Siyaset

Başkandan hep cevap hem de eleştiri

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, kreş üzerinden algı yapanlara tek tek cevap verdi

Yeşilova’da görkemli açılışla hizmete giren Çınar Çocuk Evi ile ilgili kamuoyunu yanıltma çabalarına karşılık halkı bilgilendiren İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Başladıkları inşaatları yarım bırakarak kamu zararı yaratanlar önce millete bunların hesabını versin. Kreşimiz belli gruplara ücretsiz, orta ve yüksek gelirliye 850 lira. Halkı kandırmaya, karalama yapmaya çalışmayın” dedi. Çocuk Evleri Kuruluş ve İşleyişiyle İlgili Yönetmelik ilgili meclis ve komisyonun oy birliğiyle aldığı kararları kamuoyuyla paylaşan ve kararların tüm partilerin meclis üyelerinin oybirliğiyle alınmasının altını çizen başkan Hürriyet, “Son günlerin en çok yazılan çizilen konularından biri hakkında diğerleri söyleyeceğini söyledi. Şimdi sıra bizde. Bu konuda bir açıklama yapma, teknik bilgilendirme gereği duyduk. Açıklamamızın amacı, polemik yaratma ya da konuyu siyasi mecraya çekmek değil. Bu toplantıyı, ne yazık ki yanlış, yalan bilgilerle kandırmaca, vatandaşımızda yanlış intiba uyandıracak bilgi kirliliğine karşı teknik bilgilendirme amacıyla düzenledik.

“KAMU ZARARINI TASARRUF VE HİZMETE DÖNÜŞTÜRDÜK”

Yakın zamanda Yeşilova mahallemizde çok güzel bir kreşi açtık. Bu çocuk evi halk tarafından çok takdir gördü. Uzun zamandır üstüne ciddi mesai harcadığımız, bütün ekip arkadaşlarımızın, çalışanlarımızın müthiş bir emek ve gayretiyle açtık. Geçmiş zamanda yarım bırakılarak, kamu zararına sebep olan bir yapıyı kurtararak ve bir tasarrufa dönüştürerek çocuklar için güzel bir hizmet alanına dönüştürdük. Çınar Çocuk Evi’nin yönetmeliğini bütün parti gruplarıyla; AK Parti, MHP, İYİ Parti ve CHP’li meclis üyeleriyle konuşarak, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışarak meclisten oy birliğiyle çıkardık” diye konuştu.

Başkandan hep cevap hem de eleştiri

“KAMU ZARARI OLAN BİR YERDİ”

Çocuk Evleri Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Yönetmelik ile ilgili meclis kararı ve Plan-Bütçe Komisyonu raporunu ekrana yansıtarak halkla paylaşan Hürriyet, “Komisyondan oy birliğiyle gelen rapor aynen bütün meclis üyelerinin oybirliğiyle onayladı. Bu yönetmelikte ne var? Bütün polemik ücretle ilgili. Önce ‘Bina zaten vardı, biz yapmıştık. Siz onu dönüştürdünüz’ dediler. Ne yazık ki bitirilemeyen ve sonra da üzerine hiçbir şey çalışılmayan, kamu zararına neden olan, mezbelelik haline gelen bir yerdi. Sonrasında bizim ciddi emek ve mesai harcayarak dönüştürdüğümüz bir yer. ‘Bina zaten vardı. Siz sadece dönüştürdünüz’ demekle olmuyor. Öncesi ve sonrası ortada. Emek ve yapılan iş ortada. Biz değil, görseller ve belgeler konuşuyor. Bu iddialar da boşa çıkmış oldu.

“AMACIMIZ; İNSANIMIZA DESTEK”

Sonra, ‘Vay efendim ücretsiz dediniz de ücretli yapıyorsunuz. Şu kadar olmaz’ dediler. Yönetmeliğin ücretle ilgili oybirliğiyle geçen kısmını da açıklamak ve tüm vatandaşlara teknik bilgi aktarmak istiyorum. Amacımız ve önceliğimiz; dar gelirli, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlara, kadın istihdamını, öksüz ve yetimleri, şehit ve gazi çocuklarını desteklemek. Diğer amacımız ekonomik durumu orta ve üstündeki insanlara da uygun ücretli hizmet sunmak.

Başkandan hep cevap hem de eleştiri

“GELİRİ DÜŞÜK AİLEYE ÜCRETSİZ”

Önce ücretsiz kısmını anlatmak istiyorum. Çünkü ilk amacımız buydu. Bu kreşten hizmet alacak çocuklar hangi kritere girerse ücretli, hangi kritere girerse ücretsiz olacak diye ayrım yaptık. Herkesin ekonomik durumu iyi değil. Bir para kazanıyorsa bile ekonomik gelirleri açlık sınırı altında olanlar var. Bütün meclis üyeleriyle anlaşarak bu insanların çocukları ücretsiz yararlansın dedik. İlk maddemiz; hane gelirinin yaşayan birey sayısına düşen rakam asgari ücretin 3’te birine denk gelenlere ücretsiz. 5-10 kişilik aileler var. ‘Anne ve baba çalışmasına rağmen kişi başına düşen gelir hane gelirine oranla asgari ücretin 3’te birinden azsa ücretsiz yararlanır dedik.

“ÖKSÜZ VE YETİMLERE ÜCRETSİZ”

‘Anne ve babası ölmüş ve yakını bakıyorsa çocuk yine ücretsiz yararlansın’ dedik. Çocuğa bakan yakınının ekonomik durumuna bakmadık. Sırf öksüz ve yetim çocuklara destek vermek için ücretsiz yaptık. Üçüncü olarak; ‘Kadın sığınma evinde bulunan kadınların çocukları ücretsiz faydalansın’ dedik ki yine gelir durumuna bakmadık. Şehit ve gazi çocuklarına ücretsiz hizmet verdik. Onlara bakan yakınlarının gelir durumuna da bakmadık. Herkese ücretli gibi anlattılar. Elbette ki ücretli kısmı var, olmalıdır da” diye konuştu.

“İMZA ATARKEN DE Mİ GÖRMEDİNİZ ?”

Yönetmelikte çocuk evi hizmetinin bu kriterler dışında kalan orta ve yüksek gelirli ailelere ücretli olacağının da belirtildiğini vurgulayan Hürriyet, “Yönetmeliğin aynı maddesinde en başta ‘Çocuk evleri hizmetleri ücretlidir. Her mali yılbaşında tarifesi belediye meclisinde belirlenir’ demişiz. Bu maddeye bütün meclis üyeleri oy birliğiyle imza attı. Sonra kalkıp insanlara yalan bilgiyle, ‘Ücretsiz dediniz de, ücretli yaptınız’ diyorlar. Bunları okurken, onaylarken görmediniz mi? Hepsini tek tek konuşup görüştük. Önce teklif olarak geldi ve gruplarca değerlendirildi. Makul olup olmadığı karşılıklı istişare edildi.

“SUDA YÜRÜSEK YÜZME BİLMİYOR DİYECEK KOROLAR İŞBAŞINDA”

O meclisin olduğu gün grup başkanları benim odamda da buluştu ve ücret tarifesi üzerine defalarca konuştular. Ücret kriterleri ve ne kadar olacağına dair mutabakata vardılar. Biz kafamıza göre teklif getirmiyoruz ki. Önergeleri getirip birlikte konuşup, tartışıp karar veriyoruz. Sanki biz kararı aldık, uygulamaya da koyduk, kafamıza göre yaptık gibi yansıtılmaya çalışıyorlar. Göreve geldiğimizden bu yana ne yaparsak yapalım; birçok sesli koro var. ‘Suyun üstünde yürüsek yüzme bilmiyor’ diyecek kadar yalanlarla o koro işlemeye başlıyor. Nasıl karalarız, lekeleriz, nasıl vatandaşın aklını çeleriz diye çaba içindeler. Bunun sonucunda da birileri yazıyor, çiziyor.

“HEPSİNİN AMACI SİYASİ, BİLİYORUZ”

Bu çabaların amacını biliyoruz. İşimize bakıyoruz ama nedenini de biliyoruz. Bu beyhude çabaların nedeni de; siyasi nedenler, bizi başarısız kılma çabası, iş yapmayalım, engellenelim derdindeler. Dertleri ücret falan da değil. Bilimsel, laik, düzgün eğitim sistemi istemeyen, bu tür kreşlerin açılmasına karşı olan gruplar da var. Amaçlarının da siyasi olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Alzheimer Evi açıyoruz kulp takıyorlar, kütüphane açıyoruz kulp takıyorlar, Çınar Market açıyoruz kulp takıyorlar. Siyasi arkadaşlardan yapıcı bir çıkış görmedik. Hoş görüyoruz. Bugünkü açıklama da vatandaşın doğru bilgilendirilmesi için. Yalanlara karşı mücadele etmemiz gerektiği için.

“KREŞLER: 2 BİN 500 TL’DEN BAŞLIYOR”

Bugüne kadar ne ben, ne de arkadaşlarım ‘Tamamen herkese ücretsiz’ demedik. ‘İlk etapta kendi kendini işletecek bir yer olması için kreşler uygun fiyatlarla hizmet verecek’ dedik. Yoksulu ve kadın istihdamını da destekleyelim istedik. Evine 6 bin lira maaş giren ailelerin çocuklarına evde bakacak kimse yoksa bakıcı tutuluyor; bakıcı masrafı asgari ücret ve SGK ile ayda en az 3-4 bin lira. Bakıcı tutulamıyorsa mecbur kreşe veriliyor. Kocaeli’de bu standartlarda 2 bin 500, 3 binden aşağı kreş yok. Devletin anaokullarında bile yarım gün yemeksiz hizmete ciddi bedel ödeniyor. Özel kreşlerde eğitim bedeli üzerine yemek ve servis parası ekleniyor. Ekstra drama, kurs, tiyatro gibi hizmet alınıyorsa yine ek ücret ekleniyor. Çok ciddi ekstra maliyetler geliyor. Biz bunlarla ilgili ek ödeme de getirmedik.

“YEMEK BİLE 1 MİLYON 200 BİN TL”

Belli gelire sahip olan insanların bu maliyete katkısı olsun istedik. Halkın parasını kullanıyoruz. Kıt kaynaklarla hizmet vermeye çalışıyoruz. Bizim kreşimiz tüm gün hizmet ve 3 öğün yemek verecek. Sadece yemek maliyeti belediyeye yıllık 1 milyon 200 bin lira. Biz maliyeti bile çıkaralım derdinde değiliz. ‘Gerçekten ihtiyaç sahibi kesime ücretsiz hizmet verirken orta ve üstü düzeyde gelire sahip ailelere uygun bedelle hizmet sunalım’ dedik. Sosyal denge diye bir şey var. Belediyenin tüm bütçesinde diğer insanların hakkı var, vergi veren binlerce insanın hakkı var. Sonuçta milletin parasını harcıyoruz. Belediyeyi işlemez hale getiremeyiz. Orta ve üstü geliri olan ailelere ücretsiz olması da beklenemez.

“KREŞTE EĞİTİM 850, YEMEK 150 TL”

‘Kreşin bedeli ekonomik durumu daha iyi olanlara 850 TL olsun, üstüne de yemeğe katkı diye 150 TL belirledik ve toplamda bin TL olsun’ dedik. 850 TL ücrette bile indirimler getirdik. Yönetmelikte yazıyor; anne veya baba yoksa tam gün eğitimde yüzde 25 indirim koşulu getirdik.  Kardeş indirimi getirdik. Birden fazla çocuğu varsa ve bizim çocuk evimize vermek istiyorsa yüzde 10 indirim dedik. Personel çocuklarına da yüzde 5 indirim sağladık. Bunun dışında da yarım gün ve daha az süreli eğitimden yararlanmak isteyenlerden de yüzde 50 indirim dedik.

“KÖPÜRTE KÖPÜRTE ANLATIYORLAR”

Bugün Türkiye’de elektrik, su, doğalgaz zamları uçuyor. Buna rağmen 850 TL gibi bir ücret belirledik ki çok çok uygun. Ücretsiz yararlanacak grupları bir kenara koyuyorum. Çok fazla ücret ödenecekmiş gibi algı yapılması bu kadar emek veren çalışanlarımıza hakarettir. 850 TL gibi rakamı köpürte köpürte kötü bir iş yapıyormuşuz gibi göstermeye çalışıyorlar. Bambaşka algılarla emekler heba edilmeye çalışılıyor. Şaşkın şaşkın izledik, dinledik ve konuşma sırası bize geldi. Yönetmeliği oybirliğiyle onayladık. Tarifeyi de teklif olarak getirdik” ifadelerini kullandı.

“SEKA KREŞİ ‘KÜLFET’ DİYE KAPATTINIZ”

İzmit Belediyesine ait olan ve Nevzat Doğan döneminde külfet olarak görüldüğü için kapatılan SEKA kreşi için eylem yapan ailelerin fotoğrafını gösteren başkan Hürriyet, “SEKA Kreşini hatırlıyor musunuz? Ekonomik olarak külfet olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Bu belediyenin bir kreşi vardı. Şu an ki kura göre 1.650 TL idi. Kreşi külfet olarak görenler, çocukları mağdur bırakanlar şimdi kalkıp yalan yanlış cümlelerle algı yapıyorlar.  Yazıktır, günahtır. Bu dürüst siyaset değil. O zaman siz ücretsiz kreş açsaydınız. Gebze’de, Darıca’da, Derince ’de var mı ücretsiz kreş? Yok. Varsa gösterin.

“ÜCRETSİZ KREŞ VARSA GÖSTERİN”

Seka kreşine sahip çıkamayanlar, yönetmeliğini imzaladıkları bizim kreşimiz için yalan yanlış bilgilerle vatandaşları kandırıyorlar. Kocaeli Üniversitesinin çalışanları için bir kreşi var. Orada bile ücret bin lira. Biz vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Belli bir kesime ücretsiz belli bir kesime de uygun fiyatlı. Çınar Çocuk Evi’nde çocuklar hiçbir ekstra maliyet ödemeyecek. 3 öğün yemekli, 850 TL ücretli kreşi kirletmek adına sanki ücretsiz demişiz gibi konuşanların niyetini biliyoruz. Asıl niyetleri bu eğitim evlerini açmamamız” diye konuştu.

“ÖĞRETMENLERE İŞÇİ KADROSU”

Kreş Müdürlüğü açılması ve öğretmen kadrosu verilmesi ile ilgili konunun görüşüldüğü meclis görüntülerini izleten Hürriyet, “Zamanında bizim kreş müdürlüğü kurmamıza izin vermediler. ‘En azından öğretmen kadrosu verin. Yarın öbür gün eğitim alanları açtığımızda öğretmenlere ihtiyacımız olacak’ dedik. Onları işçi gibi çalıştıramayacağımız için ihtiyacımız olan kadrolar istedik. Fakat ne yazık ki o kadroları bize vermediler. A diyoruz olmuyor, B diyoruz olmuyor, uzlaşalım diyoruz olmuyor. Eğitim kadrosu vermedikleri için öğretmenlerimizi işçi olarak aldık. Bu kadar kıymetli bir mesleğe sahip ol ve işçi olarak belediyenin kadrosuna gir.

“HERKES İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Biz herkes için mücadele ediyoruz. Çocuklara eğitim verirken onlara eğitim verecek olan öğretmenler için de bir eğitim kadromuzun olmasını istemiştik. Sağ olsun öğretmen arkadaşlarımız şartları kabul ettiler ve göreve bu statüden başlamak zorunda kaldılar. Tüm karalamalarına rağmen çok şükür ki vatandaşlarımız bu tür algılara inanmıyor. Başvurular beklentimizin çok çok üstünde oldu. Hatta 90 kişilik kapasitenin de üstüne çıkacağız. Hala başvuru alıyoruz. Ciddi bir talep ve teveccüh var. Bizi haklı görenler, bu engelleme çabalarını görenler var.

“KEŞKE SÖZLERİNİ İNKAR ETMESELER”

Kreş yapmak istediğimiz başka bölgelerde bize, ‘Biz komünistlere, CHP’lilere iş yaptırmayız’ diyen var. İşte böyle bir durumla mücadele diyoruz. Böylesine karşılıksız bir hizmet vermek için bile mücadele ediyoruz. Az kaynakla hizmet etmek için çabalıyoruz ama bizimle uğraşmak isteyen, karalamak için müthiş bir çaba gösterenler var. Daha dürüst bir siyaset mümkün. Keşke karşılıklı oturduğumuz, konuştuğumuz şeyler inkâr edilmese. Arkadaşlar herhalde yönetmeliği imzaladıklarını sonradan hatırladılar. Bir anda sözleri çevirdiler ve farklı bir dil kullanmaya başladılar. Önce ücretsiz polemiği yaptılar, sonra imzaladıkları yönetmeliği hatırladılar ve şimdi de biz ücreti düşüreceğiz diyorlar” dedi.

“TAHMİNDEN FAZLA TALEP VAR”

Ücret tarifesiyle ilgili teklifi yoğun talep nedeniyle geri çektiklerini ve hizmet verilecek yaş gruplarının genişletilmesiyle ilgili revizyon yapılacağını duyuran Hürriyet, “Altını çizerek söylüyorum ücret tarifesi bir tekliftir. Talep çok olunca o teklifi geri çektik. Arkadaşlarımız yeniden değerlendirme yapmak istediler. Gelen taleplerin organizasyonuyla ilgili yeniden değerlendirme yapılacak. Biz haklıyız. Sonuna kadar arkasındayız. Yalan algılar karşısında dik durmaya devam edeceğiz. Teklifimizi geri çekme nedenimiz; tamamen tahminimizin çok üzerinde talep olmasıdır” dedi.

“YAŞ ARALIĞINI GENİŞLETECEKLER”

Teklifin yeniden düzenlenme nedenini detaylı açıklayan İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Av. Sibel Solakoğlu, “Biz 3-4 ve 5 yaş gruplarındaki çocuklara hizmet vermeyi planlamıştık ve ön kayıt başvuru formunu da buna göre düzenlemiştik. Ancak 36 aydan daha küçük ve 5 yaşın üzerinde çocuklar için ailelerden çok başvuru geldi. Hem yönetmelik ve hem ön kayıt formunda revizeye gitmek ve fırsat eşitliğini sağlamak için başvuru formunu güncellemek gerekiyordu. Yaş kriterinden dolayı başvuru yapmayan aileler vardı. Değiştirdiğimiz de onlar da başvuru yapabilecekler. Dolayısıyla sayı daha da artacaktır” diye konuştu.

“ÖNCE ZARARIN HESABINI VERİN”

Basın toplantısının son bölümünde beyhude söylemlerle halkı yanlış bilgilendirmeye çalışanlara seslenen ve inşaatlarına başlanan fakat yarım bırakılan yapıların fotoğraflarını gösteren Hürriyet, şu sözleri kaydetti: “Bizim alnımız açık. Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yok.  Bütün meclis üyeleriyle konuşarak uygulamaya koyduğumuz yönetmelik ortada. Afaki konuşmalara karşı belgeler konuşuyor. Ayrıca bir konudan daha bahsetmek istiyorum; bize sürekli çamur atmaya kalkanlar önce yarım bıraktıkları inşaatların ve oluşan kamu zararlarının hesabını versinler.

“NEDEN BUNLARI YARIM BIRAKTINIZ?”

Bakın Sekbanlı, hala yarım. Göreve geldiğimizde gördük ki; hiçbir şey yapılmamış, yarım bırakılmış. Bakın; Yenişehir harabe. Milletin malı bu. Başlanmış, bitirilememiş. Bugün harabe halde duruyor. Bakın Gedikli, yarım bırakılmış. Ekonomik kriz gerekçe edilmiş. Ülkeyi biz yönetmiyoruz, AK Parti yönetiyor. Önce bunların hesabını hele bir millete versinler. Bunlar neden yarım kaldı? Niye üzerinde tekrar çalışılmadı? Neden mezbelelik oldu? Niye heba edildi? Bunlar için bir kısmı ödenen paralar var. O zaman 3 lira olan demir, çelik bugün 7-8-10 lira. Tekrar bu binaları o paralara yapabilir misiniz? Bu binaları bugün en az 3 katına yapabilirsiniz.

“KARALAMA KAMPANYASI YAPANLARA”

Bu kamu zararlarına sebep olan arkadaşların birden bire ‘Ücretliydi, ücretsizdi’ gibi kreşler üzerinden yürüttükleri karalama kampanyaları ne yazık ki beyhude. Halk bu karalamalara itibar etmiyor. Halkımız bize güvensin. Bütün çabalarımızla, emeklerimizle, çalışanlarımızın müthiş özverisiyle, halka dokunan, gerçekten insanlarımızın ekonomik koşullarını iyileştiren, insanlarımızın hayat standartlarını yükselten; sporda, eğitimde, kültürde, sanat da, her alanda hizmetler ortaya koymak istiyoruz. Bunun için gece- gündüz çalışıyoruz.

“HALKIMIZ GERÇEKLERİ BİLSİN DİYE”

Bu hizmetlerimiz ne zaman halktan karşılık bulsa hemen karalama kampanyası başlıyor. Alıştık. Karalama kampanyalarına verecek cevabımız her zaman var. Bugün kimseye cevap verme ya da sataşma niyetimiz yok. Tamamen halkımız neyin, ne olduğunu ve gerçeği bilsin diye açıklama yapıyoruz. Vatandaşlar, bu kreşte ve bundan sonra yapacaklarımızda neyi hedeflediğimizi ve nasıl çabaladığımızı görsün diye bilgilendirme toplantısı yaptık” ifadelerini kullandı.

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu