Güncel

Dündar’dan Zirve değerlendirmesi

Haydar Aliyev Kültür Evi Başkanı Bilal Dündar, Kartepe Zirvesi’ni değerlendirdi

Bilal Dündar yazısında şunlara değindi: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde paydaşların da katılımı ile 24 Mart’ta Kartepe Zirvesi’nde başlayıp daha sonra Sekapark Konge Merkezi’nde üç gün devam edecek, büyük katılımlı ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ konulu zirve gerçekleştiriliyor.  Zirveye yurt içinden ve yurt dışından sayıca çok önemli kişiler konuşmacı olarak katılmaktadır. Katılımcılar ve açılış konuşmacıları arasında Almanya Eski Şansölyesi (Cumhurbaşkanı) Gerhard Schöder, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, UNDP Mukim Temsilcisi Louısa Vinton çalışmaları ile bilgi verdiler.

Katılımcıların yoğunluğu nedeni ile Green Park Oteli olağanüstü bir durumdaydı. Bu zirvede aylardır hatta yıllardır yüz yüze görmediğimiz birçok değerli dostlarımız ile karşılaştık. Bazıları ile konuşma imkanımız oldu. Zirveye Kocaeli medyasının yanında, ulusal medyadan da büyük ilgi ve katılım vardı. Önceki Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun çalışmalarını gündeme taşıyarak Tahir başkan ve bakan Murat Kurum teşekkür ettiler. Ev sahibi Doç. Dr. Tahir Büyükakın açılış konuşmasında kısaca şunları dile getirdi: ‘Türkiye’nin en büyük şehircilik buluşması olan Kartepe Zirvesinin bu sene dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Son zirvemizin üzerinden geçen üç senede pandemi hepimizin hayatını köklü bir şekilde etkiledi ve değiştirdi. Buna ilaveten göçlerin, iklim değişikliğinin getirdiği afetlerin baskısını daha çok hissetmeye başladık. Bugün dünyamız ile ilgili senaryolar, çevresel, sosyal ve ekonomik büyük değişimin arifesindeyiz. Dünyamızı, şehrimizi kısacası gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için şimdi harekete geçmemiz gerekiyor.

1960’da 3 milyar olan dünya nüfusu bugün 8 milyara yaklaşıyor. Bu nüfusun 3,5 milyarı şehirde yaşıyor. 30 yıl içinde bu rakam 6 milyara çıkacak. Dördüncü Kartepe Zirvesi’nde Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü, şehirlerin ve insan yerleşimlerinin güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınması için 22 ülkeden 280  konuşmacı, 15 panel ve 26 akademik oturumla dört günlük bir beyin fırtınası yapacağız.

Şehitlerimizi İklim Değişikliği nin sonuçlarına nasıl daha güçlü hale getirebiliriz sorusuna cevap arayacağız. Zirveye katılanlara ve paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum’ İzlemeye devam edeceğimiz bu zirve ile ilgili toplantılarda ortaya çıkacak önerilerin ve alınacak kararların geleceğimize kalıcı faydalar getirmesini dileyerek hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu