Engelliler Haftası ile ilgili açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, “Engelsiz bir yaşam için gerekli adımlar hızla atılsın” çağrısı yaptı.
Ülkede yaklaşık 9 milyon engelli yurttaşın bulunduğunu belirten Gürkan; “Engelli yurttaşlarımızın yaşadıkları sorunlar, çözümleri ve hakları ise 30 milyon yurttaşımızın yaşamını doğrudan ilgilendirmektedir. Engelli yurttaşlarımızın yaşam boyu karşılaştıkları en büyük zorluk onların engellikleri değil, çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için gereken adımları atmayan hükümetler ve devletin politikalarıdır” dedi.
“İKTİDAR ENGELLİ YURTTAŞLARI GÖZDEN ÇIKARMIŞTIR”
Son bir yıl içinde Erdoğan-Şimşek programının kemer sıkmaya dayanan “acı-reçetesiyle” de engelli yurttaşların tamamen gözden çıkarıldığının altını çizen Gürkan
“Aşağıdaki tabloda görülen maaş artışları bunun açık göstergesidir.
OCAK 2023 OCAK 2024 DEĞİŞİM
Asgari Ücret 8.506 TL 17.002 TL Yüzde 100
Engelli Aylıkları 1.594 TL 2.797 TL Yüzde 75
Engelli Bakım Aylıkları 4.336 TL 7.608 TL Yüzde 75
Engellileri açlık sınırının sekizde biri kadar ücrete mahkûm edenler, ayrımcı tutum ve uygulamalarla da yaşamı tamamen çekilmez hale getiriyorlar” ifadelerini kullandı
“ENGELLİLERİN SORUNLARININ ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR”
10-16 Mayıs Engelliler Haftası ve 3 Aralık Dünya Engelliler gününde yapılan resmigeçit törenlerinin, çelenk masraflarını, gerçek yaşamda hiçbir karşılığı olmayan söylem ve sloganların ise engellilerin sorunlarının üzerini örttüğünü vurgulayan Gürken şunları söyledi; “Geçtiğimiz günlerde yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına resmi verilerle 115 bin 146 aday girmiştir. Engelli yurttaşlarımızın yaşama tutunma umudunu istismar eden bu sınav düzeni onları birer yarış atı gibi birbirleriyle rekabet etmeye mahkûm etmektedir.”
“YASAL DÜZENLEMELER BİR AN ÖNCE YAPILMALI”
Engelli yurttaşların sorunlarının çözümü için merkezi ve yerel yönetimler düzeyinde gerekli adımların atılmasını içeren yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizen Gürkan; “Gerek bu düzenlemeler için gerekse uyulama da yaşanan sorunların giderilmesini sağlayacak etkin bir denetim ve yaptırım sisteminin kurulması için engelli bireylere hizmet sunan dernek ve konfederasyonlarla aktif bir iş birliği sağlanması zorunludur” diye konuştu.
“ENGELLİ ÇALIŞANLAR İÇİN YILLIK 120 GÜN FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI UYGULANSIN”
EMEP’in engelli yurttaşların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil olarak adımların atılmasını istediği ve bunun için bütün işçileri, emekçileri mücadele etmeye çağırdığını ifade eden Gürkan engelli yurttaşlar için yapılması gereken talepleri şöyle sıraladı;
- “Engelli çalışanlar için yıllık 120 gün fiili hizmet süresi zammı uygulansın.
- SGK’ya bağlı Sağlık Uyulma Tebliği (SUT) Grubu başta olmak üzere, engellilerle ilgili grup, kurum ve komisyonlarda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun da yer alacağı düzenleme hızla yapılsın.
- Engelli bireylerin kullandığı protez, ortez, tekerlekli sandalye ve yardımcı araç-gereçlerle ilgili yeni düzenleme ivedilikle yapılmalı, ihtiyacı olanlara bu araç-gereçlerin en kalitelisi verilsin ve fark ücreti alınmasın.
- Engelli bireylerin yaşamının kolaylaşması için otomobil alımında ÖTV ve MTV kaldırılsın.
- Tekerlekli sandalye kullanıcılarının tekerlekli sandalyesi ile binebileceği taksi ve turizm taşımacılığı için gerekli düzenleme ivedilikle yapılsın.
- Engelli çalışanlardan 15 yılda emekli olanların emekli ikramiyeleri ve maaşları 30 yıl üzerinden hesaplansın.
- Acil afet eylem planlarında engellilere yönelik önlemler mutlaka yer alsın.
- Sporla rehabilitasyon kapsamında, antrenman yapan kişilerin kulüplerine SGK tarafından fizik tedavi de olduğu gibi ödeme yapılsın.
- Ağır engelli bireye bakmak için sosyal yardımlar kapsamında “evde bakım ücreti” alan kişiye sigorta yapılsın ve insanca yaşayacak bir ücret verilsin.”