Güncel

ATATÜRK’Ü ANMANIN YANISIRA ANLAMAK

Vatan Partisi Kocaeli İl Başkanı Yalçın Arslan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı mesajı yayınladı

Arslan mesajında şunlara yer verdi: “Atatürk’ün, Samsun’a ayak bastığı 19 Mayıs 1919’un 101’nci yılını, “Atatürk’ü  Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutladığımız bugün, özellikle Atatürk’ü “anma”nın  yanı sıra“anlama” perspektifinden olayın tarihsel  boyutlarının derinliğine kısa bir bakış daha anlamlı olacaktır.

Gelin önce, 15 Mayıs 1919’a gidelim.

“15 Mayıs 1919 gecesi, telaşlı bir günün heyecanlı yorgunluğundan sonra uyku için yatağına çekilen Mustafa Kemal acaba uyuyabilmiş miydi? Belki de sabaha karşı bir nebze dalmış olabilir. 16 Mayıs Cuma günü sabahın erken saatlerinde arkadaşı ve avukatı  Saadettin Ferit Talay, Şişli’deki eve gelerek Mustafa Kemal’i uyandırdı; duyduğu önemli bir haberi Mustafa Kemal’e ulaştırdı. Haber şuydu; Mustafa Kemal’i götüren gemi Karadeniz’e çıkınca bir İngiliz Muhribi tarafından batırılacaktı.(1)”

Bu haber ile uyanan Mustafa Kemal, Şişli’deki evden annesi ve kardeşiyle vedalaşıp çıkarken Rauf Orbay gelir ve  Mustafa Kemal bu olayın devamını NUTUK/SÖYLEV’de şöyle anlatır: “İstanbul’dan ayrılmak üzere, evimden ayrılacağım sırada, Rauf Orbay yanıma gelmişti. Bineceğim geminin izleneceğini ve İstanbul’da iken tutuklamadıklarına göre belki de Karadeniz’de batırılacağımı güvenilir nitelikte işitmiş. Onu bildirdi.(2)”

Tam o sırada yanına gelen ve daha önce beraber çalıştığı bir kurmay subay da saraya yakın çevrelerden aldığı aynı duyumları Mustafa Kemal’e iletmişti.

Bu kritik durumu Mustafa Kemal şöyle anlatıyor :

“…Bir an yalnız kaldım. Ve düşündüm. Bu dakikada düşmanların elinde idim. Bana istediklerini yapamazlar mıydı?(3)”

Bu düşüncelerle kararını veren Mustafa Kemal otomobile atlayarak  Galata rıhtımına gider. Ve, oradan açıkta bekleyen Bandırma Vapuru’na geçer.

Daha sonra hareket eden Bandırma Vapuru, Karadeniz’e çıkmak üzereyken Kavaklar  civarında durdurulur ve İtilaf devletleri subayları tarafından arama yapılır.

Bu sırada neler olduğunu sorduğu kaptana şu tarihi sözleri söyler:“Bu sersem adamlar işte böyle…Yalnız demire, çeliğe ve silah gücüne dayanırlar. Maddeden başka bir şey bilmezler. Bağımsızlık ve özgürlük uğrunda savaşa kararlı bir ulusun kudret ve gücünü anlamaktan acizdirler. Biz silah ve cephane değil, ÜLKÜ, İNANÇ DOLU KAFA GÖTÜRÜYORUZ…(4)”

İstanbul’da kaldığı 6 ay içinde Anadolu’ya geçerek yapacağı çalışmaları planlayan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuru ile Samsun’a ayak basar.

TÜRK MİLLETİ olarak gençliği ile birlikte bizler de bugün içerideki ve dışarıdaki tüm düşmanlara rağmen aynı kararlılık ve ülkü ile sonsuza kadar Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yolundayız!

Başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şehitlerimizin ruhları şadolsun!

Tüm Ulusumuzun, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” kutlu olsun!”

Alıntılar: 1,2,3,4, COŞKUN Alev, Samsun’dan Önce Bilinmeyen 6 AY İşgal, Hüzün, Hazırlık, Cumhuriyet Kitap, İstanbul Ekim 2008, Sayfa: 408.409.410  

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu