Sanat

Bir romantik kral; Adriano Celentano

Çocukluğum ve gençlik yıllarımın idolü; Adriano Celentano

Onun şarkılarıyla, o insana huzur veren sesiyle büyüdüm Onun ezgilerini; o yıllarda çocukluk aşkımla paylaştım.  İtalyan müziğinin dev ama mütevazı sesi Adriano Celentano’yu siz Hür Kocaeli okurlarıyla paylaşmak istedim. İyi okumalar. Sahne şovları ve büyüleyici sesinin yanı sıra birçok filme da damgasını vuran, ayrıca kendisi gibi ünlü sanatçılarla birçok düete imza atan Adriano Celentano’yu biraz tanıyalım mı?

Bir romantik kral; Adriano Celentano

Adriano Celentano  6 Ocak 1938 yılında doğan İtalyan şarkıcı, güfteci, komedyen, aktör ve televizyon sunucusu. Celentano, Milano’da “Il ragazzo della via Gluck” adında bir şarkı da yazdığı Via Gluck’ta doğdu. Eskiden saat tamirciliği yaptı. Bir kadın gelip eski bozuk bir saatini ona verip ortadan kaybolmuştu  ve kadın o saati verdikten sonra kariyeri başladı

Bir romantik kral; Adriano Celentano

Bu saatin kendisi için uğurlu olduğunu söylemiştir her zaman. Daha sonra Puglia’dan İtalya’nın kuzeyine taşınan ailesi için de bir şarkı yazdı. Celentano, Avrupa rock müziğinin öncülerinden Ghigo Agosti’nin öğrencisidir. Onun esas idolü Elvis Presley’dir. Ayrıca, Hula hoop modasının en bilinen dansçısıdır. Ornella Muti, Eleonora Giorgi ve karısı Claudia Mori ile filmlerde roller almıştır. Ayrıca İtalyan TV şovlarında da çalıştı. Rosalinda Celentano, Adriano Celentano ve karısı Claudia Mori’nin kızıdır.

Bir romantik kral; Adriano Celentano

Diskografi

La festa (1965)

Il ragazzo della via Gluck (1966)

Una carezza in un pugno (1968)

Adriano Rock (1969)

Il forestiero (1970)

Er più (1971)

I mali del secolo (1972)

Prisencolinensinainciusol (1973)

Yuppi du (1974)

Svalutation (1976)

Tecadisk (1976)

Geppo il folle (1978)

Ti avrò (1978)

Soli (1979)

Me live! (1979)

Un po` artista un po` no (1980)

Deus (1981)

Atmosfera (1983)

I miei americani 2 (1984)

Joan Lui (1985)

I miei americani (1986)

La pubblica ottusità (1987)

Il re degli ignoranti (1991)

Super best (1992)

Quel Punto (1994)

Arrivano gli uomini (1996)

Alla corte del remix (1997)

Mina Celentano (1998)

Io non so parlar d’amore (1999)

Esco di rado e parlo ancora meno (2000)

Il cuore, la voce (2001)

Per sempre (2002)

Le volte che Celentano è stato 1 (2003)

C’è sempre un motivo (2004)

L’indiano (single) (2005

Dormi amore, la situazione non è buona (2007)

Facciamo finta che sia vero (2011)

Adriano Live (2012)

Filmleri

Super rapina a Milano (1965)

Serafino (1968)

Er Più – storia d’amore e di coltello (1971)

Bianco rosso e… (1972)

L’emigrante (1973)

Rugantino (1973)

Le cinque giornate (1973)

Yuppi Du (1974)

Di che segno sei? (1975)

Culastrisce nobile veneziano (1976)

Bluff – storia di truffe e di imbroglioni (1976)

Ecco noi per esempio (1977)

L’altra metà del cielo (1977)

Geppo il folle (1978)

Zio Adolfo in arte Führer (1978)

Mani di velluto (1979)

La locandiera (1980)

Qua la mano (1980)

Sabato, domenica e venerdì (1980)

Il bisbetico domato (1980)

Innamorato pazzo (1981)

Asso (1981)

Bingo Bongo (1982)

Grand Hotel Excelsior (1982)

Segni particolari: bellissimo (1983)

Sing Sing (1983)

Lui è peggio di me (1984)

Joan Lui (1985)

Il burbero (1986)

Jackpot (1991)

Celentano’nu bazı şarkıları;

 

Etiketler
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Kapalı