise çok basittir. Bu döneminde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, minibüs ve otobüsçü esnafı mağdur etmeden maliyetleri süspanse ederek çözüm bulunabilir” dedi.

“ASGARİ ÜCRET ZAMMI GELMEDEN TOPLU ULAŞIMA ZAM GELDİ”

“İlimiz ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluğun en çok hissedildiği şehirdir” diyen Korkmaz, “Çalışanların vergi yükü altında ezildiği, iğneden ipliğe gelen zamlarla boğuştuğu, işsiz kaldığı, ücretsiz izne çıkarıldığı bir dönemde ulaşıma zam yapılması vatandaşın gırtlağına yapışmaktan başka bir şey değildir. 2019 yılı rakamlarına göre Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Park bünyesinde hizmet veren halk otobüsleri 1 ayda il nüfusu kadar yolcu taşımaktadır. Toplu ulaşım Kocaeli emekçiler için hayati derecede önemlidir. İrili ufaklı binlerce işletmede çalışan işçiler toplu ulaşımı kullanmaktadır. DİSK-AR araştırmasına göre ilimiz Kocaeli’nde açlık sınırı 2.428 lira olmuştur. Asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşlarımızın yeni ulaşım maliyeti ile yaşamlarının daha da zorlaşacağı açıktır. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak tartışması sürerken, toplu ulaşıma zam yapılması, asgari ücret zammının bir kısmının şimdiden belediyenin kasasına gireceği anlamına gelmektedir. Büyükşehir Belediyesinin toplam borcu ise 6 milyar lirayı aşmış durumdadır. Son 10 yılda ‘özel kalem harcamaları’ adı altında en az 50 milyon lira para harcanmıştır. Sadece 2019 yılında ‘özel kalem harcamaları’ 6 milyondur. Her kuruşu vatandaştan toplanan bu paraların akıbeti ortadadır. Büyükşehir Belediyesi, Kocaelispor üzerinden İzmit Belediyesi ile ‘Kim daha çok Kocaelisporlu’ yarışına girmiş ve şehrin dört bir yanı reklamlarla ve bayraklarla donatmıştır. Bu nasıl bir belediye hizmetidir? Vatandaşa nasıl bir fayda sağlamıştır? Bu soruların cevabı izaha muhtaçtır” ifadelerini kullandı.

“Acı reçete'ye ilk katkı Kocaeli Büyükşehir'den”

“KÖRFEZ ULAŞIM ÜCRETİ ŞEHİR İÇİ İLE AYNI OLSUN”

Faturanın emekçilere kesilmeye çalışıldığını belirten Korkmaz, “Kocaelili emekçiler olarak bu zamla şunu anlıyoruz: Vatandaşın neler yaşadığı, hangi sıkıntılarla boğuştuğu Büyükşehir Belediyesini zerrece ilgilendirmemektedir. Emekçilerin hali ortadayken, ulaşıma zam yapılması emekçilerin halini görmezden gelmektir. Kocaelili emekçiler zor durumdayken bile şirket mantığı ile hareket eden Büyükşehir Belediyesi zararını karşılamak için emekçilerin cebine el atıyor. Kriz koşullarında gerekirse ‘acı reçete’ uygularız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesini duyan, ona katkı veren ilk belediye Kocaeli Büyükşehir Belediyesidir. Yani fatura yeniden ve yeniden emekçilere kesilmek isteniyor” dedi.  Bu zamdan Körfez ilçenin daha fazla etkileneceğini vurgulayan Korkmaz, “İlçemizde ulaşım zaten pahalıdır. Vatandaşlarımız toplu ulaşım konusunda yıllardır mağdur edilmektedir. Bu mağduriyet bir an önce giderilmelidir. Körfez toplu ulaşım ücretleri indirilmeli ve şehir içi ile aynı ücret tarifesi uygulanmalıdır” dedi.

“ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN”

Çözümün vatandaşın cebine el atmak olmadığını söyleyen Korkmaz, “Çözüm belediye kaynaklarının şeffaf bir şekilde açıklanması, harcamaların vatandaşın ihtiyacına ve önceliğine göre belirlenmesidir. Çözüm kamusal bir hak olan toplu ulaşımın ücretsiz olmasıdır. Çözüm halktan toplanan her kuruşun hesabının verilmesidir. Çözüm nitelikli ulaşımdır. Yoksa şirket mantığı ile hareket eden bir belediye kar ve zarar mantığı ile hareket edecektir. Bu anlayıştan vatandaşa fayda gelmediğini görüyor ve yaşıyoruz. Vatandaşı müşteri olarak gören anlayıştan bir an önce vazgeçilmelidir. Tüm vatandaşları bu zamma karşı sesini yükseltmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Kocaelili emekçiler olarak ulaşım zammının geri çekilmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu