BİR KAVUK DEVİR OLDU
Arkadaşlar birçoğumuzun bildiği üzere geleneksel çağdaş Türk tiyatrosunun sembol olan bir meşhur kavuğu vardır
Ustalardan talebelerine doğru sırayla belirli dönemlerde geçen efsane yolculuk. İşte o meşhur kavuk dün akşam görkemli bir törenle altıncı temsilciye geçti.
Bazı ustalar der ya ‘Kavuk oynamıyor adam oynuyor’ diye tabi ki yeteneği ve sahnede oyunu içindeki insan sergiliyor. Kavuk bir sembol. Gelelim bu Kavuk’ un ilk sahibine ve bir gelenek olarak günümüze kadar gelişinin hikayesine.
Bu meşhur kavuğun ilk sahibi ‘Kel Hasan Efendi’dir. Kel Hasan Efendi 1874 yılında doğmuştur. Ölümü ile ilgili iki farklı rivayet var. 1925 ya da 1929 olarak söyleniyor. Tam tarihi bilmiyoruz ama Kel Hasan Efendi 1920’lerin başlarında sanırım kavuğu devretmiş olabilir. Ölümüne yakın devretmiş olabilir. Kavuğu çırak ustasından devralması için belirli bir ustalığa erişmesi ve performans sergilemesi gerekiyor.
İsmail Hakkı Dümbüllü ise bir dönem geleneksel tiyatro ile ilgilenen sinema sanatçısı Münir Özkul’a devretmişti. Dümbüllü, Özkul’u 1967-1968 yılları arasında Arena Tiyatrosu’nda ‘Kanlı Nigar’ piyesindeki ‘Kavuklu’ rolünde izlemişti. 1968 yılında Özkul’un yeteneğinin nişanesi olarak bir törenle Kavuk’u devretmişti. Münir Özkul kavuğu devraldığında 43 yaşında idi.
Kavuk Münir Özkul’da 21 sene durduktan sonra 1989 senesinde bir büyük usta Ferhan Şensoy’a kavuğu devretmişti. Ferhan Şensoy kavuğu devraldıktan sonra 27 sene kavuk kendisinde kalmış ve daha sonra 2016 yılında Kavuğu kendi tiyatrosundan talebesi olan ve kendinden 8 yaş küçük bir ustaya Rasim Öztekin’e devretmişti.
Kavuğu devralan Rasim Öztekin yaptığı açıklamada, “Bu çok önemli bir şey. Yani bu işin ‘Nirvana’sı denilebilir. Çok onurlu bir şey. Aynı zamanda da bir o kadar sorumluluk taşımam gereken bir şey” demişti. Rasim Öztekin kavuğu devralalı daha 4 yıl olmuş ve taze iken İnstagram hesabından yapmış olduğu ani bir açıklama ile doktorunun sağlık problemleri dolayısı ile canlı performans ve sahne sanatları ile ilgili tiyatro hayatını sonlandırmasını bildirmesi dolayısı ile kavuğu devretme kararı aldığını ve Şevket Çoruh’u seçtiğini söyledi. 20 eylül 2020 akşamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Ekrem İmamoğlu’nun desteği ile Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşen tören ile Şevket Çoruh’a devretti. Şevket Çoruh da kavuğu devralmadan önce yaptığı konuşmasında Türk Tiyatrosu’nda efsaneleşmiş büyük ustaların ortak sloganı ve mesajı olan Ak Dostum Hak temalı bir konuşma yaparak hakkı, hukuku ve adaleti temsil ettiğini gösterdi.
Şevket Çoruh bu kavuğu devraldıktan sonra Türk Tiyatrosu’nun altıncı kavuklusu oldu. Kavuğu ile Bir Baba Hamlet oyununu sahneledi. Böylece 130 küsur yılı aşmış olan bir gelenek 6. sahibini bulmuş oldu. Biz de Şevket Çoruh’a başarılarla dolu bir sanat hayatı diliyor ve kavukla nice kuşaklara diyoruz.