“Burada yaşayanlar sağ kalabilenlerin torunu”
Sakarya Abhaz Derneği'nin 5.Olağan Genel Kurulu yeni dernek binasında yapıldı
Sakarya Abhaz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kobaş; “Abhaz’ların büyük çoğunluğu Kefken’de karaya çıkanların, açlık ve hastalıklar sonucu yaşamlarını yitirmeyip sağ kalabilenlerin torunlarıdır” dedi.
Genel kurula; Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi İbrahim Avidzba, Abhazfed Başkanı Murat Gümüş Mahariya, DAK Türkiye Temsilcisi Bülent Özbelli Ayüzba ve Sakarya Abhaz Derneği’ne mensup çok sayıda dernek üyesi katıldı. Yapılan gündem konuşmalarının ardından Sakarya Abhaz Derneği 5. Dönem Yönetim Listesi ve Abhaz Dernekleri Federasyonu Delege Listesi oylanarak kabul edildi.
“Finansmanı tamamen halkımızın katkılarıyla sağlandı”
Dernek Başkanı Oral Kobaş, Sakarya Abhaz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kobaş yaptığı selamlama konuşmasında; “2014 yılında SAD olarak yola çıktık. Yaklaşık 9 yıl sonra bu gün kendi binamızda 5. Olağan Genel Kurulumuz yapıyoruz. Tüm camiamıza hayırlı olsun. Bu süre zarfından bizi en çok heyecanlandıran kültür merkezi inşaatımız oldu. Bu proje ile tüm yönetim kurulu arkadaşımla yeni ve güçlü bir başlangıç yapmayı toplumumuz adına hep hayal ettik. Yapı kullanım izni aldığımız ve yatırıma 209 yılında başladığımız SAD Kültür Merkezi’nin taban alanı 535 metre Kare olmak üzere kapalı alanı 1.070 metre karedir. Binamızın üzerine kurulu olduğu arsa 6 bin Metre kare. Toplam maliyeti 10 Milyon TL üzerinde olan bu yatırım finansmanı tamamen halkımızın katkılarıyla sağlanmıştır.
Görevimi sonlandırmak istiyorum
Hedefimiz eksiklikleri el birliği ile tamamlayıp toplumun her kesimini kucaklayacak, kültürümüzü yaşatacak ve gelir getirici bir işlev görecek bu yapıyı bir an evvel hayata geçirmek olacaktır. Sakarya Abhaz Derneği Kültür Merkezi resmi açılışı ise Eylül ayı ortalarında yapılmasını planlamaktayız. Açılış ile birlikte bu güne kadar onur ile taşıdığım kurucu başkanlık görevimi sonlandırmak istiyorum
Diaspora
Diaspora olarak; Abhaz düşünce kuruluşlarımı kurulur yada Diaspora Politikaları İstişare Kurulumu kurumak gerekir. Akademisyenlerimizi, araştırmacılarımızı yeterli donanıma sahip insanlarımızı bir araya getirip, kurumlarımızla birlikte bilimsel çalışmalarla Abhazya destek verilmelidir. Bu konuyu masaya yatırmak gerekmektedir.
Büyük Sürgünün sembolü oldu
Sürgünün 159’ncu yılında Kefken ABHAZ mezarlıkları, mağarası ve bulunduğu konuş itibarı ile büyük sürgünü en iyi yansıtan bir bölgedir. Sakarya ve çevresinde yaşayan Abhazlar’ın büyük çoğunluğu Kefken’de karaya çıkanların, açlık ve hastalıklar sonucu yaşamlarını yitirmeyip sağ kalabilenlerin torunlarıdır. Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Kocaeli Belediyesi işbirliği ile önemli bir iş başarılmıştır. Kefken bu yıl KESIPHA Elif Sürgün Anıtı’nın açılması ve kültürel alanının düzenlenmesiyle artık büyük sürgünün gerçek bir sembolü olmuştur.
SAD Yönetim Kurulu Asil şu isimlerden oluştu
Arif Hüküm, Atilla Arsiya, Aydın Akyüz, Ayşe Tokcan, Aytuğ Barut, Azade Nalburoğlu, Beyhan Seba, Burak Ercan, Candemir Demirel, Cem Balaban, Cihan Demir, Coşkun Demir, Deniz İpar, Dilek Demetoğlu, Engin Gündüz, Engin Özgün, Erdin Canbaz, Gülay Ergöz, Gürkan Cevherli, Hakan Aydeniz, Haluk Hizel, Hülya Güneş, Levent Candan, Levent Geç, Nadir Özdemir, Necdet Akoğlu, Oğuzhan Aldemir, Oğuzhan Kuloğlu, Oral Kobaş, Oya Uğur,Özay Erkut, Recai Mutlu, Sedat Papatya, Selim Özen, Sema Ercan, Sema Özarutan, Seyfi Uysal, Süleyman Özer, Talih Üzmez, Tanju Çakar, Teoman Çakar, Toygar Ata, Ülkü Başnuh, Ülkü Yıldız, Vecdi Kırtay, Yakup Gönül, Yalçın Sertoğlu, Yılmaz Özkoç, Zafer Büyü, Zerrin Kobaş ve Zeynep Selçuk