Sanat

“Eskiye değer katan dönüşüm”

Upcycle İstanbul Art and Design Festival'den üniversiteli genç sanatçılara çağrı

“Eskiye değer katan dönüşüm” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul tarafından hayata geçirilen Upcycle İstanbul Art and Design Festival, 16 Eylül Dünya Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde ikinci kez İstanbul ile buluşmaya hazırlanıyor. Bu sene üniversite işbirlikleriyle yeni sanatçı adaylarına destek olan festival, genç sanatçılara da çağrıda bulunarak sosyal etki odaklı eserler yaratmalarına ilham oluyor.

İstanbul’un ileri dönüşümü odağına alan, sosyal etkisi yüksek, çevre dostu festivali Art and Design Festival, başlattığı ileri dönüşüm hareketini bir üst seviyeye çıkarıyor. 16 Eylül Dünya Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde Müze Gazhane’de gerçekleşecek festival, bu yıl özellikle üniversite işbirlikleriyle dikkat çekiyor. Farklı üniversitelerde öğrenim gören sanat ve tasarım öğrencileri ile atölyelerin yapılacağı festivalde, bu yıl Yeditepe Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden genç sanatçıların eserlerine de yer verilecek. Çevreye duyarlı yeni sanatçıların yetişmesini destekleyen Upcycle Art and Design Festival, gelecek dönemlerde kurulacak yeni işbirliklerinin de müjdesini veriyor.

Üniversiteler tarafından oldukça ilgiyle karşılanan Upcycle İstanbul Art and Design Festival, gelecek vadeden sanatçılara destek olmak için yeni bir projeye hazırlanıyor. Yeni dönemlerinde iklim krizi ve sürdürülebilirlik odaklı işler yapan genç sanatçıların seçilen eserlerine daha çok yer vermeyi hedefleyen festival, ayrıca kurumları sanatçılarla buluşturarak sanatın yarattığı sosyal etkiyi daha kapsayıcı hale getirmeyi de amaçlıyor. Daha sorumlu ve farkındalığı yüksek bir toplum yaratmanın anahtarının sanatın dönüştürücü gücü olduğuna inanan Upcycle İstanbul Art and Design Festival, gelecek dönemlerde yapılacak sergilerde yer almak isteyen güzel sanatlar bölümlerinde eğitim gören genç sanatçılara eserlerini paylaşmaları için çağrıda bulunacak.

Bu çağrıya katılan projeler jüri tarafından değerlendirilerek, seçilen projelerin sanatçıları ile projeyi destekleyen kurumlar buluşturulacak. Ardından sanatçılar, kendilerini destekleyen kurumun atıklarıyla ileri dönüşüm eserini hayata geçirecek ve 2024 yılında gerçekleşecek festivalde sergileyecek.

Atık malzemenin farklı kullanım ihtimalleri
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneysel Heykel Atölyesi öğrencilerinden Umut Ballıkaya, Irmak Döndüren, Beyza Çaylak Sudenur Çulha‘nın deneysel işleriyle yer alacağı festivalde, ziyaretçiler atık malzemelerin sanat eserine dönüşümüne şahit olacak. CFN Kimya ile genç sanatçıların işbirliğiyle gerçekleşen bu proje, festivalin kurum ve sanatçıları buluşturan yeni projesi için ilk örnek teşkil ederken ayrıca kurumların sanatçılara olan desteğinin önemini de vurguluyor.

Festival, ikinci yılında kültürel mirasa da sahip çıkıyor
İstanbul Aydın Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü’nün de yer alacağı festivalde bu yıl, kaybolmaya yüz tutmuş kırk yama, çarpana, kolan gibi geleneksel dokuma teknikleri yeniden yorumlanıyor. Bölüm öğrencileriyle uygulanacak atölye çalışmasında ziyaretçiler tekstil atıklarını ileri dönüştürürken aynı zamanda dokuma tezgahlarını deneyimleme fırsatı yakalayacak. İleri dönüşüm hareketiyle kültürel mirasa da sahip çıkmayı amaçlayan festival kapsamında, ayrıca moda ve tekstil öğrencilerinin ileri dönüşüm tasarımları ziyaretçilere sunulacak. Günde iki kez tekrarlayacak moda performansı Müze Gazhane’nin farklı lokasyonlarını dolaşarak Upcycle İstanbul Sahnesi’nde final yapacak.

“Eskiye değer katan dönüşüm”

Plastik atıklarınızı getirin ileri dönüşsün
Upcycle İstanbul Art and Design Festival kapsamında Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileriyle enstalasyon ve atölye çalışması gerçekleştirilecek. Düzenlenecek atölyede, ziyaretçilerin festival alanına getireceği plastik atıklar, üç boyutlu tasarım objelere dönüşecek. 16 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde de gerçekleşecek olan festival, atıklara bakış açısını değiştirerek tüketim alışkanlıklarını yeniden sorgulatacak.
Festivalde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden de Şafak Kocaoğlu, Ayşenaz Ayral ve Ayşegül Düşek’in atık malzemenin ileri dönüştürülmesiyle oluşan eserleri sergilenecek.
Upcycle nedir?
“Yaratıcı yeniden kullanım” veya “eskiye değer katan dönüşüm” olarak özetlenebilir. Atık malzemeleri, eski veya istenmeyen ürünleri, daha iyi kalitede, daha değerli, yeni tasarımlar haline getirme işlemidir. Upcycle, kaynakları verimli kullanmanın önemini hatırlatır, sürdürülebilirliğe hizmet eder, çevreye duyarlıdır, eskiye ikinci bir şans vererek eşyaya, malzemeye bakış açısını değiştirir.
Upcycle İstanbul Platformu
Upcycle İstanbul, sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratan, çevreye, doğaya, insana saygılı topluluklarla beraber hareket eden, sürdürülebilir sosyal etkisi olan bir platformdur. Pazarlama iletişimi, etkinlik yönetimi ve kültür sanat alanlarında yaklaşık 30yıllık tecrübesini toplum yararına değerlendirmek isteyen Arzu Özarı Semiz (Keçi Events) ve Şebnem Alkın (Artnivo.com) tarafından 2021 yılında kurulmuştur. Upcycle İstanbul Platformu, ileri dönüşümü odağına alarak bireylerde kaynakları verimli kullanma ve sürdürülebilirlik bilinci oluşturmaya yönelik interaktif sanat ve tasarım içerikleri üretir. Bu konulara hassasiyeti olan tüm bireyleri, toplulukları, kurumları, kamuyu, gönüllüleri, dernekleri, sivil toplum örgütlerini, medyayı beraber hareket etmeye davet eder.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu